ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το VAR καταστρέφει το ποδόσφαιρο ή μήπως το σώζει; Τι ισχύει τελικά;

Το VAR καταστρέφει το ποδόσφαιρο ή μήπως το σώζει; Τι ισχύει τελικά;

Από την στιγμή που το VAR μπήκε στο ποδόσφαιρο υπάρχει η συζήτηση για το αν τελικά καταστρέφει ή βοηθάει το άθλημα. Τι ισχύει;

Η αλήθεια είναι πως η τεχνολογία καταστρέφει τα πάντα. Δεν φταίει ο άνθρωπος, δεν φέρει καμία ευθύνη για το πώς την διαχειρίζεται. Μονο και μόνο η ύπαρξη της έχει δώσει τέλος σε κάθε τι όμορφο υπήρξε σε αυτόν τον πλανήτη σε όλους τους τομείς.

Με τα «διαβολικά» της χέρια έφτασε η στιγμή που αποφάσισε να σφίξει τον λαιμό του ποδοσφαίρου και να το πνίξει μια για πάντα. Γιατί αυτό κάνει, σκοτώνει την ομορφιά του ποδοσφαίρου άρα ταυτόχρονα παίρνει και την ζωή του ίδιου του αθλήματος.

Μέσω του VAR (Video Assistant Referee), λοιπόν, η τεχνολογία έχει ανοίξει την πόρτα της εξόδου για πολλά από τα καλά που έχει το ποδόσφαιρο.

Καθυστερεί, παρατείνει την αγωνία και το ότι παίρνει σωστές αποφάσεις σε μεγάλο ποσοστό δεν έχει καμία σημασία, καθώς στερεί από το άθλημα το φυσικό του στοιχείο που είναι το λάθος. Δεν επιτρέπει την κανονική και παραδοσιακή ροή των πραγμάτων.

Είναι ευδιάκριτες; Είναι σαφείς; Οι τρεις προηγούμενες παράγραφοι έχουν κάποιες σημαντικές ελλείψεις. Ποιες είναι αυτές; Είναι η λογική, τα σωστά επιχειρήματα, η πραγματικότητα, η πρόοδος και η αλήθεια.

Όσα αναφέρθηκαν μέσα σε αυτές πρεσβεύουν πάνω κάτω τις αντιλήψεις όσων θεωρούν το VAR καταστροφικό και φυσικά δεν έχουν κάποια βάση. Το μόνο πράγμα που περιέχουν είναι οπισθοδρομική νοοτροπία και επίκληση στο συναίσθημα μεσω της νοσταλγίας για το πώς ηταν το άθλημα στο παρελθόν.

Ας πάμε από την αρχή λοιπόν. Η αλήθεια είναι πως η τεχνολογία δεν καταστρέφει τα πάντα. Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για το πώς την διαχειρίζεται και από μόνη της δεν μπορεί να καταστρέψει κάθε τι όμορφο.

Έτσι και με το VAR. Το ποδόσφαιρο εδώ και αρκετά χρόνια εξελίσσεται διαρκώς, αλλάζει προς το καλύτερο και το επίπεδο φτάνει σε σημεία που στο παρελθόν θα έμοιαζαν αδύνατο να πατηθούν.

Η τεχνολογία είναι παντού πλέον μέσα σε αυτό, στις προπονήσεις, καταγραφή στατιστικών, βοήθεια στο έργο των προπονητών, επιστημονική προσέγγιση όλου του πράγματος.

Μια από τις παραμέτρους στις οποίες έπρεπε επίσης να διεισδύσει ήταν και η διαιτησία. Η αρχή έγινε με το Goal-Line Technology το οποίο ξεκάθαρα και χωρίς αντεπιχείρημα όπου έχει τοποθετηθεί έχει ακυρώσει κάθε πιθανότητα να γίνει λάθος στο αν η μπάλα έχει περάσει την γραμμή, δίνοντας αρκετή ώθηση στο ποσοστό της δικαιοσύνης σε έναν αγώνα να αυξηθεί.

Όμως, υπήρχε και κάτι άλλο που ήταν απαραίτητο να προστεθεί και αυτό είναι το VAR. Ήταν αναγκαίο εδώ και καιρό, ενώ όσο περνούσαν τα χρόνια η παρουσία του έγινε ακόμη πιο σημαντική, καθώς το άθλημα άρχισε να παίζεται σε πολύ μεγαλύτερη ένταση και ο ρυθμός γίνεται όλο και πιο γρήγορος.

Οι διαιτητές χάνουν αρκετές φάσεις, δεν ειναι λιγες οι περιπτώσεις που δεν βλέπουν καν τις φάσεις από καλή οπτική γωνία ενώ κάτι παρόμοιο ισχύει και για τους επόπτες. Τα χρήματα και γενικά τα όσα διακυβεύονται πλέον σε ένα ματς είναι γιγαντιαία, άρα η παραμικρή λεπτομέρεια, ακόμα και κάτι θεωρητικά ασήμαντο μπορεί να κρίνει πάρα πολλά.

Στο Μουντιάλ του περασμένου καλοκαιριού στην Ρωσία, το VAR εφαρμόστηκε πρώτη φορά σε μια τόσο σπουδαία διοργάνωση και τα στατιστικά μιλάνε από μόνα τους για το πόσο επιτυχημένη ήταν η εφαρμογή του καθώς το 93.3% των αποφάσεων που πάρθηκαν με την βοήθεια του ήταν σωστές.

Χρειάζεται, ωστόσο μεγαλύτερη προσοχή από τους αρμόδιους στην χρήση του, καθως σίγουρα η εφαρμογή του γενικότερα μέχρι στιγμής δεν είναι άψογη. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι διαιτητές αποφασίζουν να δώσουν πολύ ευκολότερα ένα φάουλ ή ένα πέναλτι μόνο και μόνο επειδή ξέρουν πως ο κόσμος τους είδε να το κοιτάνε σε ριπλει.

Αυτό, όμως, δεν έχει να κάνει με το VAR, αλλά με τον χειριστή του. Οι ίδιοι οι διαιτητές θέλουν δουλειά για να το μάθουν και να προσαρμοστούν και εκείνοι σε αυτό. Είναι ένα σπουδαίο βοήθημα που μπορεί να κάνει την δουλειά τους πολύ πιο εύκολη, ωστόσο όσο περνάει ο καιρός πρέπει να το χειρίζονται καλύτερα.

Το ίδιο ισχύει γενικά για την τεχνολογία, από μόνη της δεν μπορεί να βλάψει κανέναν, ο ίδιος ο άνθρωπος μπορεί να κάνει καλό ή κακό μέσω του τρόπου που την χρησιμοποιεί, είναι δική του ευθύνη.

Χρόνος αρκετός πέρασε από την πρώτη φορά που το VAR μπήκε στο ποδόσφαιρο, όμως πολλές φορές η συνήθεια σε κάτι δεδομένο είναι τόσο δυνατή που η κοινωνία καθυστερεί να δεχτεί την αλλαγή.

Είναι σίγουρο πως αλλαζει το άθλημα και πως διαγράφει κάποια παραδοσιακά στοιχεία του, όμως αυτό είναι καλό και τι νόημα θα είχε η ζωή χωρίς την εξέλιξη;

Το μονο πράγμα που είναι αναγκαίο για να γίνει αποδεκτό το VAR είναι αυτό που σχηματίζεται από την ένωση της πρώτης λέξης της προηγούμενης και αυτής της παραγράφου.

Πηγή: sport-fm.gr

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top