ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη συμπερίληψη σημαντικών γεγονότων στην έκθεση για ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναμένει ο Πρόεδρος μετά τη συνάντηση με Σπέχαρ

Τη συμπερίληψη σημαντικών γεγονότων στην έκθεση για ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναμένει ο Πρόεδρος μετά τη συνάντηση με Σπέχαρ

Την πεποίθηση ότι θα συμπεριληφθούν στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ σημαντικά γεγονότα «που δικαιολογούν απόλυτα την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο» εξέφρασε την Πέμπτη (9/1) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 

Το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην παρουσία συνεργατών και υπηρεσιακών παραγόντων.
 
Σε δηλώσεις του αναχωρώντας από το Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική κατά την άποψή μου συνάντηση αφού στόχο είχε τη μελέτη των όσων διαδραματίζονται αυτή την περίοδο στην Κύπρο».
 
Είπε ακόμη ότι ενόψει της ανανέωσης της εντολής για την ειρηνευτική δύναμη έθιξε κάποια θέματα «τα οποία και βεβαίως θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην έκθεση για να υπάρχει μια αντικειμενικότητα των γεγονότων και δεδομένων όπως καταγράφονται».
 
«Πιστεύω ότι θα συμπεριληφθούν τουλάχιστον σημαντικά γεγονότα που επηρεάζουν την όλη κατάσταση στην Κύπρου αλλά και που δικαιολογούν απόλυτα την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο», είπε.
 
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην περιοχή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε εξάλλου ότι πραγματικά αποτελεί ανακούφιση τα όσα καταγράφονται τελευταία. «Θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσουν πιο σοφές ή σώφρονες σκέψεις έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα νέο αιματοκύλισμα που θα επηρέαζε όχι μόνο την περιοχή, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη και γενικότερα την παγκόσμια οικονομία και τη σταθερότητα ευρύτερα στην περιοχή» είπε.
 
Νωρίτερα, εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου, η κ. Σπέχαρ δήλωσε ότι είχε μια καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον οποίο ενημέρωσε για το επικείμενο ταξίδι της σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον.

Αφού ευχήθηκε καλή νέα χρονιά με «νέες ελπίδες», η κ. Σπέχαρ είπε ότι αναχωρεί για τις ΗΠΑ το Σάββατο όπου θα συνεδριάσει σύντομα το Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο, στη βάση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ. «Αυτό είναι προγραμματισμένο προς το παρόν για τις 20 Ιανουαρίου» πρόσθεσε.
 
Ανέφερε εξάλλου ότι αναμένεται εντός των επομένων ημερών και η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ.
 
Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ακόμη ότι μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για επαφές με αξιωματούχους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Κογκρέσο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
 
Στην Νέα Υόρκη είπε ότι θα έχει επαφές με ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ, καθώς και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με κράτη μέλη που συνεισφέρουν στρατιωτικό προσωπικό ή αστυνομικούς στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 
«Προσδοκώ σε ένα καλό ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου ελπίζω να έχω ουσιαστικές συζητήσεις με όλους τους συνομιλητές μου σχετικά με την κατάσταση επί του εδάφους και τον ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο και προσβλέπω στις συζητήσεις σχετικά με την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ» είπε.
 
Ερωτηθείσα αν μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη από την πλευρά των ΗΕ σε σχέση με τη διαδικασία για το Κυπριακό, η κ. Σπέχαρ απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη προς το παρόν.
 
Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το ενδεχόμενο νέας καθόδου στην Κύπρο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η κ. Σπέχαρ είπε ότι εξ όσων γνωρίζει δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο προς το παρόν.
 
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντηση με την κ. Σπέχαρ έγινε αναφορά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στα σημεία που αναμένεται να συμπεριληφθούν στην έκθεση, με την ε/κ πλευρά να μην αναμένει «δυσάρεστες εκπλήξεις» όσον αφορά την ανανέωση της θητείας της δύναμης.
 
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό δεν έγινε κάποια αναφορά, με τις όποιες εξελίξεις να αναμένονται μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top