ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόβλημα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Πρόβλημα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) τέθηκε επί τάπητος την Τρίτη 05/02 στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, με το ΑΚΕΛ να επιρρίπτει ευθύνες στην Κυβέρνηση καταλογίζοντάς της αδιαφορία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι θα πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί η πολιτεία με την επιβίωση των ΜμΕ που είναι επίσης θύματα της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν κατατεθεί εισηγήσεις για τη στήριξη των ΜμΕ, που αποτελούν, όπως σημείωσε, τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας.

Οι ΜμΕ έχουν υποστεί σφοδρό πλήγμα με αποτέλεσμα να κλείνουν η μία μετά την άλλη, τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση δεν φτάνει που αδιαφορεί προκλητικά και δεν προσπαθεί να επιλύσει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ, με κάποιες αποφάσεις της όπως η εμμονή της για τα ωράρια των καταστημάτων, τους δίνει τη χαριστική βολή».

Στη σημερινή συνεδρία, είπε ο κ. Κώστα, «ακούσαμε την κραυγή απόγνωσης των μικροεπιχειρηματιών, τη δεινή θέση που βρίσκονται και κυρίως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, κυρίως οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με μέχρι εννέα εργοδοτούμενους».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επανέλαβε τη θέση του κόμματος του για δημιουργία κρατικού φορέα – εγγυοδοτικού οργανισμού κάτω από το Υπουργείο Εμπορίου, μέσω του οποίου ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια θα απορροφούνται από τις ΜμΕ.

Σύμφωνα με τον βουλευτή ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους, στη συνεδρία η Επιτροπή ενημερώθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο ότι γίνονται σχεδιασμοί ώστε μέχρι το 2020 να εκπονηθεί σχέδιο 120 εκ. ευρώ που να επιδοτεί ένα μέρος του επιτοκίου του δανείου που συνάπτουν οι ΜμΕ.

Ανέφερε δε ότι μετά το κλείσιμο του Συνεργατισμού, έχει σταματήσει η λειτουργία ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα οποία διαχειριζόταν και μέσω των οποίων χρηματοδοτούνταν ΜμΕ με χαμηλό επιτόκιο και ζήτησε να βρεθούν τρόποι ώστε οι εμπορικές τράπεζες να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα και να διοχετευτεί η χρηματοδότηση στις ΜμΕ με ευνοϊκά επιτόκια.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top