ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: «Επιθυμούμε την Τουρκία στην ΕΕ, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει τις συστάσεις της Κομισιόν»

Χριστοδουλίδης: «Επιθυμούμε την Τουρκία στην ΕΕ, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει τις συστάσεις της Κομισιόν»

Θέλουμε την Τουρκία στην ΕΕ δεδομένου ότι θα ακολουθήσει τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νικος Χριστοδουλίδης.

Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι "η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη ένταξή της στην ΕΕ, παρόλο που οι Βρυξέλλες δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους", ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση σε σχέση με το γιατί δεν προχωρά η ενταξιακή πορεία.

"Η ενταξιακή πορεία, μπορεί να προχωρήσει εάν η Τουρκία πραγματικά το επιθυμεί", είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι "πολύ απλά θα πρέπει να ακολουθήσει όλες αυτές τις συστάσεις που αναγράφονται και στη χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάμεσα στις παραμέτρους υπάρχουν και αναφορές σε σχέση με το Κυπριακό αλλά και για τις πρόσφατες παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κύπρου."

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική έχει μεγάλη σημασία για την Τουρκία και για τον ίδιο τον κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι θέλουμε κι εμείς η Τουρκία να είναι κοντά στην ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα δώσει αγώνα με τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία σχετικά με τις προκλητικότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, τόνισε πως αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2018.

"Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται να είμαστε ψύχραιμοι" εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στη Λάρνακα.

"Χρειάζεται επιμονή και να γνωρίζουμε απόλυτα πως κινούμαστε. Οι πλείστες των κινήσεων της ΚΔ κινούνται στο παρασκήνιο μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας."

Είπε πως αυτό  που ενδιαφέρει δεν είναι η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, ούτε πρόσκαιρες εντυπώσεις που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν.

"Μας ενδιαφέρει η ουσία, και η ουσία είναι πως αντιμετωπίζουμε τις τουρκικές προκλήσεις στέλνοντας μηνύματα μέσα από συγκεκριμένα μέτρα μέσα από την ΕΕ, την οποία θεωρούμε πως είναι ο χώρος όπου υπάρχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της ΚΔ αξιοποιώντας πολιτικά και διπλωματικά μέσα", είπε

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την χθεσινή έκθεση της Κομισιόν και τη σημασία της για την Κυπριακή Δημοκρατία είπε πως οι Αρχές χτίζουν μεθοδικά ώστε όταν το θέμα συζητηθεί στη Σύνοδο που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, να υπάρχει αυτή η υποδομή, ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

"Εκείνο που έχουμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε με επιμονή και θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε.", κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top