ΔΙΕΘΝΗ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Με νόμο θα προσπαθήσει η αντιπολίτευση να αποτρέψει το no deal στο Brexit

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Με νόμο θα προσπαθήσει η αντιπολίτευση να αποτρέψει το no deal στο Brexit

Σε συμφωνία για την τακτική που θα ακολουθήσουν για την αποτροπή του no deal στο Brexit κατέληξε η συνάντηση των ηγετών των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βρετανία.


Οι ηγέτες του Εργατικού Κόμματος, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του SNP, του Change UK, του Plaid Cymru και των Πράσινων αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις με φιλοευρωπαίους Συντηρητικούς βουλευτές ώστε να επιχειρήσουν να περάσουν νόμο που θα υποχρεώνει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει από τους Ευρωπαίους νέα αναβολή του Brexit.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, που είχε λάβει την πρωτοβουλία για τη συνάντηση, είχε παρουσιάσει ως προτίμησή του την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Τζόνσον, με σκοπό να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα ζητούσε αναβολή του Brexit και θα προκήρυττε εκλογές.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να πείσει όλους τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν το σχέδιό του. Αποφασίστηκε λοιπόν ότι η πρόταση δυσπιστίας θα αποτελέσει επιλογή εφόσον δεν καρποφορήσει η προσπάθεια για το νομοθέτημα.

Η έμφαση αναμένεται να δοθεί στη συγκρότηση συμπαγούς νομοσχεδίου, στην πίεση προς την κυβέρνηση για δημοσιοποίηση εγγράφων για τις συνέπειες του άτακτου Brexit και για αποτροπή μιας πιθανής αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου. Κοινή ήταν επίσης η πεποίθηση, σύμφωνα με πολιτικούς συντάκτες, ότι θα πρέπει να ακυρωθεί το φθινοπωρινό διάλειμμα των τριών εβδομάδων της Βουλής για την περίοδο των ετήσιων κομματικών συνεδρίων.

Σε κοινή δήλωσή τους μετά από τη συνάντηση, τα έξι κόμματα αναφέρουν ότι συζητήθηκε η νομική γνωμοδότηση που έλαβε ο κ. Κόρμπιν σύμφωνα με την οποία μια ενδεχόμενη προσπάθεια του πρωθυπουργού να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για να μην παρεμποδιστεί το no deal θα συνιστούσε τη «σοβαρότερη κατάχρηση εξουσίας και επίθεση επί της συνταγματικής αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου στη ζώσα μνήμη».

Δηλώνεται ότι όλοι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης συμφώνησαν πως ο Μπόρις Τζόνσον έχει εμφανιστεί δεκτικός σε αντιδημοκρατικά μέσα για να περάσει το no deal.

Συμφωνήθηκε λοιπόν ότι είναι επείγουσα η ανάγκη κοινής δράσης για εύρεση πρακτικών τρόπων αποτροπής του no deal, περιλαμβανομένης της πιθανότητας να περάσει νομοθεσία αλλά και της πρότασης δυσπιστίας.

Συμφωνήθηκε, επίσης, να υπάρξουν περισσότερες συναντήσεις μεταξύ τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top