ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Αναστασιάδη: «Στόχος του Ανεξάρτητου Φορέα να βοηθήσει ακόμη περισσότερα παιδιά να σπουδάσουν»

Α. Αναστασιάδη: «Στόχος του Ανεξάρτητου Φορέα να βοηθήσει ακόμη περισσότερα παιδιά να σπουδάσουν»

Τον στόχο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνική Στήριξης να «βοηθήσει στην υλοποίηση του ονείρου πολλών ακόμα παιδιών για την απόκτηση ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών» περιέγραψε η Άντρη Αναστασιάδη, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Ανεξάρτητου Φορέα, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

 «Ο στόχος είναι να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την προσπάθεια μας με διαφάνεια, αξιοκρατία, ορθολογισμό και μακριά από τις όποιες εξυπηρετήσεις συμφερόντων» είπε η κ. Αναστασιάδη, μιλώντας το απόγευμα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, στο Προεδρικό Μέγαρο, για την παρουσίαση του έργου του Φορέα για τη χρονιά 2017-2018.

Ανέφερε επίσης ότι «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για εκείνους τους νέους που διψούν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους για τη ζωή, αλλά έχουν μπροστά τους δυσκολίες που δεν μπορούν να υπερβούν χωρίς την δική μας στήριξη».

 «Η οικονομική κρίση των ημερών εκείνων της σύστασης του Φορέα έχει παρέλθει και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με σαφώς περισσότερη ελπίδα και αισιοδοξία, αλλά, παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν νέοι που προσβλέπουν στη στήριξη και την αλληλεγγύη  μας» είπε.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου η κ. Αναστασιάδη ανέφερε ότι τέσσερα  χρόνια μετά την ίδρυση του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η πολύ μεγάλη και αξιόλογη προσφορά του, κυρίως προς εκείνους τους νέους που, λόγω έκτακτων κοινωνικών περιστατικών, ή άλλων εξαιρετικών συμβάντων, επηρεάστηκε άμεσα η συνέχιση της εκπαίδευσης τους.

Αναφέρθηκε στις τραγικές για την οικονομία και την κοινωνία συνθήκες, υπό τις οποίες ανέλαβε η Κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2013, με την αβεβαιότητα και την απογοήτευση να κυριαρχεί σε πολλές οικογένειες. «Εκείνες, λοιπόν, οι συνθήκες δεν άφησαν ανεπηρέαστους τους νέους μας, με πολλούς που φοιτούσαν σε ανώτερες και ανώτατες σχολές να αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους, λόγω της έλλειψης πλέον της δυνατότητας να καλύψουν ακόμα και τα δίδακτρα τους» είπε. 

Αυτό, συνέχισε, ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τη νέα γενιά στην οποία «επενδύουμε τα όνειρα μας για ένα καλύτερο μέλλον, αυτήν που είναι το αύριο της κοινωνίας και της χώρας μας , οι ηγέτες, οι καθοδηγητές, τα στελέχη και οι πυρήνες του κάθε νέου σχεδιασμού για την Κύπρο του αύριο».

 «Ήταν, ακριβώς, υπό το βάρος εκείνων των δεδομένων και των σκέψεων, και της αγωνίας που διακατείχε γενικά όλους μας, που με ώθησαν να αναλάβω την πρωτοβουλία να ηγηθώ της προσπάθειας σύστασης ενός ανεξάρτητου φορέα που να μπορεί να παρέχει ουσιαστική και χειροπιαστή στήριξη με απόλυτη διαφάνεια» είπε η κ. Αναστασιάδη. 

Εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία της εκείνη «έτυχε της καθολικής στήριξης των κομμάτων στη Βουλή και αγκαλιάστηκε από προσωπικότητες, ιδρύματα, εταιρείες και θεσμούς που βοήθησαν το Φορέα να μετουσιώσει σε πράξη το όραμα μας».

Η Πρόεδρος του Ανεξάρτητου Φορέα ευχαρίστησε την Ταμία του Φορέα, Γενική Λογίστρια του Κράτους Ρέα Γεωργίου για τη στήριξη και την προσφορά της στη λειτουργία του θεσμού ενώ συμπλήρωσε ότι το ουσιαστικό και απτό έργο του Φορέα πραγματοποιείται χωρίς οποιαδήποτε ενίσχυση από τα κρατικά ταμεία, χωρίς διοικητικά έξοδα και με απόλυτη διαφάνεια.

