ΔΙΕΘΝΗ

Για προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας η συμφωνία με Λιβύη, λέει ο Τσαβούσογλου

Για προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας η συμφωνία με Λιβύη, λέει ο Τσαβούσογλου

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσει τα δικαιώματά της, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει και από δω και πέρα αυτού του είδους τις συνομιλίες και με τις άλλες χώρες της Μεσογείου πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε ότι η Τουρκία είναι υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου, είτε είναι στη Μεσόγειο είτε στο Αιγαίο.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Διοίκησης της Περιφέρειας του Βορείου Ιράκ Μεσούτ Μπαρζανί, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι “η Τουρκία μπορεί να κάνει συνομιλίες για το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών πλην της ‘ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’”. Και με τη Λιβυή, πρόσθεσε, έγιναν συνομιλίες γι αυτό το θέμα και υπογράφηκε συμφωνία, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία προστατεύει τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία στη διαδικασία που θα ακολουθήσει από δω και πέρα μπορεί να το κάνει αυτό και με όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο. “Αυτή τη στιγμή με κάποιες χώρες εξαιτίας λόγων που είναι γνωστοί μπορεί να μην φαίνεται δυνατόν να γίνει αλλά στο μέλλον μπορεί να είναι δυνατόν. Εμείς είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου εδώ, είτε είναι στην ανατολική Μεσόγειο, είτε είναι στο Αιγαίο, πάντοτε προστατεύοντας τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από διεθνές δίκαιο. Αυτό ισχύει και τα αποθέματα γύρω από την Κύπρο. Υποστηρίζουμε πάντοτε ότι ότι πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση ο δίκαιος διαμοιρασμός του πλούτου εδώ μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς στην Κύπρο και στα πεδία πέραν της δική μας υφαλοκρηπίδας. Η δική μας θέση είναι υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού συνεργαζόμενοι με όλους σχετικά με την οριοθέτηση αυτών των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο. Οι χώρες που δεν προσεγγίζουν σε αυτό είναι δική τους υπόθεση. Από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτού του είδους τις συνομιλίες και με άλλες χώρες ενόσω υπάρχει κατάλληλο έδαφος”, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top