Μπουρτζιού: Άδικη η έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Δεν αντανακλά τις πραγματικότητες για το Κυπριακό

Μπουρτζιού: Άδικη η έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Δεν αντανακλά τις πραγματικότητες για το Κυπριακό

Η έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν αντανακλά τις πραγματικότητες στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ώστε να υπάρχει ίση αντιμετώπιση των δύο πλευρών ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Μπουρτζιού αναφέρει ότι η έκθεση είναι άδικη για την τ/κ πλευρά, που όπως υποστηρίζει είναι πάντα εποικοδομητική και δημιουργική.
 
Ως παράδειγμα έφερε την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες, την οποία υπέβαλε στις 13 Ιουλίου, αναφέροντας ότι δεν θα έπρεπε να αγνοείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Μπουρτζιού εξέφρασε επίσης δυσαρέσκεια για τις αναφορές στην έκθεση που είναι αποτέλεσμα της αναγνώρισης της ε/κ πλευράς ως της επίσημης Κυβέρνησης του νησιού, είπε.

Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για αναφορές στην έκθεση που δικαιολογούν τις θέσεις της τ/κ πλευράς. Είπε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων, στην οποία πάντα επιμένει ο κ. Ακιντζί.

Υποστήριξε επίσης ότι η έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 25ης Ιουλίου 2019 αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση στην ε/κ πλευρά, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, έφερε σε αδιέξοδο την προσπάθεια της κ. Λουτ, αρνούμενη την αρχή της αποτελεσματικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων και την πολιτική ισότητα μετά το Κρανς Μοντανά.
 
Είπε επίσης ότι θέση του Ακιντζί είναι πως θα πρέπει όλοι να καθορίσουν αν συμφωνούν με τον ίδιο στόχο ή όχι. Πρόσθεσε ότι ο κ. Ακιντζί αναφέρει συχνά ότι αν επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να είναι ανοιχτού τέλους, αλλά πρέπει να είναι περιορισμένου χρόνου και προσανατολισμένες στη λύση.

Οι όροι αναφοράς που αναμένεται να ετοιμαστούν για το σκοπό αυτό πρέπει να περιλαμβάνουν τις προηγούμενες συγκλήσεις, την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου και το πλαίσιο που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες στις 30 Ιουνίου 2017 στο Κρανς Μοντάνα. Εξέφρασε ικανοποίηση που αυτές οι δηλώσεις περιλαμβάνονται στην έκθεση.
 
Ανέφερε ακόμα ότι ο κ. Ακιντζί δίνει εξίσου έμφαση τόσο στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος όσο και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης των δύο πλευρών, κάτι για το οποίο όπως είπε, πάντα έκανε εποικοδομητικές εισηγήσεις και προκάλεσε αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σημαντικό, είπε, που η έκθεση του ΟΗΕ να αναφέρεται στα ΜΟΕ και τη συνεργασία μεταξύ των πλευρών, με την ίδια κατανόηση και παρόμοιες εκφράσεις.
 
Ανέφερε ωστόσο ότι είναι απαράδεκτο να αγνοείται η τ/κ πλευρά και να ζητείται μόνο η συναίνεση της ε/κ πλευράς, όπως γίνεται εδώ και 55 χρόνια, λόγω του ψηφίσματος 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 8ης Μαρτίου 1964, για αναγνώριση της νόμιμης κυβέρνησης στο νησί.

Είπε τέλος ότι η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται με καλή θέληση και εποικοδομητικό πνεύμα ώστε να βρεθεί μια δίκαιη λύση με βάση την πολιτική ισότητα το συντομότερο δυνατό και για τη λήψη νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – Εκατέρωθεν χτυπήματα, συλλήψεις για κατασκοπεία από το Ιράν

LIVE: Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – Εκατέρωθεν χτυπήματα, συλλήψεις για κατασκοπεία από το Ιράν

Συνεχίζονται για ένατη μέρα οι εκατέρωθεν επιθέσεις που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας Ιράν και Ισραήλ. Από την ισραηλινή επίθεση στην πόλη Κομ, κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φορντό, έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα 16 ετών. Οι (IDF) έβαλαν στο στόχαστρο εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων. Τις πρώτες πρωινές ώρες, ήχησαν σειρήνες συναγερμού για πυραυλική επίθεση από το Ιράν στο κεντρικό τμήμα του Ισραήλ, υποχρεώνοντας χιλιάδες κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια. Μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters έκαναν λόγο για εκρήξεις που ακούστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ.Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν αργότερα ότι αναχαιτίστηκαν με επιτυχία όλοι οι πύραυλοι και δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

BEST OF TOTHEMAONLINE