Ευχαρίστησε τέλος μια σειρά από πρόσωπα για τη βοήθεια και τη στήριξη στη σύσταση και λειτουργία του Φορέα, όπως τον τέως Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο που υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ίδρυσης του Φορέα. Ακόμη, ευχαρίστησε το μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Αμερικής Πανίκο Παπανικολάου, τον Αντώνη Γερολέμου, διακεκριμένο παράγοντα της παροικίας στο Λονδίνο, τον Πρώτο Εκτελεστικό Διευθυντή της RCB Bank Κυρίλ Ζιμαρίν και τον Σώτο Ζακχαίο, Εκτελεστικό Σύμβουλο της τράπεζας, αλλά και τον Γκάης Κρέης, τον Άντρεϊ και τη Τζούλια Ντασιήν  του Andrey & Julia Dashin’s Foundation, καθώς και τον ΟΠΑΠ Κύπρου.

Υπογράμμισε τη μεγάλη στήριξη των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων που συμπληρώνουν όπου χρειάζεται τις χορηγίες του Φορέα και ευχαρίστησε τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Εργασίας, Παιδείας και Υγείας που συναποτελούν με τη Γενική Λογίστρια την Επιτροπή του Φορέα, της οποίας προεδρεύει η εκάστοτε Πρώτη Κυρία, καθώς και άλλους οργανισμούς και ιδιώτες, αλλά και την κοινωνία.

Για τα αποτελέσματα του έργου του Φορέα για τη χρονιά 2017-2018 ενημέρωσε η Ταμίας του Φορέα, Γενική Λογίστρια του Κράτους Ρέα Γεωργίου. Όπως είπε, συνολικά για τις τρεις ακαδημαϊκές χρονιές, από το 2015 έως 2018, εγκρίθηκαν 1.469 περιπτώσεις φοιτητών με συνολική δαπάνη πέραν των 2 εκ. ευρω ενώ αναμένεται ότι μετά το πέρας και της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς 2018-19 ο αριθμός των φοιτητών που θα βοηθηθούν να ξεπεράσει τις 2 χιλιάδες.

Ανέφερε επίσης ότι κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος 2017-18 ο Φορέας ανταποκρίθηκε θετικά σε 610 περιπτώσεις για τις οποίες διατέθηκαν 741.700 ευρώ. Για δίδακτρα εγκρίθηκαν 360 περιπτώσεις, συνολικού ποσού 448.500 ευρώ και για ενοίκια 250 περιπτώσεις συνολικού ποσού 293.200 ευρώ.

Είπε εξάλλου ότι η οικονομική χορηγία δίνεται σε Κύπριου πολίτες, οι οποίοι λόγω έκτακτων περιστατικών έχουν επηρεαστεί και παρουσιάζουν σοβαρές δυσκολίες στη συνέχιση των σπουδών τους για πρώτο πτυχίο, σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Κύπρου ή του εξωτερικού.

Η οικονομική χορηγία αφορά μόνο δίδακτρα του πανεπιστημίου και ενοίκια του φοιτητή και εμβάζεται από το Γενικό Λογιστήριο κατευθείαν στο πανεπιστήμιο ή στον ιδιοκτήτη του ενοικιαζόμενου υποστατικού, συμπλήρωσε.

Η κ. Γεωργίου ανάφερε ακόμη ότι οι πόροι του Φορέα, που λειτουργεί ως Ειδικό Ταμείο, προέρχονται μόνο από δωρεές ή και εισφορές, ενώ απαγορεύεται η οικονομική ενίσχυση του Φορέα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Τα συνολικά έσοδα του Φορέα από την ημέρα ίδρυσής του μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 2,4 εκ. ευρώ. Εξ αυτών, 500.000 ευρώ προέρχονται από εισφορές του εξωτερικού και 1,9 εκ. ευρώ από εισφορές του εσωτερικού, είπε. Ανέφερε τέλος ότι οι εισφορές προς τον Φορέα απαλλάσσονται από τη φορολογία και είπε ότι η συνεισφορά όλων είναι σημαντική.

Ο Γιώργος Δημοσθένους Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, λαμβάνοντας τον λόγο, διαβεβαίωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων εκτιμά τη στήριξη που λαμβάνει και οι φοιτητές θέλουν με τη σειρά τους να αποδείξουν στην πράξη ότι το ευεργέτημα που λαμβάνουν θα το ανταποδώσουν στην κοινωνία και στην πολιτεία.

Η Διευθύντρια του ΓΤΠ Σόφη Μιχαηλίδου ανέφερε ότι από τη Δευτέρα το γραφείο της αρχίζει εκστρατεία ενημέρωσης για τον Φορέα, ώστε να το γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι μαθητές, ενώ και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Χρίστος Μαλληκίδης είπε ότι ο Φορέας γνωστοποιείται σε περιπτώσεις ευάλωτων πολιτών. Το παρών στη διάσκεψη Τύπου έδωσαν και οι ΓΔ των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top