Πετρέλαιο θέρμανσης: «Παγετός» στις πωλήσεις εν αναμονή… χειμώνα – Τι λένε οι πρατηριούχοι

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Παγετός» στις πωλήσεις εν αναμονή… χειμώνα – Τι λένε οι πρατηριούχοι

Με τον χειμώνα να… παίζει κρυφτό και τις θερμοκρασίες να παραμένουν αισθητά ψηλότερες από τα συνηθισμένα, οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης καταγράφουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι καταναλωτές φαίνεται να περιμένουν το πρώτο «σοβαρό» κύμα ψύχους για να κινηθούν, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια χρονιά το ίδιο μοτίβο.

Μιλώντας στο ThemaOnline ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Σάββας Προκοπίου τόνισε πώς «οι πωλήσεις είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Ακόμη δεν έγινε αυτή η αλλαγή στις θερμοκρασίες». Όπως εξήγησε ο καιρός είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας για την έναρξη της κίνησης στην αγορά θέρμανσης.

Όταν πέσει η θερμοκρασία… γεμίζουν όλες οι δεξαμενές σε μια εβδομάδα

Σύμφωνα με τον κ. Προκοπίου, οι καταναλωτές σε αστικές περιοχές έχουν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια πιο «χαλαρή» στάση απέναντι στον χειμώνα, καθώς η εποχή φαίνεται να μικραίνει σταθερά. «Στις ορεινές περιοχές ο χειμώνας αρχίζει πιο νωρίς, αλλά στις πόλεις περιμένουμε το πρώτο κύμα κρύου. Τότε, εντός μίας εβδομάδας, όλοι προμηθεύονται καύσιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ελάχιστοι, όπως φαίνεται, αγοράζουν προληπτικά. «Προληπτικά λειτουργούν κυρίως οι επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και καθαριστήρια. Τα νοικοκυριά περιμένουν το κρύο», σημειώνει.

Τιμές που «δεν τρομάζουν»

Παρά τη χαμηλή ζήτηση, το πετρέλαιο θέρμανσης παραμένει σε αρκετά προσιτά επίπεδα.

«Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στο ένα ευρώ. Είναι αρκετά καλή η τιμή, δεν είναι αποτρεπτική», τόνισε ο κ. Προκοπίου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αγορά θα παραμείνει σταθερή. Μάλιστα, επισημαίνει πως οι τιμές των καυσίμων γενικότερα βρίσκονται κάτω από το όριο του €1,50, κάτι που – όπως λέει – κρατά τον καταναλωτή «ήρεμο».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή:

  • Μέση τιμή Παγκύπρια: €0,987
  • Φθηνότερη τιμή: €0,919
  • Ακριβότερη: €1,139

Δεν αναμένονται ανατροπές στις τιμές

Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις των τελευταίων μηνών, η αγορά δείχνει αξιοσημείωτη αντοχή. «Όταν περάσαμε την κρίση στη Μέση Ανατολή και παραμείναμε στα ίδια επίπεδα, πιστεύω ότι θέλει κάτι πιο ακραίο για να επηρεαστούν δραματικά οι τιμές», σημειώνει ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων.

Με τις πωλήσεις καθηλωμένες και τις δεξαμενές των νοικοκυριών άδειες, όλα δείχνουν πως η αγορά περιμένει… τον καιρό να δώσει το σύνθημα. Όπως συνέβη και πέρσι, και όπως φαίνεται να συμβαίνει κάθε χρόνο, η ζήτηση θα εκτοξευθεί από τη μια στιγμή στην άλλη μόλις πέσει ο υδράργυρος. Ως τότε, ο χειμώνας και οι πωλήσεις παραμένουν σε κατάσταση αναμονής.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Η ΑΟΖ που άργησε σχεδόν 20 χρόνια: Τι σημαίνει πραγματικά η ιστορική συμφωνία Κύπρου–Λιβάνου

Η ΑΟΖ που άργησε σχεδόν 20 χρόνια: Τι σημαίνει πραγματικά η ιστορική συμφωνία Κύπρου–Λιβάνου

Η υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου δεν είναι απλώς μια διμερής πράξη συνεργασίας. Συνιστά την επανεκκίνηση ενός φακέλου που βρισκόταν παγωμένος σχεδόν δύο δεκαετίες, αλλά και μια κίνηση με ευρύτερη γεωπολιτική σημασία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ο ενεργειακός χάρτης αναδιατάσσεται με ταχείς ρυθμούς.

BEST OF TOTHEMAONLINE