ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέσβειρα Αιγύπτου: 'Επιμένει σε θέσεις αρχών το Κάιρο εν μέσω εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο'

Πρέσβειρα Αιγύπτου: 'Επιμένει σε θέσεις αρχών το Κάιρο εν μέσω εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο'

Η κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους ηγέτες της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας κατά την 7η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στο Κάιρο, στις 8 Οκτωβρίου, με την Πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κύπρο, Μάι Χαλίλ να υπογραμμίζει την στάση αρχών που υιοθετεί η χώρα της, τόσο έναντι του Κυπριακού, όσο και σε σχέση με την αυξανόμενη ένταση στα ανοιχτά της Κύπρου.

Σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει της Τριμερούς Συνόδου, η Πρέσβειρα Χαλίλ διατυπώνει εκ νέου τις ανησυχίες που εξέφρασε το Κάιρο σε σχέση με την εκπεφρασμένη πρόθεση της Τουρκίας για διενέργεια γεωτρήσεων πλησίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο θαλάσσιο τεμάχιο 7, σημειώνοντας ότι τέτοια «μονομερή μέτρα» αυξάνουν την ένταση.
 
«Η Αίγυπτος είναι μια χώρα που υποστηρίζει την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών εντός των εδραιωμένων και διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους» λέει εξάλλου η κ. Χαλίλ, ερωτηθείσα σχετικά με τις προσπάθειες Αθήνας και Καΐρου να καθορίσουν την μεταξύ τους αποκλειστική οικονομική τους ζώνη, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στον τομέα αυτό θα ξεπεραστούν.
 
Παράλληλα, η κ. Χαλίλ δεν αποκλείει την προσθήκη περισσότερων εταίρων στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου που έχουν συστήσει χώρες της περιοχής «όταν αυτό κριθεί ως επωφελές από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», ενώ προβλέπει παράλληλα στενότερη συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου για θέματα κλιματικής αλλαγής.
 
Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, οι σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου και ο ρόλος της Οικονομικής Ζώνης της Διώρυγας του Σουέζ στην προώθηση οικονομικών ευκαιριών μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, επίσης αναμένεται να συζητηθούν από τους ηγέτες της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας στο Κάιρο, ενώ σύμφωνα με την Πρέσβειρα, οι τρεις χώρες ετοιμάζονται να υπογράψουν και σειρά συμφωνιών.
 
«Η Σύνοδος έρχεται ως φυσική συνέχεια του εν εξελίξει αμοιβαία επωφελούς διαλόγου μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στην οικονομία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, πρόσθετα στην πολιτική συνεργασία υψηλού επιπέδου που προωθείται, είτε διμερώς, είτε σε διεθνή φόρα», λέει η κ. Χαλίλ.
 
Προσθέτει ότι οι ηγέτες των τριών κρατών – ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης – θα αναφερθούν επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και στο Παλαιστινιακό.
 
«Το Κυπριακό και η τρέχουσα κλιμάκωση στις θαλάσσιες ζώνες στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου θα συζητηθούν» επίσης, σημειώνει η Πρέσβειρα.
 
Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ για τις έκνομες τουρκικές ενέργειες πέριξ της Κύπρου, η Πρέσβειρα αναφέρεται στη «στάση αρχών της Αιγύπτου έναντι του Κυπριακού γενικότερα και της κατάστασης που εγείρεται από τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ειδικότερα».
 
Υπενθυμίζει ότι σε μια έκφραση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει ήδη κάποιες ανακοινώσεις,με την τελευταία στις 5 Οκτωβρίου, όπου διατυπώνει ανησυχία σε σχέση με την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις πλησίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο θαλάσσιο τεμάχιο 7, καθώς κάτι τέτοιο «αποτελεί συνέχεια των μονομερών μέτρων που συμβάλλουν στην αύξηση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
 
Η Αίγυπτος, συνεχίζει, έχει επίσης κάνει έκκληση για την ανάγκη αποφυγής της κλιμάκωσης, ζητώντας να υπάρξει δέσμευση για σεβασμό και εφαρμογή των κανόνων και των διατάξεων που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο. Επίσης, η Πρέσβειρα σημειώνει ότι η Αίγυπτος υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
 
Πριν από ένα χρόνο περίπου, κατά την 6η Τριμερή Σύνοδο στην Ελούντα της Κρήτης, ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε αναφερθεί στις προσπάθειες που καταβάλλουν Αθήνα και Κάιρο αναφορικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ τους. Ερωτηθείσα για την πρόοδο στον τομέα αυτό, η Πρέσβειρα λέει ότι λόγω της τεχνικής και νομικής φύσεως του θέματος, υπάρχουν εξειδικευμένες επιτροπές με ειδικούς στον τομέα, όχι μόνο στις συζητήσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, αλλά και με άλλες χώρες με τις οποίες η Αίγυπτος έχει κοινά θαλάσσια σύνορα.
 
