ΔΙΕΘΝΗ

Φ.Μογκερίνι: Λιβυή, Σαχέλ και 10 χρόνια Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στην ατζέντα των Υπεξ στις Βρυξέλλες

Φ.Μογκερίνι: Λιβυή, Σαχέλ και 10 χρόνια Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στην ατζέντα των Υπεξ στις Βρυξέλλες

Η Κατάσταση στη Λιβυή, το Σαχέλ και ο εορτασμός των 10 ετών της ανατολικής εταιρικής σχέσης βρίσκονται στο επίκεντρο των σημερινών συναντήσεων στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Τύπο, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, προσερχόμενη πριν από λίγο στις εργασίες το Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ - FAC)

"Έχουμε δύο πολύ μακρές και έντονες μέρες μπροστά μας, κάτι περισσότερο από το αναμενόμενο - ακόμα περισσότερο από το συνηθισμένο. Νομίζω ότι σήμερα έχουμε περίπου 70 Πρωθυπουργούς και Υπουργούς Εξωτερικών στις Βρυξέλλες", δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

"Αρχικά θα ξεκινήσω με μια διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Fayez al- Sarraj. Η Λιβύη είναι το κύριο σημείο της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σήμερα. Θα ακούσουμε επίσης από τον Ειδικό Εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη Ghassan Salamé τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και, κυρίως, θα συζητήσουμε πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη μπορούν να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη να επανασυνδεθούν όλα τα διάφορα κόμματα μέσα στη Λιβύη για μια πολιτική διαδικασία και, το σημαντικότερο, να συμφωνήσουμε σε μια κατάπαυση του πυρός για να σταματήσουν οι μάχες στη χώρα", σημείωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος σε σχέση με το πρώτο θέμα της ατζέντας των Υπουργών.

"Θα έχουμε επίσης ως σημείο της ημερήσιας διάταξης των υπουργών Εξωτερικών σήμερα το Σαχέλ. Αύριο, οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ και των χωρών του Σαχέλ της G5 θα συναντηθούν για να συζητήσουν τόσο την κατάσταση της ανάπτυξης όσο και την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή. Όλη αυτή η περιοχή δεν αποσυνδέεται από την κατάσταση στη Λιβύη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ύψιστη προτεραιότητα να σταθεροποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ολόκληρη η περιοχή, υποστηρίζοντας τους εταίρους μας στο Σαχέλ και, γενικά, μέσω μιας καλής συνεργασίας με την Αφρικανική Ενωση", διευκρίνισε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σημείωσε δε ότι σήμερα το πρωί, μετά τη συνάντηση με τον Fayez al- Sarraj, θα ξεκινήσουν οι εορτασμοί της 10ης επετείου της ανατολικής εταιρικής σχέσης: "θα φιλοξενήσουμε τους Υπουργούς Εξωτερικών των έξι εταίρων μας και, όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk φιλοξενεί δείπνο με τους ηγέτες εδώ και αύριο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker μαζί με εμένα - μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τον εορτασμό αυτών των δεκαετών εταιρικών σχέσεων που κατάφεραν να προάγουν την ευημερία των πολιτών για τους καθέναν από τους έξι εταίρους αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμούμε ιδιαίτερα αυτή την εταιρική σχέση".

"Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε στην περιοχή, η εταιρική σχέση μας κατάφερε να προωθήσει το κοινό μας έργο για το εμπόριο, την οικονομική ανάπτυξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, την ελευθέρωση των θεωρήσεων και σε πολλούς άλλους τομείς", τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επικείμενη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo σήμερα, η Ύπατη Εκπρόσωπος δήλωσε:  "μας είπαν τη νύχτα ότι σχεδιάζει να αλλάξει τα ταξιδιωτικά του σχέδια και να κάνει μια στάση εδώ στις Βρυξέλλες. Αναμένεται, νομίζω, να προσγειωθεί αργά το πρωί. Θα είμαστε εδώ όλη μέρα με μια πολυάσχολη ατζέντα, έτσι θα δούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας πώς και εάν κατορθώσουμε να οργανώσουμε μια συνάντηση, που είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη, προφανώς, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια".

Σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας JCPOA από το Ιράν ξεκαθάρισε: "γνωρίζετε πολύ καλά τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταρχάς, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε πλήρως την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και την πλήρη εφαρμογή του. Θα έχουμε επίσης σήμερα στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων μια συνάντηση μεταξύ εμού και των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την πλήρη εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν ότι για εμάς παραμένει βασικό πυλώνα της ασφάλειας στην περιοχή μας".

"Η πυρηνική συμφωνία υπήρξε και παραμένει για εμάς ένα βασικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής μη διάδοσης, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε όσο μπορούμε με όλα τα μέσα και την πολιτική μας βούληση. Αυτό είναι πολύ γνωστό, τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην Τεχεράνη. Προφανώς συζητούμε επίσης με το Ιράν, με βάση το έργο αυτό, τις περιφερειακές εξελίξεις. Σε ορισμένα θέματα, έχουμε πολύ σοβαρές διαφορές και αποκλίσεις. Πιστεύουμε πάντοτε ότι ο διάλογος είναι ο μόνος και καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις διαφορές και να αποφύγουμε την κλιμάκωση στην περιοχή, η οποία είναι ήδη αρκετά τεταμένη. Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα πρέπει να αποφεύγεται", κατέληξε η Φ.Μογκερίνι.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top