ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μπλόκο στην απόκτηση διαβατηρίου του Βαγγέλη Μαρινάκη

Μπλόκο στην απόκτηση διαβατηρίου του Βαγγέλη Μαρινάκη

Νέα εξέλιξη στην υπόθεση διαβατηρίου του Βαγγέλη Μαρινάκη. Η αφαίρεση του κρίθηκε συνταγματική από το ΣτΕ με ψήφους 5-2 και μέχρι νεωτέρας μπορεί να ταξιδεύει μόνο σε χώρες εντός ΕΕ.

Μπλόκο στην απόκτηση του διαβατηρίου του Βαγγέλη Μαρινάκη βάζει το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, που με την υπ΄ αριθμ. 2013/2019 απόφασή του, έκρινε συνταγματική την αφαίρεσή του από τον εφοπλιστή, αλλά λόγω σπουδαιότητας παρέπεμψε το θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης ΜΜΕ είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση της διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛΑΣ, βάσει της οποίας δεν του επεστράφη το διαβατήριο. Τον περασμένο Δεκέμβριο η αίτηση αναστολής απορρίφθηκε από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ σήμερα η 7μελής σύνθεσης του ίδιου Τμήματος, εξέδωσε απόφαση και επί της κυρίας αίτησης του εφοπλιστή.

Κατά πλειοψηφία (σσ: μειοψήφισαν δύο Σύμβουλοι) οι δικαστές αποφάσισαν, ότι στα πρόσωπα σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, είτε για κακούργημα είτε για πλημμέλημα, δεν χορηγείται διαβατήριο ακόμα και αν αρθεί ο τυχόν επιβληθείς περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι η προβλεπόμενη μη χορήγηση ή αφαίρεση του διαβατηρίου δεν αντίκειται στα άρθρα 5 (ελευθερία κίνησης), 96 (στα ποινικά δικαστήρια ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη των μέτρων που προβλέπουν οι νόμοι) και 97 (τα κακουργηματικά εγκλήματα δικάζονται από Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια) του Συντάγματος, όπως αβάσιμα προβάλλει ο εφοπλιστής.

Στην απόφαση επισημαίνεται, ότι η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του εφοπλιστή να του αποδοθεί το διαβατήριο που του είχε αφαιρεθεί, επειδή έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, έχει νόμιμη αιτιολογία, ανεξάρτητα από την μη επικύρωση του βουλεύματος για την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται, ότι η διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛΑΣ είχε αφαιρέσει το διαβατήριο από τον εφοπλιστή μετά την άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος και μετά τη διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με την οποία του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Τελικά, η συγκεριμένη εισαγγελική διάταξη δεν επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να ζητά τον Ιούνιο του 2018 από την Αστυνομία, την επιστροφή του διαβατηρίου, χωρίς το αίτημά του να γίνει αποδεκτό.

Πηγή: www.sdna.gr

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top