ΔΙΕΘΝΗ

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας αναγνωρίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας αναγνωρίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως το νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας" και "προτρέπει την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι και τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό ως τον μόνο νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας μέχρι να εξαγγελθούν εκλογές ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατία", σύμφωνα με ψήφισμα που υιοθετήθηκε με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

Στο ίδιο ψήφισμα επανεπιβεβαιώνεται "η πλήρης στήριξη του ΕΚ για την εθνοσυνέλευση, η οποία είναι ο μόνος σύννομος δημοκρατικός θεσμός στη Βενεζουέλα" και "τονίζεται ότι οι εξουσίες της εθνοσυνέλευσης πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές, συμπεριλαμβανομένων των προνομίων και της ασφάλειας των μελών της".

Το ψήφισμα "καταδικάζει το κύμα καταπίεσης και βίας που έχει οδηγήσει ήδη σε δολοφονίες και ζητούν οι de facto αρχές της Βενεζουέλας να σταματήσουν όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να λογοδοτήσουν όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτές και να διασφαλίσουν ότι όλες οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα χαίρουν πλήρους σεβασμού", στηρίζοντας το κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ για μια "ανεξάρτητη και ενδελεχή έρευνα για τις δολοφονίες που έχουν διαπραχθεί" και καταγγέλλοντας "την κράτηση δημοσιογράφων που κάλυπταν την κατάσταση στη Βενεζουέλα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αρκετοί Ευρωπαίοι πολίτες, και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους".

Τέλος το ΕΚ καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο να συνεργαστεί με τις χώρες της περιοχής και άλλους σχετικούς διεθνείς παράγοντες με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας επαφών, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου 2018, για την οικοδόμηση μιας συμφωνίας για τη διενέργεια ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, ισότιμους όρους για όλους τους συμμετέχοντες, με τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών".

Υπενθυμίζεται ότι "εκ μέρους της ΕΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι διακήρυξε στις 26 Ιανουαρίου την πλήρη στήριξή της για την εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας και ζήτησε την άμεση διενέργεια ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι, εάν δεν υπάρξει σχετική ανακοίνωση τις αμέσως επόμενες μέρες, η ΕΕ θα λάβει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της αναγνώρισης της ηγεσίας της χώρας".

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top