ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα είπε έξω από τα δόντια ο Σιζόπουλος- «Επιχειρούν να φιμώσουν την ΕΔΕΚ, οι φίλοι μας λογάριασαν λάθος»

Τα είπε έξω από τα δόντια ο Σιζόπουλος- «Επιχειρούν να φιμώσουν την ΕΔΕΚ, οι φίλοι μας λογάριασαν λάθος»

Την αυτόνομη κάθοδο της ΕΔΕΚ στις Ευρωεκλογές επικύρωσε σήμερα η έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κινήματος, που συνήλθε στη Λευκωσία, με τον Πρόεδρο του Κινήματος Μαρίνο Σιζόπουλο να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η ΕΔΕΚ «μπορεί και πρέπει να κερδίσει την 5η έδρα» στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παράλληλα παρουσιάστηκε επίσημα και η σύνθεση του ψηφοδελτίου ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 26ης Μαΐου, που αποτελείται από τον πρώην Γενικό Γραμματέα της ΔΕΟΚ Διομήδη Διομήδους, τον Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστο Ιακώβου, τη δημοσιογράφο Νατάσα Ιωάννου, τον βουλευτή Πάφου της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους, την επιχειρηματία και τέως πρόεδρο της Γυναικείας Οργάνωσης του Κινήματος Αλληλεγγύη Θέα Νικολάου και τον νυν Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κάλεσε παράλληλα τους ψηφοφόρους του κόμματος να δώσουν «αποστομωτική απάντηση» σε όσους επιχειρούν να φιμώσουν τη φωνή της ΕΔΕΚ και να αποδείξουν ότι «είμαστε αρκετά δυνατοί για να μας γονατίσουν». «Οι επόμενες Ευρωεκλογές είναι μια καθοριστικής σημασίας εκλογική μάχη, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει και το μέλλον» ανέφερε από το βήμα της Παγκύπριας  Συνδιάσκεψης ο κ. Σιζόπουλος.
 
Δίνοντας το στίγμα της εκλογικής αναμέτρησης, είπε εξάλλου ότι οι Ευρωεκλογές «είναι η μάχη που θα κρίνει και τον πόλεμο, είναι η μάχη που είτε θα εδραιώσει την ΕΔΕΚ ως 4η κοινοβουλευτική δύναμη και θα τερματίσει την αμφισβήτηση από επίδοξους και άλλους μνηστήρες, είτε θα μας οδηγήσει σε περιπέτειες».
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έστειλε παράλληλα μήνυμα προς «όλους αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να στήνουν παιχνίδια σε βάρος της ΕΔΕΚ, εκμεταλλευόμενοι την ειλικρίνεια και της εντιμότητά μας» αλλά και σε όσους «καιροφυλακτούν ή αναμένουν να χαρούν από μια ενδεχόμενη εκλογικής μας αποτυχία» λέγοντας ότι ματαιοπονούν.
 
«Πρέπει να έχουν ήδη αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να στήνουν παιχνίδια σε βάρος της ΕΔΕΚ» καθώς «αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσουν ότι τελικά θύματα των παιχνιδιών τους θα είναι οι ίδιοι» είπε.
 
Στην ομιλία του ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες για συνεργασία με άλλα κόμματα, όπως τους Οικολόγους και την Αλληλεγγύη, λέγοντας ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ επιδιώχθηκε η όποια συνεργασία να είναι «καθαρή, έντιμη, να εκπέμπει αξιοπιστία και όχι ευκαιριακή σκοπιμότητα».
 
Είπε ότι εξαρχής ξεκαθαρίστηκε προς τους εν δυνάμει συνεργαζόμενους ότι «στόχος δεν είναι απλά η εκλογική συνεργασία, αλλά η συνέχιση και ενδυνάμωση μιας συνεργασίας που άρχισε με την πρωτοβουλία είχαμε αναλάβει για τις προεδρικές εκλογές και είχε ως επίκεντρο το Κυπριακό».
 
