ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Πλησιάζει η κατάληψη της Τρίπολης – «Μεγάλη έκπληξη σε δύο μέρες»

Λιβύη: Πλησιάζει η κατάληψη της Τρίπολης – «Μεγάλη έκπληξη σε δύο μέρες»

Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγός Khalid Al-Mahjoub στις επιχειρήσεις για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας ανακοίνωσε πως «μια μεγάλη έκπληξη που θα χαρούν όλοι οι Λίβυοι, θα συμβεί τις επόμενες δύο ημέρες».

Του Ανδρέα Πογιατζή 

Η δήλωση του αυτή αναδημοσιεύτηκε στο Twitter από αρκετούς χρήστες αλλά και από  την ειδησεογραφική σελίδα 218News με έδρα την Λιβύη.

Πέραν αυτού, όλες οι εξελίξεις φανερώνουν μια κλιμακούμενη επιχείρηση με τελικό προορισμό την πρωτεύουσα της χώρας την Τρίπολη, μετά από την κατάληψη της Σύρτης, πόλη η οποία αποτέλεσε έδρα του Μουαμάρ Καντάφι στο παρελθόν.

Την Τετάρτη, το βράδυ οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ (LNA) βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της Τρίπολης καταστρέφοντας τουρκικές επιχειρήσεις για δημιουργία βάσης, πιθανόν για την απογείωση μη επανδρωμένων σκαφών.

Την Τρίτη 07/01, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός κατέκτησε πολύ εύκολα την Σύρτη. Της κατάληψης, ακολούθησε μεγάλο κύμα ενθουσιασμού από τους κάτοικους, ενώ η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), ανακοίνωσε πως απέσυρε τις δυνάμεις της από εκείνες τις περιοχές για να αποφύγει το αιματοκύλισμα.

Από την Πέμπτη 09/01 πολεμικά αεροσκάφη του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) πετούν συνεχώς πάνω από την πρωτεύουσα, βομβαρδίζοντας θέσεις του GNA κηρύσσοντας επιπλέον εμπάργκο πτήσεων και αεροπορικό αποκλισμό πάνω από την Τρίπολη.

Κατάπαυση του πυρός ζητούν Πούτιν και Ερντογάν

Οι κινήσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εγκαινίων του Turkstream, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν με το οποίο ζήτησαν την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Μόσχα και Αγκυρα ζήτησαν η κατάπαυση του πυρός να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου.

Όπως όλα δείχνουν, στο μεταξύ, ο στρατάρχης Χαφτάρ επιταχύνει την προέλαση των δυνάμεών του, προκειμένου να έχει το «πάνω χέρι» για την επόμενη ημέρα της Λιβύης.

Ήδη, έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το σημαντικό λιμάνι της πόλης Σύρτη, όπου βρίσκονται σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Λιβύης, ενώ στο στόχαστρο έχει μπει και η στρατηγικής σημασίας πόλη Μισράτα.

 

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top