ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΑΡΝΑΚΑ: Αλαλούμ με σπάνιο ψηφιδωτό – Δεν τα βρίσκουν στην αποζημίωση

ΛΑΡΝΑΚΑ: Αλαλούμ με σπάνιο ψηφιδωτό – Δεν τα βρίσκουν στην αποζημίωση

Καθυστερεί η ανάδειξη ενός σπανίου ψηφιδωτού, που ανακαλύφθηκε στη Λάρνακα στα πλαίσια εργασιών για το αποχετευτικό, λόγω της καθυστέρησης απαλλοτρίωσης ακατοίκητης οικίας.

Το ζήτημα συζητήθηκε κατά την συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας στη Βουλή, στις 14/11 του 2018, όπως αναφέρει επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης.

Ο κύριος Ορφανίδης, αναφέρει πως κατά την εν λόγω συνεδρία, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή ότι από τον Ιούνιο του 2017 έχει ολοκληρωθεί η γνωστοποίηση για απαλλοτρίωση της συγκεκριμένης ακατοίκητης οικίας, με σκοπό να γίνουν ενέργειες για ανάδειξη του εν λόγω ψηφιδωτού.

Ψηφιδωτό, όπου απεικονίζονται οι άθλοι του Ηρακλή και ανακαλύφθηκε κατά τη διεξαγωγή εργασιών επί της οδού Αγίου Νεοφύτου, για το αποχετευτικό.

Παράλληλα όπως αναφέρει ο κύριος Ορφανίδης, εκπρόσωπος του Κτηματολογίου είπε ενώπιον της Επιτροπής πως δεν προχώρησαν με τη διαδικασία απαλλοτρίωσης εντός δεκατεσσάρων μηνών λόγω «φόρτου εργασίας».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, με την επιστολή του ημερομηνίας 15 Νοεμβρίου 2018 ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών, να ενημερώσει τη Βουλή γιατί το Κτηματολόγιο δεν προχώρησε στη διαδικασία απαλλοτρίωσης, αφού έγινε γνωστοποίηση για απαλλοτρίωση, να δοθεί επαρκής επεξήγηση για τη δικαιολογία του «φόρτου εργασίας» που έδωσε η εκπρόσωπος το Κτηματολογίου και να ενημερωθεί πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης και πότε θα ολοκληρωθεί.

Σε απαντητική επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών, ημερομηνίας 20 Φεβρουαρίου 2019, ενημερώνει πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων, δημοσίευσε στις 23 Νοεμβρίου 2018 εκ νέου γνωστοποίηση απαλλοτρίωσης για το συγκεκριμένο τεμάχιο.

«Σε περίπτωση που το Τμήμα Αρχαιοτήτων κρίνει αναγκαία την είσοδο στο τεμάχιο για έναρξη των εργασιών, μπορεί να δημοσιεύσει άμεσα διάταγμα επίταξης, σύμφωνα με τον περί Επιτάξεως Ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Νόμο 21/62», αναφέρει ο υπουργός.

Παράλληλα ο υπουργός επισημαίνει πως «ο σάλος που έχει δημιουργηθεί και τα δημοσιεύματα στον τύπο για κωλυσιεργία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ότι δεν απέστειλε εμπρόθεσμα την έντυπη προσφορά για το ποσό της αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες, οφείλεται τόσο στον όγκο εργασίας που το Τμήμα καλείται να φέρει σε πέρας καθημερινά, αλλά και στο γεγονός ότι η ίδια η Απαλλοτριώνουσα Αρχή δεν επέδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον για ένα τόσο σημαντικό θέμα».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι ιδιοκτήτες του απαλλοτριωθέντος ακινήτου ενημερώθηκαν για το ύψος της αποζημίωσης, για την απαλλοτρίωση του τεμαχίου και διαφωνούν.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, η μόνη οδός είναι η νομική οδός μέσω δικαστηρίου, όπου και θα καθοριστεί το ύψος του ποσού της αποζημίωσης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top