Έκανε επίσης λόγο για συνεχείς παλινδρομήσεις από πλευράς των Οικολόγων, λέγοντας ότι «από την αρχή ήταν εμφανής η προσπάθεια εμπλοκής της Συμμαχίας Πολιτών» αλλά και η «εμμονή» για συγκρότηση ψηφοδελτίου προσωπικοτήτων από το οποίο να απουσιάζουν πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων.
 
Ο κ. Σιζόπουλος χαρακτήρισε παράλληλα «κεραυνό εν αιθρία» την ανακοίνωση του Προέδρου του Κινήματος των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, στις 5 Αυγούστου, ότι απορρίπτουν τη συνεργασία με την ΕΔΕΚ και θα προχωρήσουν σε στήριξη ψηφοδελτίου προσωπικοτήτων, περιλαμβανομένου του Σενέρ Λεβέντ, ενώ ακολούθησε η διάψευση του κ. Λεβέντ.
 
Στην επιμονή της ΕΔΕΚ να απαντήσουν οι Οικολόγοι στην πρόταση για διμερή συνεργασία εντός λογικού χρονικού διαστήματος, συνέχισε, η απάντηση ήταν ότι για αυτό θα αποφασίσει η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κινήματος εντός του Ιανουαρίου. «Όμως πριν μερικές μέρες και ενώ από πλευράς ΕΔΕΚ δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση ή απόφαση, ανακοίνωσαν και πάλι τη συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών και τον Σενέρ Λεβέντ, κάτι που και πάλι ο Σενέρ διέψευσε» είπε.
 
Για την απόφαση της Αλληλεγγύης να συνεργαστεί με το ΔΗΚΟ, ο κ. Σιζόπουλος είπε εξάλλου ότι είναι σεβαστή.
 
«Οι φίλοι μας λογάριασαν λάθος. Θεώρησαν ότι η ΕΔΕΚ βρίσκεται σε δύσκολη θέση και ότι θα μπορούσαν να προτάξουν προτάσεις και κινδυνολογία για να συσταθεί μια συνεργασία μέσα από την οποία κάποιοι θα κεφαλαιοποιήσουν κέρδη» είπε.
 
Ανέφερε επίσης ότι «η ΕΔΕΚ επεδίωκε – και το απέδειξε τόσο στη συνεργασία με τους Οικολόγους το 2014, όσο και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές – ότι ποτέ δεν προέταξε κομματικά συμφέροντα».
 
Ανέφερε ακόμη ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών του 2016, η μερική ανάκαμψη στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016 και η δυναμική παρουσία στις τελευταίες προεδρικές εκλογές προκάλεσαν ανησυχία σε αυτούς τους κύκλους «οι οποίοι επιστρατεύοντας και πάλι μηχανισμούς και μηχανορραφίες επιχειρούν μια νέα συντονισμένη και πολυεπίπεδη επίθεση εναντίον της ΕΔΕΚ».
 
Στόχος τους, συνέχισε, είναι η απώλεια της έδρας στην Ευρωβουλή και η υποχώρηση από την 4η κοινοβουλευτική θέση, κάτι που «θα οδηγήσει στη φίμωση μιας ενοχλητικής για αυτούς φωνής».
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος είπε ότι στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές μπορεί να έγιναν λάθη και να υπήρξαν παραλείψεις, ανέφερε ωστόσο ότι δεν είναι η ώρα της επίρριψης ευθυνών. «Με ενότητα και δυναμισμό πρέπει να δώσουμε αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που μας αμφισβητούν, σε αυτούς που επιχειρούν να φιμώσουν μια φωνή πατριωτικής και δημοκρατικής ευθύνης, τη φωνή της ΕΔΕΚ» είπε, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «δεν συμμετέχουμε σε στημένα παιχνίδια».
 
