ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μέχρι τώρα κατάσταση με τη γρίπη Α στην Κύπρο - Μην στέλνετε στο σχολείο τα παιδιά που ασθενούν

Η μέχρι τώρα κατάσταση με τη γρίπη Α στην Κύπρο - Μην στέλνετε στο σχολείο τα παιδιά που ασθενούν

κατάσταση σε σχέση με τη δραστηριότητα της γρίπης, αν και απαιτεί εγρήγορση, εντούτοις δεν εμπνέει πανικό, τονίζει η Μονάδα Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, η οποία σημειώνει ότι δεν σημαίνει ότι όποιος νοσήσει με γρίπη θα καταλήξει ως σοβαρό περιστατικό στο νοσοκομείο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μονάδα Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων «η δραστηριότητα της γρίπης αυξήθηκε σημαντικά από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, αν και την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στην δραστηριότητά της».

Σημειώνεται ότι η έξαρση της εποχιακής γρίπης στην Κύπρο έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα 40 σοβαρά περιστατικά, εκ των οποίων τα εφτά κατέληξαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Μονάδα Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων «οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας ήδη έχουν ενεργοποιήσει περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης με βάση το υπάρχον Σχέδιο Δράσης, για την αντιμετώπιση εξάρσεων της εποχιακής γρίπης», σημειώνοντας ότι «το εμβόλιο κατά της γρίπης παραμένει ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νόσο, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα 65 ετών και πάνω, άτομα με χρόνια νοσήματα, άτομα με ανοσοκαταστολή και έγκυες γυναίκες, στις οποίες δίνεται προτεραιότητα στα Κέντρα Εμβολιασμού».

Εξάλλου, διευκρινίζει πως σε ό,τι αφορά στη μείωση στο απόθεμα των εμβολίων κατά της γρίπης, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προβεί σε ενέργειες εξασφάλισης επιπλέον ποσοτήτων, που αναμένεται να παραληφθούν εντός των επόμενων ημερών.

Αναφέρει ακόμα ότι «άτομα με συμπτώματα, όπως είναι ο παρατεταμένος υψηλός πυρετός, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος, η σύγχυση, η υπνηλία, ο σοβαρός πονοκέφαλος και η εξάντληση, πρέπει να επισκέπτονται οπωσδήποτε τον γιατρό τους».

Περαιτέρω μέτρα προσωπικής υγιεινής, που θα πρέπει να εφαρμόζονται είναι:

  • Φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλο μπροστά από το πρόσωπο και μετά πλένουμε τα χέρια μας
  • Πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας
  • Δεν καπνίζουμε και όταν το παιδί μας ασθενεί δεν το στέλνουμε στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο για τουλάχιστον 48 ώρες μετά που υποχωρεί ο πυρετός και αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Τέλος, το Υπουργείο Υγείας προτρέπει όλους τους αρμόδιους να εφαρμόζουν πιστά τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και θα τους κοινοποιηθούν αύριο και να αποφεύγουν δημόσιες τοποθετήσεις που πιθανόν να προκαλέσουν αναστάτωση στο κοινό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top