ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Κεντρικές Φυλακές θα αποφυλακίζονται με απολυτήριο - Αυτό απασχόλησε την Επιτροπή Παιδείας

Στις Κεντρικές Φυλακές θα αποφυλακίζονται με απολυτήριο - Αυτό απασχόλησε την Επιτροπή Παιδείας

Η απομάκρυνση, μετά από απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, των δυο δασκάλων που λειτουργούσαν ως συντονιστές του σχολείου των Κεντρικών Φυλακών απασχόλησε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας στην οποία συμμετείχε, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε ότι στα πλαίσια της προσπάθειας για αναβάθμιση του σχολείου των Κεντρικών Φυλακών αποφασίστηκε η σύσταση ενός σχολείου που επιτρέπει στους φυλακισμένους να αποκτήσουν, ενόσω βρίσκονται στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών, είτε απολυτήριο Τεχνικής Εκπαίδευσης είτε απολυτήριο γυμνασίου και λυκείου ακόμα και τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα ακαδημαϊκό προσόν.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αυτή τη στιγμή εφτά κρατούμενοι είναι φοιτητές σε πανεπιστήμια της Κύπρου και τρεις από αυτούς φοιτούν στη νομική επιστήμη και η προσπάθεια είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους κρατούμενους να αποκτήσουν προσόντα τα οποία θα τους βοηθήσουν κατά την ένταξή τους στην κοινωνία αλλά και να μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους όταν αυτοί αποφυλακιστούν.

Ανέφερε ότι σκοπός του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να εφαρμόσει στις Κεντρικές Φυλακές τα όσα ισχύουν στη δημόσια εκπαίδευση και στην προσπάθειά μας να ξεφύγει από την μορφή που είχε τότε το σχολείο των Κεντρικών Φυλακών και κινούμενοι στη βάση των εκπαιδευτικών αναγκών, βρήκαμε την αντίδραση δύο δασκάλων που ήταν συντονιστές του σχολείου και προέβαλλαν λόγους που δεν ισχύουν με την απόφαση για αναβάθμιση του σχολείου των Κεντρικών Φυλακών.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι το σχολείο γενικής γνωσιολογικής επιμόρφωσης εγκαταλείφθηκε και έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους κρατούμενους στις Κεντρικές Φυλακές να μπορούν να έχουν εργοδότηση μετά την αποφυλάκισή τους και επαγγελματικά προσόντα αναγνωρισμένα εάν θέλουν να προχωρήσουν πιο κάτω.

“Θα ανέμενα ότι αυτές οι αντιδράσεις δεν θα προέρχονταν από εκπαιδευτικούς”, είπε, και πρόσθεσε ότι θα εφαρμόσουμε πρόγραμμα για μέση γενική και τεχνική εκπαίδευση και χρειαζόμαστε για αυτό το σκοπό καθηγητές και αυτό απορρέει και από αυτά που υπαγορεύει το Συμβούλιο της Ευρώπης,” σημείωσε.

Για τη θέση της ΠΟΕΔ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η Οργάνωση θέλει να συζητήσουμε για το ποιοι θα πρέπει να κάνουν το συντονισμό και για το κατά πόσον θα μπορούσε να είναι ένας δάσκαλος και δύο καθηγητές.

Ανέφερε ότι παρά τα όσα τεκταίνονται, το σχολείο στις Κεντρικές Φυλακές λειτουργεί κανονικά και τα προγράμματα που παρέχονται εκεί προχωρούν προς αναβάθμιση.

Για τους κρατούμενους φοιτητές, εξήγησε ότι προμηθεύονται τακτικά όλες τις διαλέξεις και σε επικοινωνία με τον καθηγητή σύμβουλό τους θα παρακαθήσουν σε εξετάσεις με την επίβλεψη του πανεπιστημίου στο οποίο φοιτούν.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμη ότι έχει ετοιμαστεί Νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν οι κρατούμενοι φοιτητές διαλέξεις, πηγαίνοντας στη Σχολή γιατί θα ελέγχονται με το ηλεκτρονικό σύστημα το γνωστό “βραχιολάκι” και δεν θα φοιτούν μόνο εξ αποστάσεως.

Καταλήγοντας ανέφερε πως αποδεκτοί έγιναν κρατούμενοι των Κεντρικών Φυλακών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο τα οποία έχουν παραχωρήσει στα επτά, από αυτά τα άτομα, και μερική υποτροφία για την φοίτησή τους.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, δήλωσε ότι θέσαμε επιτακτικά την τεκμηρίωση των αιτιών που οδήγησαν στην απόφαση για απομάκρυνση των δύο δασκάλων συντονιστών του σχολείου στις Κεντρικές Φυλακές, μια τεκμηρίωση που δεν έγινε, έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε σε αυτή την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία είναι του τύπου “αποφασίζω και διατάζω”.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γεώργιος Γεωργίου δήλωσε ότι “μέσα από μια διαδικασία τουλάχιστον αυταρχική και ατεκμηρίωτη ο Υπουργός Δικαιοσύνης καρατόμησε δυο εκπαιδευτικούς που λειτουργούσαν ως συντονιστές του σχολείου των Κεντρικών Φυλακών”.

Πρόσθεσε ότι ο Ιωνάς Νικολάου, με μόνη πρόφαση ότι συντονιστές πρέπει να είναι καθηγητές, στιγματίζει προσωπικότητες, αμφισβητεί και υποσκάπτει την επαγγελματική επάρκεια των συγκεκριμένων ανθρώπων για αυτό και εμείς ζητούμε την επαναπρόσληψη των δασκάλων και τη διεξαγωγή έρευνας γιατί αυτοί απομακρύνθηκαν των καθηκόντων τους στις Κεντρικές Φυλακές.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου, δήλωσε ότι “ο Υπουργός Δικαιοσύνης μεσούσης της εκπαιδευτικής περιόδου, χωρίς δικαιολογία και με μια απαξιωτική ανακοίνωση από το δικό του Υπουργείο για τους δυο συντονιστές δασκάλους, δεν έπεισε κανένα ότι δεν κατηγορεί καθόλου τους εκπαιδευτικούς”.

“Αντίθετα μας έπεισε ότι συμπεριφέρθηκε δικτατορικά, ετσιθελικά και έριχνε λάσπη στα πρόσωπα των δυο εκπαιδευτικών δασκάλων χωρίς να τεκμηριώσει καμία από τις κατηγορίες που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης”, είπε η κ. Κυριακίδου.

Εγείρεται και θέμα επιστολής του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ ότι οι δύο δάσκαλοι αρνήθηκαν να αναρτήσουν εικόνες των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, με βουλευτές να υποστηρίζουν ότι διαδραμάτισε ρόλο για την απομάκρυνση των δύο δασκάλων από το σχολείο των Κεντρικών Φυλακών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

Επίθεση στο Ιράν με πυραύλους σε τουλάχιστον μια στρατιωτική εγκατάσταση πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τo ABC και το CNN.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top