ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DBRS: Η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις

DBRS: Η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις

Η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις που σχετίζονται με το σημαντικό ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) που υπάρχει ακόμα στο τραπεζικό της σύστημα, τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τις εξωτερικές ανισορροπίες και το μικρό μέγεθος της οικονομίας που βασίζεται στην παροχή υπηρεσιών, κάτι που εκθέτει την χώρα σε δυσμενείς αλλαγές στην εξωτερική ζήτηση σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Σε σημερινό του σημείωμα προς τα ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση της αξιολόγησης της Κύπρου στις 17 Μαΐου, οίκος σημειώνει επίσης ότι η αξιολόγηση μπορεί να αναβαθμιστεί από μια σταθερή υγιή οικονομική ανάπτυξη και μια χρηστή δημοσιονομική κατάσταση, γεγονός που θα συνέβαλε στην πτωτική τροχιά του δείκτη δημόσιου χρέους.

Επιπλέον, η περαιτέρω πρόοδος στην ουσιαστική μείωση των ΜΕΔ των τραπεζών και του χρέους του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα θα ήταν θετική για τις αξιολογήσεις.

Από την άλλη η αξιολόγηση θα μπορούσε να υποβαθμιστεί  σε μια περίοδο αισθητά χαμηλής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες ή την πραγματοποίηση μεγάλων ενδεχόμενων υποχρεώσεων. Επίσης η αντιστροφή της καθοδικής τροχιάς στα ΜΕΔ θα μπορούσε να είναι επίσης αρνητική.

Σημειώνεται επίσης ότι η Κύπρος είναι ένα ελκυστικό κέντρο επιχειρηματικών υπηρεσιών, ναυτιλιακό κέντρο και τουριστικός προορισμός. Σημειώνεται επίσης ότι ο τομέας του τουρισμού διαφοροποιείται σε νέα προϊόντα και αγορές, καθιστώντας τον πιο ανθεκτικό. Προστίθεται ότι η  αναμενόμενη εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου αποτελεί άλλη μια άλλη πιθανή πηγή ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι το μικρό μέγεθος της οικονομίας που βασίζεται στις υπηρεσίες εκθέτει την Κύπρο σε δυσμενείς μεταβολές στην εξωτερική ζήτηση.

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι Κύπρος επωφελείται από ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και υγιή θεσμικά όργανα και ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της χώρας. Σημειώνεται ωστόσο ότι η κυβέρνηση στερείται πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, όπως αυτών δημόσιας διοίκησης και της τοπική αυτοδιοίκησης.

Ο οίκος επιβεβαίωσε την Παρασκευή την κατάταξη στο  «ΒΒΒ» (χαμηλό) της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, ενώ διατήρησε σταθερές τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των ΜΕΔ για να μειωθούν οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φρικτό έγκλημα στην Αμφιλοχία: 43χρονος σκότωσε τη γυναίκα του με κυνηγετικό όπλο

Έτοιμαστείτε για βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους σε αυτές τις περιοχές - Η πρόγνωση μέχρι την Τρίτη

Είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση στην Κύπρο; Οι αλλαγές που έρχονται και οι ποινές που ορίζει η νομοθεσία

Εδώ θα βρεις το χάρτη με όλα τα σημεία με σταθερές κάμερες στην Κύπρο - Λεπτομέρειες

Καύσιμα: Να αναμένουμε νέες αυξήσεις ή μειώσεις; - Που κυμαίνονται οι τιμές και τα φθηνότερα πρατήρια

Υπόθεση Metamax: Συνελήφθη και δεύτερο πρόσωπο - Φόρεσαν χειροπέδες σε 48χρονοΥπ. Υγείας: Ζήτησε πρωτοβουλίες και πιέσεις σε Τουρκία από ΕΕ - διεθνή κοινότητα για Κυπριακό

Υπ. Υγείας: Ζήτησε πρωτοβουλίες και πιέσεις σε Τουρκία από ΕΕ - διεθνή κοινότητα για Κυπριακό

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε η Κύπρος να πάψει να αποτελεί το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που τελεί υπό καθεστώς κατοχής, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός την Παρασκευή σε ομιλία του σε αντικατοχική εκδήλωση της Πολιτιστικής Κίνησης Ξυλοτύμπου για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top