ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΕ: «Δεν υπάρχει μετατόπιση, στόχος η επανέναρξη διαπραγματεύσεων»

ΚΕ: «Δεν υπάρχει μετατόπιση, στόχος η επανέναρξη διαπραγματεύσεων»

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου επανέλαβε σήμερα ότι στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας παραμένει η συνομολόγηση το ταχύτερο δυνατόν των όρων αναφοράς για να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι παρόλο που η χθεσινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ήταν θετική εξέλιξη, εντούτοις δεν υπήρξε μετατόπιση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Προεδρικό για το αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε πιο αναλυτικά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία από ό,τι τους αρχηγούς των κομμάτων, ο κ. Προδρόμου διαβεβαίωσε ότι οι πρώτοι με τους οποίους μοιράστηκε τον προβληματισμό του ο Πρόεδρος ήταν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι μετά τη συνάντηση χθες του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τα πλείστα πολιτικά κόμματα αφήνουν αιχμές περί μετατόπισης της ουσίας του Κυπριακού στα ΜΟΕ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «εμείς θεωρούμε αυτή καθ΄αυτή τη συνάντηση ως μια θετική εξέλιξη, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την επόμενη μέρα της επανεκλογής του επεδίωκε να υπάρξουν συναντήσεις και διάλογος με την τουρκοκυπριακή πλευρά, έστω και αν ήταν μια άτυπη συνάντηση που δεν είναι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν παύει από το να είναι χρήσιμη».

Όπως επίσης., πρόσθεσε, «καταγράφουμε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί και ανακοινωθεί κάποια ΜΟΕ, ιδιαίτερα μέτρα που αφορούν την ευρύτερη κοινωνία, την καθημερινότητα των ανθρώπων, όπως είναι η τηλεφωνική διασύνδεση και η μονιμότητα της διασύνδεσης του ηλεκτρικού δικτύου».

 «Αυτή η διασύνδεση μέσω κόμβου, αντίθετα από ό,τι έχει παρατηρηθεί χθες, δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε δικαιοπραξία, οποιαδήποτε συμβατική σχέση ανάμεσα στους παρόχους που λειτουργούν αδειοδοτημένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία και σε μη αδειοδοτημένους παρόχους που λειτουργούν στα κατεχόμενα, και συγκεκριμένα δεν συνεπάγεται κάποια συμβατική σχέση ανάμεσα στην ΑΤΗΚ και οποιονδήποτε πάροχο στα κατεχόμενα», είπε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι βεβαίως, αυτά τα ΜΟΕ, και άλλα ενδεχομένως, από ένα ευρύ κατάλογο που έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με κανένα τρόπο δεν υποκαθιστούν το κύριο ζητούμενο το οποίο αυτή τη στιγμή είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Οπως ανέφερε «δεν υπάρχει καμιά μετατόπιση και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης ήταν η ανάγκη να συνομολογηθούν το ταχύτερο δυνατόν όροι αναφοράς, όπως ζήτησε ο ΓΓ των ΗΕ μέσω της κ. Λουτ που διαμεσολαβεί, προκειμένου και πάλι το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις».

Ο Πρόδρομος Προδρόμου υπενθύμισε ακόμη ότι «η δική μας πλευρά δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούν να γίνουν μόνο μετά τον Ιούνιο. Δεν διαπιστώνουμε να συντρέχουν λόγοι καθυστέρησης».

Βεβαίως, είπε, «τα αντικειμενικά δεδομένα είναι τέτοια που φαίνεται ότι μοιραία θα ακολουθήσουμε αυτό τον χρονικό προσδιορισμό».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας θέμα που αφορά κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει και λειτουργεί εδώ και ενάμιση-δύο χρόνια και έχει διαπιστωθεί στην πράξη ότι λειτουργεί κανονικά. Βεβαίως παρέχεται ηλεκτρισμός εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, επί πληρωμή». Ενδεχόμενα ζητήματα που μπορεί να αποτελούν θέματα παραβατικότητας εξετάζονται χωριστά και σίγουρα η λογική της διασύνδεσης είναι με όρους αγοράς και με όρους πληρωμής, πρόσθεσε.

Κληθείς να επιβεβαιώσει αν θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή, απάντησε καταφατικά.

Σε ερώτηση αν στο Εθνικό Συμβούλιο θα συζητηθεί και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον Μαυρίκιο και τις Βρετανικές Βάσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πολύ σημαντική αυτή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν αφορά το Κυπριακό άμεσα, εντούτοις, άλλα θέματα τα οποία σχετίζονται με την πρωτοβουλία της κ. Λουτ δεν αποκλείεται να συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο. Το κύριο θέμα, όμως, είναι η συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναπτύξει σε βάθος στο Εθνικό Συμβούλιο την ιδέα του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία απάντησε ότι «η πρώτη ενημέρωση, η οποία έχει γίνει ήταν στο Εθνικό Συμβούλιο. Οι πρώτοι με τους οποίους έχει μοιραστεί ο Πρόεδρος  τον προβληματισμό και την ιδέα του για μια λογική αποκέντρωσης είναι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Πρώτα το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε και μετά έγινε οποιαδήποτε συζήτηση είτε δημόσια, είτε χθες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη ότι η συζήτηση η οποία γίνεται «για να επιτευχθεί λειτουργικότητα του ομοσπονδιακού συστήματος μέσω μιας αποκέντρωσης, η οποία όπως έχει εξηγήσει ο Πρόεδρος αφορά όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, εκτός των τριών βασικών πυλώνων ενός κανονικού κράτους, τα τρία singles όπως λέμε στην Αγγλική και τα θέματα Ευρώπης και τα θέματα οικονομίας».

