ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμανί: «Δεν είναι υπό διαπραγμάτευση η πολιτική ισότητα»

Σαμανί: «Δεν είναι υπό διαπραγμάτευση η πολιτική ισότητα»

Η πολιτική ισότητα, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ομοσπονδιακής λύσης διζωνικής, δικοινοτικής με βάση την πολιτική ισότητα, η οποία έχει συμφωνηθεί εδώ και 40 χρόνια, δεν είναι μια παράμετρος που μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση, δήλωσε η Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί, σύμβουλος πολιτικών υποθέσεων και ιστορίας του Τ/κ ηγέτη.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η κ. Σαμανί μιλούσε σε τηλεοπτική εκπομπή για το Κυπριακό, όπου ανέφερε ότι "η υποχώρηση της ε/κ πλευράς από συμφωνημένα ζητήματα", δεν έχει προκαλέσει ανησυχία μόνο στην τ/κ πλευρά αλλά και σε τρίτες χώρες, υποστηρίζοντας ότι η ε/κ ηγεσία δεν έχει προετοιμάσει τους Ε/κ εδώ και 40 χρόνια για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα.

Επειδή, ανέφερε η κ. Σαμανί, οι Ε/κ δεν είπαν ξεκάθαρα «δεν θέλω» ή «δεν είμαστε έτοιμοι», ο ΓΓ του ΟΗΕ κάνει έναν τελευταίο έλεγχο προθέσεων και ανέθεσε τα συγκεκριμένα καθήκοντα στην Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία εργάζεται ώστε να διαπιστώσει εάν οι δύο πλευρές ομονοούν στους όρους αναφοράς και τις βασικές παραμέτρους, καθώς και εάν υπάρχει πρόθεση.

Η πολιτική ισότητα αναγνωρίσθηκε στις παραμέτρους του ΟΗΕ, είπε και πρόσθεσε ότι οι κοινότητες θα συμμετέχουν αποτελεσματικά στους μηχανισμούς λήψης πολιτικών αποφάσεων.

Η σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποχώρησε από συμφωνηθέντα και αυτό το είδαν στο Κραν Μοντάνα και οι τρίτες πλευρές, ενώ δεν έδωσε καμία εναλλακτική. «Τώρα και οι τρίτες πλευρές εκφράζουν την ανησυχία τους γιατί γίνονται υποχωρήσεις από τα συμφωνηθέντα θέματα και την αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. Μας αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα και το λένε».

Χαρακτήρισε άδικες τις επικρίσεις προς τον Μουσταφά Ακιντζί πως ο Ε/κ ηγέτης περίπου έχει αποδεχθεί τα δύο κράτη ενώ ο Τ/κ ηγέτης όχι, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί εναντίον των δύο κρατών.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top