ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΑΡΝΑΚΑ: Έσκαβαν για το αποχετευτικό και έπεσαν σε… θησαυρό!

ΛΑΡΝΑΚΑ: Έσκαβαν για το αποχετευτικό και έπεσαν σε… θησαυρό!

Θησαυρός χαρακτηρίζονται τα όσα εντοπίστηκαν στο υπέδαφος της Λάρνακας, στο πλαίσιο των εργασιών για το αποχετευτικό.

Βρέθηκαν αρχαία χρυσά κοσμήματα σε τάφους ελληνιστικών (310π.χ. – 58π.χ.) και ρωμαϊκών χρόνων (58π.χ. – 330μ.χ.).

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο μικρός τους αριθμός και το γεγονός ότι έχουν βρεθεί σποραδικά σε ταφές και όχι σε μεγάλα σύνολα δείχνει πως θεωρούνταν πολύ σημαντικά αντικείμενα για τους ιδιοκτήτες τους. Οι τελευταίοι φέρονται να ήταν μέλη της κοινωνίας του αρχαίου Κιτίου.

Όλες αυτές οι πληροφορίες αναφέρονται σε επιστολή/απάντηση της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλικής Αναστασιάδη, με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου, προς τον Χρίστο Ορφανίδη.


Ο βουλευτής Λάρνακας είχε ζητήσει ενημέρωση ως προς την αξιολόγηση που έτυχαν τα ευρήματα αυτά. Στην επιστολή της η Αναστασιάδου σημειώνει ότι οι ανασκαφικές εργασίες για το αποχετευτικό της Λάρνακας έχουν αποκαλύψει πλήθος αρχαίων αντικειμένων από διάφορα υλικά, όπως πήλινα αγγεία, μεταλλικά εργαλεία και αντικείμενα κύρους, όπως οστέινα εργαλεία και κοσμήματα, αντικείμενα από φαγεντιανή και από εισηγμένες πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα από ημιπολύτιμους λίθους καθώς και χρυσά κοσμήματα.

Τα ευρήματα κάθε ανασκαφής εξετάζονται από ειδικούς κάθε κατηγορίας υλικού, έτσι ώστε να προσεγγιστούν όσο είναι δυνατό καλύτερα οι ιστορικές συνθήκες που διαμόρφωσαν ένα αρχαιολογικό σύνολο, κάτι που αποτελεί το βασικό ζητούμενο της επιστημονικής αρχαιολογικής έρευνας. Παράλληλα, η υπουργός ενημέρωσε τον κ.Ορφανίδη ότι στη συμβολή των οδών Τεύκρου και Νικόδημου Μυλωνά ανακαλύφθηκαν τα θεμέλια ενός ιερού κι ένας αποθέτης με πολλά θραύσματα από λίθινα και πήλινα αγάλματα και είδωλα. Τα περισσότερα απ’ αυτά ανήκουν σε γυναικείους τύπους απεικόνισης. Τα ευρήματα αυτά χρονολογούν τη χρήση του χώρου ως ιερού από την κυπροαρχαική μέχρι την ελληνιστική περίοδο (7ος – 3ος αιώνας π.χ.).

Στον ίδιο χώρο ανευρέθηκαν και αρκετά πήλινα ειδώλια γυναικείου τύπου, τα οποία είναι πιθανό να προέρχονται από το ιερό των Καμηλαρκών.

Επίσης, κατά τις ανασκαφικές εργασίες έχουν ανακαλυφθεί δεκάδες τάφοι, διαφόρων ειδών, που χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού (2300π.χ.-1050π.χ.) και την εποχή του σιδήρου (1050π.χ.) μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο (58π.χ. – 330μ.χ.).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top