Διαδηλωτές εισέβαλαν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στo Iράκ διακόπτοντας τις δραστηριότητες

Διαδηλωτές εισέβαλαν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στo Iράκ διακόπτοντας τις δραστηριότητες

Διαδηλωτές εισέβαλαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ, και ανάγκασαν τους εργαζομένους να διακόψουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από το κέντρο ελέγχου, θέτοντας εκτός λειτουργίας τις εγκαταστάσεις μέχρι νεωτέρας, δήλωσαν πηγές ασφαλείας και μια πηγή κοντά στις εγκαταστάσεις. Οι εγκαταστάσεις παράγουν 90.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.



Οι διαδηλωτές φώναζαν "όχι πατρίδα, όχι πετρέλαιο" καθώς διέκοπταν τη λειτουργία τους, δήλωσαν οι πηγές. Μαζικές διαδηλώσεις σημειώνονται στο Ιράκ από την 1η Οκτωβρίου και οι διαδηλωτές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νέοι, ζητούν την αναδιαμόρφωση του πολιτικού συστήματος το οποίο θεωρούν ότι είναι βαθιά διεφθαρμένο και κρατά τους Ιρακινούς στη φτώχεια.

Περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Είναι η πρώτη φορά που διαδηλωτές κλείνουν μια ολόκληρη πετρελαϊκή εγκατάσταση, αν και έχουν αποκλείσει την είσοδο σε διυλιστήρια και λιμάνια κατά το παρελθόν.

Η οικονομία του Ιράκ εξαρτάται από τις εξαγωγές πετρελαίου που αποτελούν το 90% και πλέον των εσόδων της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του ΟΠΕΚ.

Καμία ξένη εταιρία δεν δραστηριοποιείται στις εγκαταστάσεις αυτές. Οι διαδηλωτές ζητούν την απομάκρυνση του συνόλου της κυβερνώσας ελίτ την οποία κατηγορούν ότι πλουτίζει χρησιμοποιώντας το κράτος και υπηρετώντας ξένες δυνάμεις --και πάνω απ`όλα το Ιράν-- καθώς πολλοί Ιρακινοί είναι καταδικασμένοι στη φτώχεια χωρίς δουλειά, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή εκπαίδευση - και τον διορισμό ενός πρωθυπουργού χωρίς κομματική πρόσδεση.

Ο Ιρακινός Πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ αρνήθηκε την Πέμπτη να διορίσει τον υποψήφιο μιας υποστηριζόμενης από το Ιράν κοινοβουλευτικής ομάδας ως πρωθυπουργό, λέγοντας ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί από το να διορίσει κάποιον στον θώκο τον οποίο θα απέρριπταν οι διαδηλωτές, παρατείνοντας ένα πολιτικό αδιέξοδο πολλών εβδομάδων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κύπρο για τη διαχείριση κατά την Προεδρία της, αρκετών σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα SAFE είπε ότι καμιά τρίτη χώρα, η οποία απειλεί την ασφάλεια κράτους μέλους της ΕΕ, δεν μπορεί να το αξιοποιήσει.

BEST OF TOTHEMAONLINE