ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιών και ρύπανσης ως το τέλος του 21ου αιώνα στη Μεσόγειο, εντοπίζει έρευνα

Μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιών και ρύπανσης ως το τέλος του 21ου αιώνα στη Μεσόγειο, εντοπίζει έρευνα

Η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει την συχνότητα και την ένταση τοπικών ανέμων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κάθε καλοκαίρι, επιμηκύνοντας την εποχή κατά την οποία εκδηλώνονται πυρκαγιές και επιδεινώνοντας την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Η νέα έρευνα η οποία δημοσιεύεται στο Περιοδικό Γεωφυσικής Έρευνας της AGU (American Geophysical Union), χρησιμοποιεί τις πιο πρόσφατες προβλέψεις περιφερειακών κλιματικών μοντέλων για να δείξει ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει σημαντικές αλλαγές σε αυτούς τους ανέμους ως το τέλους του 21ου αιώνα, κάτι που θα οδηγήσει σε μια πιο μεγάλη εποχή πρόκλησης πυρκαγιών και αυξημένη ρύπανση της ατμόσφαιρας στην περιοχή.

Η Ελλάδα, η οποία βίωσε τις δεύτερες πιο θανατηφόρες πυρκαγιές διεθνώς του 21ου αιώνα πέρσι, θα γνωρίσει τα χειρότερα αποτελέσματα αυτής της επιμήκυνσης της εποχής πρόκλησης πυρκαγιών σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της έρευνας, την Στέλλα Ντάφκα, η οποία είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Justus Liebig, στη Γερμανία.

Το Αιγαίο, η Κύπρος και τα δυτικά  και νότια παράλια της Τουρκίας θα γνωρίσουν τη μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου ατμοσφαιρικής ρύπανσης, είπε η κ. Ντάφκα.

Το κύριο σύστημα ανέμων, οι οποίοι είναι γνωστοί ως «ετησίες» (τα μελτέμια), έχει μείνει σταθερό για τα τελευταία 2.000 χρόνια, φέρνοντας ξηρούς ανέμους στην περιοχή από το Μάιο έως και κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, με τους πιο έντονους ανέμους να εκδηλώνονται γύρω στον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αυτοί οι έντονοι άνεμοι συνδέονται με περιβαλλοντικούς κινδύνους, περιλαμβανομένων των πυρκαγιών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι συγγραφείς της έρευνας προβλέπουν πως τα μελλοντικά μελτέμια πιθανόν να αλλάξουν ως το τέλος του αιώνα κάτω σύμφωνα με δύο σενάρια των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το πρώτο σενάριο βασίζεται σε μια σταθεροποίηση των εκπομπών και το δεύτερο βασίζεται σε εκτίμηση ότι οι εκπομπές θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό όπως σήμερα.

Και τα δύο σενάρια προβλέπουν μια ετήσια αύξηση των ημερών όπου θα εκδηλώνονται έντονα μελτέμια, προσθέτοντας μεταξύ 6 και 12 περισσότερες μέρες με μελτέμια ως το τέλος του 21ου αιώνα. Σήμερα, αυτοί οι έντονοι άνεμοι διαρκούν γύρω στις 40 ημέρες της καλοκαιρινής περιόδου.

Μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας είναι και η εκτίμηση ότι τα μελτέμια θα γίνουν πιο έντονα από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο και πιο συχνά τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, μήνες οι οποίοι περιλαμβάνουν ξηρές περιόδους κατά τις οποίες είναι πιο ψηλός ο κίνδυνος για πρόκληση πυρκαγιών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κάνουν πιο κατανοητούς τους μηχανισμούς που οδηγούν σε πιο έντονα μελτέμια και παρέχουν νέα στοιχεία για το πως μπορεί να αυξηθούν κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ξηρών περιόδων της  καλοκαιρινής περιόδου. Μια καλύτερη κατανόηση της αλλαγής των μελτεμιών θα είναι εξαιρετικής σημασίας για μείωση των κινδύνων από την πρόκληση πυρκαγιών και την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top