ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: «Πόλεμος» με τα κουνούπια τη φετινή χρονιά- Θα είναι διπλάσια - 3,5 εκ ευρώ το κόστος περιορισμού

ΚΥΠΡΟΣ: «Πόλεμος» με τα κουνούπια τη φετινή χρονιά- Θα είναι διπλάσια - 3,5 εκ ευρώ το κόστος περιορισμού

Ιδιαίτερα αυξημένος θα είναι ο αριθμός των κουνουπιών το 2019 αφού η πολυομβρία έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες και αναπαραγωγή και εξάπλωσή τους σύμφωνα με αρμόδια πηγή. Καθησυχάσουν σχετικά με το κουνούπι-τίγρης που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες.

Του Στέλιου Στυλιανού

Σύμφωνα με τον Αλβέρτο Καρή, προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών ήδη έχει αρχίσει η «εκστρατεία» καταπολέμησης των κουνουπιών, με 140 εργάτες του Τμήματος να ασχολούνται καθημερινά με το περιορισμό της εξάπλωσής τους και την προνυμφοκτονία μέσω ψεκασμών.

Σύμφωνα με τον κύριο Καρή στην Κύπρο έχουμε 24 διαφορετικά είδη κουνουπιών, ενώ τη φετινή χρονιά (2019) αναμένεται ο αριθμός τους να διπλασιαστεί σε σχέση με το 2018. Παρουσιάστηκε καθησυχαστικός σχετικά με το κουνούπι-τίγρης και τις πληροφορίες γύρω από την εξάπλωσή του στην Κύπρο.

Όπως μας αναφέρθηκε το συγκεκριμένο κουνούπι ξεκίνησε από την Ουγκάντα (Δυτικό Νείλο) και σιγά-σιγά μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη, όχι όμως και στην Κύπρο. Ενδημεί στην Ελλάδα εδώ και χρόνια ενώ έφτασε μέχρι και την Κρήτη και όπως αντιλαμβάνεστε πολύ κοντά στο νησί μας.

Σχολιάζοντας τις ασθένειες που «κουβαλά» το συγκεκριμένο κουνούπι ο κύριος Καρής μας τόνισε πως το 80% των ατόμων που θα τσιμπηθούν θα περάσει χωρίς συμπτώματα, ένα 19% θα παρουσιάσει μερικά από τα συμπτώματα ενώ μόλις το 1% θα χρειαστεί ιατρική νοσηλεία.

Κληθείς να απαντήσει ο προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών στο αν θα ζητήσει περαιτέρω έκτακτο προσωπικό στο Τμήμα αναφορικά με τον αυξημένο αριθμό κουνουπιών, δήλωσε πως οι Υγειονομικές Υπηρεσίες είναι καλά στελεχωμένες και δουλεύουν σε μια σωστή βάση, ενώ συμπλήρωσε πως το ετήσιο κονδύλι των 3.500.000  δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιο ενδεχόμενο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top