ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Πρατήριο βενζίνης θα αναγειρόταν κοντά σε σπίτια –Τους «έσωσε» το δικαστήριο

ΚΥΠΡΟΣ: Πρατήριο βενζίνης θα αναγειρόταν κοντά σε σπίτια –Τους «έσωσε» το δικαστήριο

Ακύρωσε την πολεοδομική άδεια πρατηρίου βενζίνης, που θα αναγειρόταν σε κατοικημένη περιοχή στην Λακατάμια, το Διοικητικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» στο δικαστήριο προσέφυγε κάτοικος της γειτονιάς η οποία αφού εξετάστηκε κατά πόσο είχε έννομο συμφέρον να προσβάλει την άδεια για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη, κρίθηκε ότι λόγω της γειτνίασης της κατοικίας της ήταν επηρεαζόμενη και άρα νομιμοποιείτο.

Το δικαστήριο εξέτασε ως βασικό θέμα το κατά πόσο η Πολεοδομική Αρχή έλαβε υπόψη της τις τυχόν επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, ο Δήμαρχος της περιοχής, δεν συμφωνούσε με την εν λόγω πολεοδομική άδεια: «Το τεμάχιο στο οποίο προτείνεται η δημιουργία του εν λόγω πρατηρίου εφάπτεται πυκνοκατοικημένης οικιστικής περιοχής, στην οποία υφίστανται κατοικίες σε πολύ μικρή απόσταση. Σημειώνεται ότι στις πάγιες θέσεις του υπουργείου Υγείας καθορίζεται ως ασφαλής απόσταση από τις κοντινότερες κατοικίες τα 50 πόδια, απόσταση η οποία δεν φαίνεται να τηρείται. Επίσης, υπάρχει αποδοχή από το εν λόγω υπουργείο για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των περιοίκων, αλλά και την επικινδυνότητα από τη λειτουργία των πρατηρίων».

Ο δικαστής σημείωσε επίσης: «Στη βάση των ενώπιόν μου στοιχείων, καταλήγω ότι δεν διενεργήθηκε η δέουσα έρευνα αναφορικά με τα θέματα προστασίας και επηρεασμού της δημόσιας υγείας, τα οποία ευθέως είχαν τεθεί και απαιτούσαν την εξασφάλιση των θέσεων του υπουργείου Υγείας». 

«Τα περιστατικά της υπόθεσης και δη η γειτνίαση της προτεινόμενης ανάπτυξης με οικιστικές μονάδες, επέβαλλαν στη διοίκηση επαρκέστερη και/ή πιο εμπεριστατωμένη έρευνα, η οποία ωστόσο δεν έγινε, ιδιαίτερα ως προς τις επιπτώσεις της προτεινόμενης ανάπτυξης στην υγεία και τις ανέσεις της αιτήτριας και της περιουσίας της. Σύμφωνα με τα όσα εγείρει η πλευρά της αιτήτριας, πουθενά δεν εντοπίζεται οποιαδήποτε αναφορά, είτε των καθ’ ων η αίτηση (σ.σ. Τμήμα Πολεοδομίας), είτε των αρμόδιων φορέων με τους οποίους υπήρξε διαβούλευση, από την οποία να προκύπτει η διενέργεια οποιασδήποτε έρευνας πριν από τη χορήγηση της επίδικης πολεοδομικής άδειας, αναφορικά με την εκτίμηση των δυσμενών επιπτώσεων και βλαβών εις βάρος των περιοίκων, των ιδιοκτητών και των περιουσιών τους από τη λειτουργία του πρατηρίου» καταλήγει στην απόφασή του το δικαστήριο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top