ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H αναδιάρθρωση έγινε αλλά…€261.000.000 οι ζημιές της Τράπεζας Κύπρου για το 2014

H αναδιάρθρωση έγινε αλλά…€261.000.000 οι ζημιές της Τράπεζας Κύπρου για το 2014

Σημειώνεται ότι στα προκαταρκτικά της αποτελέσματα η Τράπεζα Κύπρου είχε ανακοινώσει ζημιές για το 2014 ύψους €256 εκατομμυρίων.

Στα €261 εκατομμύρια ανήλθαν τελικά οι ζημιές, μετά τη φορολογία, που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της Τράπεζας Κύπρου για το έτος 2014, σύμφωνα με τα ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη το Συγκρότημα.

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι στις 31 Μαρτίου του 2015 η χρηματοδότηση της από το Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μειώθηκε περαιτέρω, σε €6,9 δις και σε €800 εκατομμύρια, αντίστοιχα. Ο δανεισμός από τον ELA είχε μειωθεί σε €7,4 δις στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ ο δανεισμός από την ΕΚΤ είχε μειωθεί στα €880 εκατ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου, τα ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα διαφέρουν κατά €5 εκατ. στις ζημιές μετά τη φορολογία από τα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις 25 Φεβρουαρίου 2015, κυρίως λόγω:

(α) της αύξησης κατά €30 εκατ. των προβλέψεων για απομείωση τω δανείων που σχετίζονται με δραστηριότητες στη Ρωσία, οι οποίες δραστηριότητες κατηγοριοποιήθηκαν ως ομάδα εκποίησης που κατέχεται προς πώληση μειώνοντας τη Συνολική καθαρή έκθεση στη Ρωσία σε €130 εκατ.,

(β) της αντιστροφής πρόβλεψης για απομείωση που αναγνωρίστηκε το 2013 ύψους €39 εκατ. κατόπιν της επανεκτίμησης των πιθανών αποτελεσμάτων σε ορισμένες δικαστικές υποθέσεις στην Ελλάδα και κατόπιν πρόσφατων εξελίξεων στις δικαστικές διαδικασίες. Η αντιστροφή αυξάνει την καθαρή έκθεση στον ισολογισμό στην Ελλάδα στα €120 εκατ. (εξαιρουμένων των 600 περίπου ακινήτων από εκποιήσεις με λογιστική αξία €179 εκατ. και εκτός ισολογισμού στοιχεία ύψους €185 εκατ.), και

(γ) άλλων διαφορών που σχετίζονται με την αύξηση των απομειώσεων για τις μη κύριες δραστηριότητες και επενδύσεις σε ακίνητα.

Ως αποτέλεσμα, οι ζημιές από την ομάδα εκποίησης που κατέχεται προς πώληση μειώθηκε στα €303 εκατ. από τα €309 εκατ. σύμφωνα με τα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα, οι ζημιές μετά τη φορολογία, που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της Τράπεζας για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 ανήλθαν σε €337 εκατ., σε σύγκριση με ζημιές ύψους €5 εκατ. για το τρίτο τρίμηνο του 2014.  Η Τράπεζα είχε ανακοινώσει στα προκαταρκτικά της αποτελέσματα ζημιές για το δ΄ τρίμηνο του 2014, ύψους €332 εκ.

Ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (με μεταβατικές διατάξεις) ανήλθε στο 14,0% στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 (σε σύγκριση με 15,4% στις 30 Σεπτεμβρίου 2014), κυρίως λόγω της αύξησης των προβλέψεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2014, τα δάνεια και οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε €23,8 δις και €13,2 δις αντίστοιχα και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε στο 141% από 148% στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με τα ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου, κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2014, οι καταθέσεις του Συγκροτήματος στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά €71 εκατ., που αποτελεί την πρώτη τριμηνιαία αύξηση μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών μειώθηκαν κατά 3% κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2014 και ανήλθαν σε €12.653 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2014, αντιπροσωπεύοντας το 53% του συνόλου των δανείων (δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών).

Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών με προβλέψεις βελτιώθηκε στο 41%, (σε σύγκριση με 38% στις 30 Σεπτεμβρίου 2014), ενώ λαμβάνοντας υπόψη τις εμπράγματες εξασφαλίσεις σε εύλογη αξία, τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών καλύπτονται πλήρως.

Οι προβλέψεις για απομείωση δανείων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 ανήλθαν σε €666 εκατ. (συνεχιζόμενες δραστηριότητες), με τη χρέωση προβλέψεων επί του συνόλου των δανείων να ανέρχεται στο 3,6%.

Οι προβλέψεις για την απομείωση δανείων για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 ανήλθαν σε €248 εκατ. (συνεχιζόμενες δραστηριότητες), σε σύγκριση με €115 εκατ. το τρίτο τρίμηνο του 2014. Η αύξηση των προβλέψεων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 σχετίζεται κυρίως με την εναρμόνιση των μεθοδολογιών και με αλλαγές σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις, μετά την επισκόπηση των αποτελεσμάτων του AQR.

Προοπτικές

Σε σχέση με τις προοπτικές, το Συγκρότημα αναφέρει ότι συνεχίζει να επικεντρώνεται στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και των στρατηγικών του στόχων με σκοπό να καταστεί ένα πιο δυνατό, στοχευμένο ίδρυμα, ικανό να στηρίξει την ανάκαμψη της Κυπριακής Οικονομίας και να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους του στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Οι βασικοί στρατηγικοί πυλώνες είναι:

Περιορισμός της επιδείνωσης και αναστροφή της αυξητικής τάσης του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου.

Oμαλοποίηση της χρηματοδοτικής δομής του Συγκροτήματος και μείωσης του ΕLΑ.

Επικέντρωση στις κύριες δραστηριότητες στην Κύπρο μέσω της χρηματοδότησης υποσχόμενων τομέων της οικονομίας και έξοδος από μη κύριες αγορές.

Επίτευξη ενός ορθολογιστικού μοντέλου λειτουργίας, διευρύνοντας τα κανάλια εξυπηρέτησης πελατών με στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας του με την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων μέσω της κερδοφορίας, της απομόχλευσης και της πώλησης μη κύριων περιουσιακών στοιχείων.

Δημιουργία αξίας για τους μετόχους και για άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top