ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συλλούρης: «Η ΕΕ να περάσει από τα λόγια στις πράξεις»

Συλλούρης: «Η ΕΕ να περάσει από τα λόγια στις πράξεις»

Την ανάγκη όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση περάσει από τα λόγια στις πράξεις αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις τόσο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όσο και σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, δήλωσε ότι μετέφερε στους Σλοβένους συνομιλητές του, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Λουμπλιάνα, ο Πρόεδρος της Βουλής είχε το πρωί χωριστές συναντήσεις με τον Σλοβένο Πρωθυπουργό Μαριάν Σάρετζ και τον Πρόεδρο της χώρας, Μπορούτ Παχόρ. Στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν η ενημέρωση για το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις, οι διμερείς και οικονομικές σχέσεις, καθώς και η ιδέα που συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της σλοβενικής Εθνοσυνέλευσης Ντέγιαν Ζίνταν, για τη δημιουργία ενός μηχανισμού συντονισμού των μικρών κρατών της Ευρώπης για προώθηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και του κράτους δικαίου.

Αναφορικά με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Συλλούρης είπε πως υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση τους, σημειώνοντας πως ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μίρο Τσέραρ θα επισκεφθεί στις αρχές Οκτωβρίου την Κύπρο συνοδευόμενος από ομάδα Σλοβένων επιχειρηματιών.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας, με τον οποίο συζήτησε τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας πως μετέφερε «την ικανοποίηση μας εν μέρει για τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ, αλλά και την απογοήτευση μας σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα λαμβάνονται με πολύ αργούς ρυθμούς και σε πολύ μικρό βαθμό, συγκριτικά με άλλες περιπτώσεις στον πλανήτη και έδωσα το παράδειγμα της Ουκρανίας».

Σε ερώτηση για την θέση της Σλοβενίας για το θέμα των πρόσφατων τουρκικών κινήσεων τόσο στην ΑΟΖ όσο και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο  Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η Σλοβενία σίγουρα στηρίζει τις θέσεις της Κύπρου ως θέμα αρχής, για να προσθέσει ωστόσο «ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και άλλες πιθανές πιέσεις».

 «Γι’ αυτό και εξηγήσαμε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα αλλά και στους άλλους αξιωματούχους που συνάντησα ότι υπάρχει μια σχετική απογοήτευση για την στήριξη η οποία πρέπει να μεταφερθεί από τα λόγια σε έργα και στις πράξεις για να είναι αποτελεσματική», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν προοπτικές για ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Σλοβενίας, ο κ. Συλλούρης απάντησε καταφατικά.

«Βεβαίως υπάρχουν προοπτικές», είπε και πρόσθεσε πως ο ΥΠΕΞ και αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ, με τον οποίο συναντήθηκε χθες, θα επισκεφθεί την Κύπρο στις αρχές Οκτωβρίου με ομάδα επιχειρηματιών για να συνεργαστεί και να συζητήσει με την Κυβέρνησή μας, με τον ΥΠΕΞ και άλλους Υπουργούς τρόπους συνεργασίας.

«Υπάρχουν προοπτικές σε πολλούς τομείς, στον τουρισμό, στις υπηρεσίες, στο θέμα των μεταφορών διότι έχουν στρατηγικής σημασίας λιμάνι, εμπόριο αγροτικών προϊόντων και στα θέματα της νέας τεχνολογίας», συμπλήρωσε ο κ. Συλλούρης.

Ο κ. Συλλούρης και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει ολοκληρώνει σήμερα το πρόγραμμα των επαφών στη Σλοβενία με κοινή συνάντηση με τους Προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τον Πρόεδρο της ομάδας φιλίας Κύπρου – Σλοβενίας νωρίς το απόγευμα, ενώ αργότερα θα παραστεί στα εγκαίνια έκθεσης για το Σύνταγμα της Σλοβενίας, που θα τελέσει ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της χώρας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top