ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποφασισμένος ο Καδής να λειτουργήσει ο Ακάμας ως ένα σύγχρονο εθνικό πάρκο

Αποφασισμένος ο Καδής να λειτουργήσει ο Ακάμας ως ένα σύγχρονο εθνικό πάρκο

Την αποφασιστικότητά του να εξορθολογιστεί η άναρχη κατάσταση που επικρατούσε μέχρι σήμερα και να λειτουργήσει ο Ακάμας ως ένα σύγχρονο, λειτουργικό εθνικό δασικό πάρκο, καθώς και να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους τα εγκληματικά στοιχεία που προκαλούν τις πυρκαγιές, εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.


Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Καδής ανέφερε ότι ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις για μέτρα που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα όπως πιο συχνές περιπολίες και αναμένει το αποτέλεσμα ειδικής διερεύνησης, η οποία θα γίνει υπό την εποπτεία του Τμήματος Δασών, για άλλα ενδεχόμενα αποτρεπτικά μέτρα με την χρήση νέων τεχνολογιών.

Σε ερώτηση αν, λόγω της χρονικής στιγμής που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές δηλαδή πριν την προγραμματισμένη σύσκεψη για το σχέδιο ανάπτυξης του Ακάμα, θεωρεί ότι προκλήθηκαν από άτομα που διαφωνούν με το σχέδιο, ο κ. Καδής απάντησε ότι «είναι μια πάρα πολύ σοβαρή πιθανότητα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, από την ενημέρωση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, μεταξύ των ενεργειών που ολοκληρώθηκαν εντός του 2019, συμπεριλαμβάνεται και η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τα έργα που αναμένεται να γίνουν στο πάρκο για εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Έχει κατακυρωθεί, επίσης, ο διαγωνισμός για την εκπόνηση της μελέτης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης του σχεδίου, όπως επίσης και ο διαγωνισμός για την εκπόνηση μελέτης βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου του εθνικού πάρκου, περιλαμβανομένων και των οδικών προσβάσεων των τοπικών κοινοτήτων προς το πάρκο.

«Αυτό που με ικανοποίηση είδαμε σήμερα είναι πως ό,τι είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε το 2019 έχει ήδη υλοποιηθεί και ενδεχομένως είναι αυτό που άρχισε να ανησυχεί και κάποιους, οι οποίοι βλέπουν ότι δεν αστειευόμαστε, ότι μετά από τόσα χρόνια επιτέλους θα μπει η τάξη στο θέμα της διαχείρισης του Ακάμα», είπε ο κ. Καδής.

Ότι, πρόσθεσε, «θα έχουμε ελεγχόμενες εισόδους, ότι θα έχουμε ελεγχόμενη διακίνηση, ότι θα έχουμε ελεγχόμενες δραστηριότητες σε συγκεκριμένους χώρους και θα τερματιστεί αυτή η αναρχία που επικρατούσε μέχρι σήμερα »

Αυτό, σημείωσε, «μπορεί να μην βολεύει κάποιους, αλλά από την άλλη εμείς είμαστε αποφασισμένοι να εξορθολογίσουμε την όλη κατάσταση και να λειτουργεί ο Ακάμας ως ένα σύγχρονο, λειτουργικό εθνικό δασικό πάρκο».

Σε ερώτηση αν ο σχεδιασμός έγινε στη βάση και πρακτικών που ακολουθούνται σε εθνικά πάρκα στο εξωτερικό απάντησε καταφατικά.

Όπως είπε ο κ. Καδής, στο σχεδιασμό του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης του εθνικού δασικού πάρκου Ακάμα συμμετείχαν και ντόπιοι εμπειρογνώμονες γνωστοί για την κατάρτισή τους αλλά συμμετείχαν και διεθνείς εμπειρογνώμονες. «Είχαμε τον υπεύθυνο για θέματα πάρκων της IUCΝ (International Union for Conservation of Nature), της διεθνούς ένωσης  για την διατήρηση της φύσης, ως μέλος της ομάδας», είπε.