Για τα υπόλοιπα θέματα που είναι αρκετά, είπε, «μπορεί να συζητηθεί αποκέντρωση προκειμένου εν όψει και της συζήτησης για την αποτελεσματική συμμετοχή και το αίτημα για την ανάγκη μιας θετικής ψήφου Τουρκοκυπρίου στα διάφορα όργανα, προκειμένου να πετύχουμε λειτουργικότητα του συστήματος ούτως ώστε να μην υπάρχει η ανησυχία ότι μπορεί να έχουμε συνεχείς εμπλοκές».

«Αυτή είναι η λογική και αυτή η συζήτηση που γίνεται με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη είναι πάντα στο πλαίσιο των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση αν όσα γνωρίζει ο κ. Ακιντζί τα γνωρίζουν και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, απάντησε ότι «ο Πρόεδρος έχει προτείνει μια ιδέα, μια κατεύθυνση, ένα προβληματισμό».

 «Αιτήματα που ακούγονται για να γίνει πιο συγκεκριμένη η συζήτηση αυτή καταλαβαίνετε ότι αφορούν την τελική καθαυτή διαπραγμάτευση. Αυτή τη στιγμή δεν γίνονται διαπραγματεύσεις. Ούτε η συνάντηση με τον κ. Ακιντζί ήταν στα πλαίσια μιας διαπραγμάτευσης. Γίνεται ένας ελεύθερος διάλογος», είπε.

Επανέλαβε ότι ναι μεν έχει ενημερώσει ο Πρόεδρος τον Τουρκοκύπριο ηγέτη τόσο χθες όσο και σε προηγούμενη συνάντησή τους σε κάποιο βαθμό, αλλά ταυτόχρονα «πλήρους ενημέρωσης έχει τύχει και το Εθνικό Συμβούλιο». Ο Πρόεδρος μάλιστα, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, «είχε απευθυνθεί στους πολιτικούς ηγέτες ζητώντας και δικές τους εισηγήσεις ή προβληματισμούς για το θέμα».

Σε ερώτηση για την θέση Ακιντζί για το θέμα της θετικής ψήφου ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει μεταφέρει χθες αυτή τη θέση που άκουσε με τη διευκρίνιση ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί».

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι υπάρχει αντικείμενο περαιτέρω συζήτησης δεδομένων των τοποθετήσεων των δύο πλευρών ο κ. Προδρόμου είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι αυτή την ώρα είναι η ιδιαίτερης σημασίας, να καταγραφεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέσω των όρων αναφοράς πάνω στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο όπως είχε λεχθεί και στο Κραν -Μοντανά αποσκοπεί στο να κάνει την Κύπρο με τη λύση, με όλα αυτά τα ζητήματα του περιεχομένου και της δομής μιας ομοσπονδίας, ‘κανονικό κράτος’ όπως ήταν η έκφραση του ΓΓ». Και αυτό, σημείωσε, «παραπέμπει στο ότι ένα κανονικό κράτος μέλος της ΕΕ δεν νοείται να κηδεμονεύεται με εγγυήσεις, με δικαιώματα επεμβάσεων ή με την παρουσία κατοχικού στρατού».

Αυτό είναι, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «αν θέλετε, μια βασική πτυχή της όλης συζήτησης και γι αυτό περιμένουμε τις επαφές που έχει η κ. Λουτ, ιδιαίτερα με τις εγγυήτριες δυνάμεις και ιδιαίτερα με εκείνη την εγγυήτρια δύναμη από την οποία εξαρτάται η λύση του Κυπριακού, δεδομένου ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Βρετανία έχουν τοποθετηθεί θετικά στο ζήτημα των εγγυήσεων και νοουμένου ότι είναι η Τουρκία που διατηρεί κατοχικό στρατό στην Κύπρο».

Κληθείς να σχολιάσει την άσκηση Τουρκίας σε περιοχές που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία Κύπρου και Ελλάδας και τον τρόπο που παρουσιάζεται ότι είναι μήνυμα προς Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα ότι δεν μπορούν να αγνοούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «κάποιοι επίσης λένε ότι είναι μήνυμα σχετικό με τις εκλογές που γίνονται στην Τουρκία».

«Δεν θα μπω σε ανάλυση των αποφάσεων και των ενεργειών που κάνει η Τουρκία, θα επαναλάβω ότι τα μηνύματα και οι θέσεις που στέλνει η κυπριακή κυβέρνηση και Κυπριακή Δημοκρατία είναι μηνύματα συνεργασίας, αμοιβαίου οφέλους με βάση το διεθνές δίκαιο μέσα από τις σχέσεις που έχουμε με όλα τα γειτονικά κράτη, πλην δυστυχώς της Τουρκίας. Με Αίγυπτο, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανο, Ιορδανία και ούτω καθεξής», είπε.

Συνεργασίες οι οποίες, όπως σημείωσε, «αποδεικνύουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δραστηριοποιείται διεθνώς με την λογική του αλληλοσεβασμού όλων των κρατών, του αμοιβαίου οφέλους στη βάση του διεθνούς δικαίου».

«Οι επιδείξεις στρατιωτικής δύναμης είναι μια άλλη λογική και βεβαίως η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και χθες με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον κ. Ακιντζί είχε τονίσει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δυστυχώς δεν συμβάλλουν στην κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και επίλυσης του Κυπριακού», είπε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top