Μετά την υπερψήφιση του ψηφοδελτίου, τον λόγο έλαβα οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές.

Ο Διομήδης Διομήδους ανέφερε ότι κατέρχεται στις εκλογές με το μήνυμα ότι «ενώνουμε δυνάμεις» με τον Πρόεδρο, την ηγεσία, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ, ώστε να δοθεί ακόμη μια δημοκρατική μάχη για την ΕΔΕΚ, την πατρίδα και την Κύπρο. Χαρακτήρισε κρίσιμη την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, ζήτησε να υπάρξει κινητοποίηση των νέων, ενώ είπε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πάει έστω και μια ψήφος χαμένη.
 
Ο Χρήστος Ιακώβου εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο αγώνας θα είναι νικηφόρος για την ΕΔΕΚ. Αναφέρθηκε στους δύο λόγους της συνεργασίας του με το Κίνημα, που είναι οι εθνικές θέσεις που εκφράζει στο Κυπριακό και η διαρκής και μόνιμη αγωνιστικότητα του κόμματος στους αγώνες για κοινωνική δικαίωση. Για το Κυπριακό είπε ότι ο αγώνας είναι άνισος, αλλά «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε σχέδια ξένα» ενώ κάλεσε σε συστράτευση για «εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη».
 
Η Νατάσα Ιωάννου δήλωσε παρούσα στη μάχη των Ευρωεκλογών, λέγοντας ότι «μαζί θα πορευτούμε στη νίκη στις 26 Μαΐου και σε όλες τις μάχες που θα κληθεί να δώσει ο κυπριακός λαός». Είπε επίσης ότι διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο στο εθνικό πρόβλημα, ανέφερε ωστόσο ότι ο κυπριακός λαός δεν πρόκειται να συναινέσει σε λύσεις δύο κρατών, διχοτόμησης ή τουρκοποίησης της πατρίδας.
 
Ο Ηλίας Μυριάνθους εξέφρασε προβληματισμό για την απαξίωση που εκφράζουν οι πολίτες απέναντι στους θεσμούς και τους πολιτικούς, αλλά και αγωνία γιατί η απαξίωση οδηγεί σε άνοδο λαϊκιστών και φασιστικών κινημάτων. Ανέφερε επίσης ότι τα στελέχη του κόμματος έχουν ευθύνη να δώσουν συνέχεια στην ιστορική πορεία της ΕΔΕΚ και ζήτησε να παραμεριστούν οι πικρίες και οι αντιπαραθέσεις και ενωμένοι να δώσουν τον αγώνα για το καλό της Κύπρου.
 
Η Θέα Νικολάου ανέφερε ότι ως πολύτεκνη μητέρα, φοβάται για το τι θα αφήσει στα παιδιά της, λέγοντας πως θέλει μια Κύπρο ελεύθερη. Απευθυνόμενη στο ακροατήριο είπε εξάλλου ότι τους θαυμάζει για το φρόνημα τους και λυπάται που άργησε να τους ακολουθήσει. Χαρακτήρισε επίσης απαραίτητη την παρουσία της ΕΔΕΚ στην Ευρωβουλή, λέγοντας ότι έχουμε υποχρέωση να εκπροσωπούμε την Κύπρο στην Ευρώπη και να έχουμε λόγο στις αποφάσεις που αφορούν την καθημερινότητά μας.
 
Ο Δημήτρης Παπαδάκης είπε ότι στο ερώτημα «ποια Ευρώπη θέλουμε» η απάντηση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι σαφέστατη, υπέρ μιας καλύτερης Ευρώπης για τους πολίτες και όχι για τις τράπεζες. Είπε ακόμη ότι η φωνή της δεύτερης μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να είναι ενισχυμένη. «Ακούγεται η φωνή της Κύπρου και των Κυπρίων σοσιαλιστών και θα συνεχίσει να ακούγεται και την επόμενη πενταετία» κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top