«Έχουμε αντλήσει από τη διεθνή πρακτική και το τι συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Να αφήσουμε τη φύση να αναγεννηθεί, μικρές παρεμβάσεις εκεί που πρέπει
 
Σε ερώτηση για τα μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος απάντησε ότι «ως γενικός κανόνας – και αν θέλετε βάζω και το καπέλο του επιστήμονα - πρέπει να αφεθεί η φύση να αναγεννηθεί, έχει τους μηχανισμούς η ίδια η φύση να αναγεννηθεί και όσο λιγότερες παρεμβάσεις κάνουμε, τόσο το καλύτερο».

Παρεμβάσεις, εξήγησε ο Υπουργός Γεωργίας, «θα πρέπει να γίνουν εκεί που υπάρχουν ιδιάζουσες συνθήκες λόγω των οποίων δεν μπορεί από μόνη της η φύση να αναγεννηθεί».

Πρέπει, ανέφερε, να προσπαθήσουμε απρόσκοπτα ν’ αφήσουμε τις φυσικές διεργασίες να εξελιχθούν.

Στην περίπτωση του Ακάμα για παράδειγμα, είπε, γνωρίζουμε ότι υπάρχει βόσκηση και θα πρέπει να αποφευχθεί η βόσκηση της συγκεκριμένης περιοχής που έχει καεί μέσα στην επόμενη περίοδο, διότι μετά τη φωτιά, όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει μια τεράστια αναγέννηση από δυνάμεις της φύσης που αναγεννούνται μετά από την πυρκαγιά και αυτές τις δυνάμεις θα πρέπει να τις αφήσουμε να εξελιχθούν.

Σε ερώτηση πώς μπορεί να διασφαλιστεί αυτό απάντησε ότι είναι κάτι που θα το διερευνήσει το Τμήμα Δασών σε συνεργασία και με τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Ήδη, ανέφερε ο κ. Καδής, «σήμερα εκφράσθηκαν κάποιοι πιθανοί μηχανισμοί μέσα από τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί, αλλά θα έρθει και συγκεκριμένη πρόταση».

«Η δική μας η κατάληξη για το συγκεκριμένο θέμα, για την συζήτηση δηλαδή της μετα-πυρικής διαχείρισης έδωσε τρεις κατευθύνσεις», είπε.

Πρώτον, όσο γίνεται να αφήσουμε την φύση να κάνει τη δουλειά της, δεύτερον εκεί που χρειάζεται μικρές παρεμβάσεις, για παράδειγμα παρεμπόδιση της διάβρωσης ή εκεί που έχουμε μεγάλες κλίσεις να δούμε αν μπορούμε να περιορίσουμε φαινόμενα διάβρωσης σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων για παράδειγμα και το θέμα τα βόσκησης να ελεγχθεί ούτως ώστε να μην έχουμε επιπτώσεις.

Ενημέρωσε ότι «εντός των επόμενων ημερών θα έρθει ένα συγκεκριμένο σχέδιο μετα-πυρικής διαχείρισης», προσθέτοντας ότι θα είναι υπό την εποπτεία του Τμήματος Δασών.
 
Πιο συχνές περιπολίες για αποτροπή και διερεύνηση για drones, δορυφόρους, κάμερες

Σε ερώτηση για μέτρα αποτροπής του φαινομένου των εγκληματικών ενεργειών και κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει και χρήση drone, ο κ. Καδής απάντησε ότι «μπορεί να γίνει και χρήση drone, μπορεί να γίνει και χρήση δορυφόρου», προσθέτοντας ότι «συζητήθηκαν στην σημερινή συνάντηση αυτές οι εναλλακτικές επιλογές». Ακόμη, πρόσθεσε, και η χρήση κάμερας. Ήδη, είπε, «βρισκόμαστε σε επαφή με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να είμαστε σίγουροι ότι η εγκατάσταση τέτοιου είδους καμερών δεν θα έχει οποιοδήποτε πρόβλημα νομιμότητας».