Τέτοιες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις καθοδηγούνται από το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών και ακολούθως συνομολογούνται διμερείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών, προσθέτει.
 
«Θα ήθελα να αδράξω την ευκαιρία για να υπογραμμίσω ότι η Αίγυπτος είναι μια χώρα που υποστηρίζει την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών εντός των εδραιωμένων και διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους. Ως εκ τούτου, είμαι πεπεισμένη ότι οι προσπάθειες να υπερπηδηθούν οποιεσδήποτε τεχνικές δυσκολίες θα επιτευχθούν μέσω του διαλόγου και του αμοιβαίου σεβασμού, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών συνθηκών» υπογραμμίζει η Πρέσβειρα Χαλίλ.
 
Ως προς την εγκαθίδρυση του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, η Πρέσβειρα σημειώνει ότι ο ενεργειακός τομέας καθίσταται στις μέρες μας «η κύρια οικονομική δύναμη για την διάνοιξη και άλλων οδών συνεργασίας» μεταξύ χωρών, προσθέτοντας ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν αποτελεί εξαίρεση. «Αυτό το φόρουμ αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί τελικά μια περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου, έτσι ώστε να προσφέρει τους πολίτες και στους καταναλωτές της περιοχής μας πιο ανταγωνιστικές και προσιτές τιμές» λέει.
 
Έχοντας την έδρα του στο Κάιρο και με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Παλαιστινιακή Αρχή ως μέλη, η κ. Χαλίλ λέει ότι η αιγυπτιακή αυτή πρωτοβουλία προσέλκυσε από την αρχή την προσοχή και το ενδιαφέρον πολλών άλλων κρατών της περιοχής αλλά και ευρύτερα. «Όταν θεωρηθεί ότι ο καιρός είναι κατάλληλος και όταν αυτό κριθεί ως επωφελές από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, η μορφή συμμετοχής νέων εταίρων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του φόρουμ» προσθέτει.
 
Όσον αφορά τις σχέσεις Κύπρου-Αιγύπτου, η Πρέσβειρα σημειώνει ότι η διμερής ατζέντα «είναι πλούσια και πολύπλευρη, ενώ αναπτύσσεται διαρκώς για να συμπεριλάβει νέες μορφές συνεργασίας προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δύο κρατών και λαών».
 
Αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου,  στρατηγού Mohamed Zaki, λέει ότι αποτελεί φυσική εξέλιξη του ενισχυμένου διαλόγου μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων των δύο πλευρών, ενώ αναφέρεται και σε αριθμό επισκέψεων του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου στην Αίγυπτο κατά τον περασμένο χρόνο.
 
«Η συνεργασία στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ενεργειακής ασφάλειας συζητείται όχι μόνο από στρατιωτικής σκοπιάς μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας, αλλά και σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, όπως στην περίπτωση της πρόσφατης επίσκεψης του Αιγύπτιου Υπουργού Εξωτερικών, τον Ιούλιο του 2019» προσθέτει η κ. Χαλίλ.
 
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί, σύμφωνα με την Πρέσβειρα, έναν ακόμη τομέα της διευρυνόμενης συνεργασίας, μετά και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που ανέλαβαν, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όσο και η αιγυπτιακή Κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, στη Νέα Υόρκη.
 
Αίγυπτος και Κύπρος προσδίδουν μεγάλη σημασία στην κλιματική αλλαγή, συνεχίζει η Πρέσβειρα και λέει ότι η διατύπωση μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των απειλών και την αποτροπή των επιπτώσεών της στους λαούς και στο περιβάλλον είναι ψηλά στην εξωτερική πολιτική των δύο χωρών.

Όσον αφορά την πρωτοβουλία της Κύπρου για ένα περιφερειακό σχέδιο δράσης που θα συντονίζει τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για θέματα κλιματικής αλλαγής, η Πρέσβειρα λέει ότι το Κάιρο συνεργάζεται στενά με την κυπριακή πλευρά.

Λέει ακόμη ότι η Αίγυπτος μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν κατά τη πρόσφατη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα μια παρόμοια, ολιστική πρωτοβουλία με τίτλο «Έκκληση για Δράση: Εντείνοντας τις Φιλοδοξίες για την Κλιματική Προσαρμογή και την Ανθεκτικότητα».Η Κύπρος ήταν μια από τις πρώτες χώρες που υποστήριξε αυτή την πρωτοβουλία, συνεχίζει η Πρέσβειρα Χαλίλ και σημειώνει ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία σε αυτό το πεδίο, λόγω και της ευαισθητοποίησης των δύο χωρών σε σχέση με τον επικίνδυνο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ερωτηθείσα τέλος κατά πόσο θα υπογραφούν διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες στο περιθώριο της Συνόδου, στο Κάιρο, η Πρέσβειρα της Αιγύπτου λέει ότι αριθμός εγγράφων βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας, ώστε να τύχουν έγκρισης από τις τρεις χώρες και εκφράζει την ελπίδα να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επερχόμενης Συνόδου.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top