ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα προβλήματα στην περιοχή δεν μπορούν να λυθούν όταν αμφισβητούνται δεδομένα δεκαετιών

Κυριάκος  Μητσοτάκης: Τα προβλήματα στην περιοχή δεν μπορούν να λυθούν όταν αμφισβητούνται δεδομένα δεκαετιών

Μήνυμα στην Τουρκία, ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όταν το ένα μέρος αμφισβητεί δεδομένα δεκαετιών και εγείρει απαράδεκτες διεκδικήσεις, έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 4ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου, που διεξάγεται στην Αθήνα. 

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε, παράλληλα, την Άγκυρα να μην φορτίζει περαιτέρω το κλίμα στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. “Με αφορμή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες, πρέπει να πω ότι το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας, την οποία με αυτή την κυβέρνηση θα επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που εργαλειοποίησαν το προσφυγικό, χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων, ας είναι πιο προσεχτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα”, σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, απαντώντας σε πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην πολυεπίπεδη συνεργασία της Ελλάδας με την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη, υπογραμμίζοντας ότι κοινός στόχος είναι ένα καλύτερο αύριο για όλους σε μία ειρηνική και ευρύχωρη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου. Υπογράμμισε, παράλληλα, τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή υπογραμμίζοντας ότι έπειτα από μια δεκαετία κρίσης και εσωστρέφειας η Ελλάδα είναι ξανά παρούσα στον ρόλο που της αρμόζει. «Η Ελλάδα αποδεικνύει με πράξεις ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης. Ως μέλος του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, διατυπώνει στην περιοχή τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου συνόρων και συνθηκών. Ως Ευρωπαίος εταίρος, μεταφέρει παντού το κεκτημένο του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων. Και ως εθνική δύναμη, πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια συνεννόησης και κοινών δράσεων με τις κυβερνήσεις και τους λαούς της ευρύτερης περιφέρειας», δήλωσε.

Αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δέχεται ασύμμετρες ροές σε σχέση με τις δομές και τον πληθυσμό της. “Τα νησιά ασφυκτιούν. Ελέγχουμε και φροντίζουμε για τους κυνηγημένους του κόσμου, όμως μία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα προβλήματα τριών ηπείρων”, είπε ο Κ. Μητσοτάκης τονίζοντας την αναγκαιότητα συντεταγμένων ενεργειών Ευρώπης και Αραβικού Κόσμου για να υπάρξει μια βιώσιμη ειρήνη και ενίσχυση στις χώρες προσέλευσης και διέλευσης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι αποτελεί κλειδί για πολλά από τα ζητήματα που σήμερα συζητούν οι πολιτικές ηγεσίες σε όλο τον κόσμο. Υπογράμμισε ότι το περιβάλλον και οι φυσικές πηγές συνδέονται, από τη μια μεριά, με την ενέργεια, η οποία αντανακλά κρατικά συμφέροντα και καθίσταται ρυθμιστής στην παγκόσμια οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, παράλληλα, στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για διεξαγωγή εντός του 2020 στην Αθήνα μιας διεθνούς συνάντησης για το κλίμα, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Τέλος, αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομία, αλλά και στους στόχους του για την προσέλκυση επενδύσεων μέσα από σειρά φιλοεπενδυτικών πολιτικών. «Η Ελλάδα αλλάζει με "όχημα" την οικονομία. Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, τις νέες ευκαιρίες επενδύσεων. Και επανατοποθετείται στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, ως πρόσφορος τόπος επιχειρηματικών ευκαιριών και, πλέον, ως χώρα χαμηλού πολιτικού ρίσκου. Ο λαός μας ψήφισε μια νέα κυβέρνηση, με το σύνθημα "Ανάπτυξη για Όλους". Και αυτό το υπηρετούμε με έναν πλήρη χάρτη πρωτοβουλιών, που σαφώς ενδιαφέρουν και τον αραβικό κόσμο», σημείωσε. 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top