Συνέχισε λέγοντας ότι μπορούν επίσης να γίνουν «πιο συχνές περιπολίες σίγουρα και από το δικό μας το Υπουργείο». Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας στην σημερινή σύσκεψη παρών ήταν και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας, προσθέτοντας ότι  «μαζί θα έχουμε συνεργασία για να αυξήσουμε τις περιπολίες, ιδιαίτερα σε μέρες που επιτρέπεται το κυνήγι». Γιατί, είπε, «ενδεχομένως, και υπό την κάλυψη αυτής της ημέρας κάποιοι δραστηριοποιήθηκαν», σημειώνοντας ότι, «είναι πιο δύσκολο να τους εντοπίσεις».

«Όλα αυτά είναι στις σκέψεις μας», είπε ο κ. Καδής, προσθέτοντας ότι «ειδικά τα θέματα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν νέα τεχνολογία και σίγουρα θα έχουν πολύ μεγάλο κόστος θα πρέπει να γίνει μια ειδική διερεύνηση, για να καταλήξουμε στο πιο θα μπορούσε να είναι το πιο αποτελεσματικό».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η διερεύνηση αυτών των μέτρων θα γίνει επίσης από Τμήμα Δασών

Σε ερώτηση για τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί απάντησε ότι είναι μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν άμεσα, όπως το ζήτημα των ενισχυμένων περιπολιών. Τα θέματα που μπορούν να ρυθμιστούν με απλές αποφάσεις έχουν ήδη τροχοδρομηθεί.  Τα άλλα που έχουν σχέση με υποδομές, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να γίνει μια μεγαλύτερη διερεύνηση.

Αλλά, ανέφερε, «θεωρώ ότι δεν μπορεί αυτή η διερεύνηση δεν μπορεί να πάρει παραπάνω από μερικές εβδομάδες, έτσι ώστε να καταλήξουμε προς το που θα κινηθούμε. Σίγουρα εντός του χρόνου».
 
Αποφασιστικότητα υλοποίησης σχεδιασμών, να τεθούν προ των ευθυνών τους οι εγκληματίες

Ο Υπουργός Γεωργίας έστειλε το μήνυμα ότι «εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με την διαχείριση του Εθνικού Δασικού Πάρκου».

Είναι πολύ σημαντικό, είπε, «το γεγονός ότι μέχρι σήμερα αυτά που είχαμε πει ότι θα υλοποιηθούν υλοποιούνται».  Διαβεβαίωσε επίσης ότι «θα εργαστούμε με συνέπεια έτσι ώστε αυτό που είχαμε πει από την αρχή, δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα πάρκο το οποίο θα το χαίρεται ο επισκέπτης, παράλληλα θα προστατεύεται το περιβάλλον και θα έχουν και οφέλη οι κοινότητες να γίνει πράξη μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουμε καθορίσει».

Παράλληλα, πρόσθεσε, «είμαστε αποφασισμένοι αυτά τα στοιχεία τα εγκληματικά, τα ανεγκέφαλα να τα περιορίσουμε και να τους θέσουμε ενώπιον των ευθυνών τους σε συνεργασία βέβαια και με τις άλλες υπηρεσίες».

 
Βραχυπρόθεσμα μέτρα ασφάλειας των επισκεπτών

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, σε διευρυμένη συνάντηση που ακολούθησε της αρχικής σύσκεψης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα αρμόδια Υπουργεία και τις τοπικές αρχές, συζητήθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων για την ασφάλεια των επισκεπτών που φτάνουν στην περιοχή διά θαλάσσης και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα από μεγάλο αριθμό θαλάσσιων σκαφών, ιδιαίτερα στη βόρεια πλευρά της Χερσονήσου. 

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε ο σχεδιασμός και λήψη των απαραίτητων βραχυπρόθεσμων μέτρων ασφάλειας, πριν την έναρξη της επόμενης της τουριστικής περιόδου, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός και η σήμανση των περιοχών στις οποίες θα επιτρέπεται η διακίνηση και αγκυροβόληση των σκαφών, καθώς και των περιοχών κολύμβησης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top