ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτάκτως στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο υποθαλάσσιου αγωγού Κύπρου και Αιγύπτου

Εκτάκτως στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο υποθαλάσσιου αγωγού Κύπρου και Αιγύπτου

Οδηγείται εκτάκτως την Παρασκευή (12/4) στην Ολομέλεια της Βουλής προς έγκριση το νομοσχέδιο περί της Διακρατικής Συμφωνίας Αναφορικά με Απευθείας Υποθαλάσσιο Αγωγό Φυσικού Αερίου μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Νόμος του 2019.

Το νομοσχέδιο εξετάστηκε το πρωί της Παρασκευής 12/4, υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, με τα μέλη και τους εμπλεκόμενους φορείς να κάνουν λόγο για «συμφωνία ορόσημο».

Το νομοσχέδιο αποτελεί κύρωση της Διακρατικής Συμφωνίας που υπογράφηκε στη Λευκωσία, στις 19 Σεπτεμβρίου του 2018, μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, αναφορικά με απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια συμφωνία ορόσημο, όπως την αποκάλεσε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, μια συμφωνία την οποία προκρίνει και υποστηρίζει με έμφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το είπαμε πάρα πολλές φορές. Πρέπει να καταστήσουμε την Κύπρο περιφερειακό κόμβο ενέργειας. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να προχωρήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς», είπε ο κ. Τορναρίτης.

Όπως σημείωσε «αυτό το έργο ενδιαφέρει εμμέσως όλες τις χώρες της περιοχής μας, γιατί σε άρθρα της συμφωνίας, αναφέρεται ότι μπορεί στο μέλλον να υπάρξουν να συμβληθούν και άλλες εταιρείες και άλλα κράτη».

Είπε ακόμα ότι «δεν μιλάμε για εμπορική συμφωνία, αλλά μιλάμε για την επικύρωση διακρατικής συμφωνίας, συμφωνία ειρήσθω εν παρόδω, που έχει επικυρωθεί ήδη από το Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο».

Σε ερώτηση πόσο χρόνο χρειάζεται ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι «αυτοί οι σχεδιασμοί προνοούν και εξυπακούουν χρόνο», ωστόσο, σημείωσε πως «είναι πολύ σημαντικό ότι ο ενεργειακός διάδρομος της ανατολικής Μεσογείου με την επικύρωση σήμερα ανοίγει».

«Και αυτό πρέπει να κρατήσουμε ότι ψηφίζεται σήμερα ένα σημαντικότατο ενεργειακό ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους πολίτες της», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top