ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mε απλά ελληνικά τι σημαίνει επιτέλους το «Grexit» και γιατί μιλάνε όλοι γι’ αυτό;

Mε απλά ελληνικά τι σημαίνει επιτέλους το «Grexit» και γιατί μιλάνε όλοι γι’ αυτό;

Αν δεν είχατε συναντήσει ξανά αυτή τη λέξη, δεν είστε οι μόνοι. Είναι ένας όρος που επινόησε πρόσφατα για λογαριασμό της Citigroup ο Ιμπραχίμ Ραχμπαρι και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε ένα ενημερωτικό έγγραφο που είχε συγγράψει ο ίδιος και ο επικεφαλής της Citi - Οικονομολόγος Γουίλεμ Μπουιτερ.

Συνδυάζει τη λέξη «Έλληνας» ή «Ελλάδα» με τη λέξη «έξοδος» και αναφέρεται στη δυνατότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι Ραχμπαρι και Μπούιτερ πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να αφήσει το ευρώ.

Η έννοια του «Grexit» είναι σημαντική για τους επενδυτές και άλλους που προσπαθούν να προβλέψουν τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, για την ίδια την Ελλάδα και την ελληνική οικονομική κρίση, καθώς και τις οικονομικές αλληλεπιδράσεις ανά το παγκόσμιο.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το Reuters, ανέλυσε το ενδεχόμενο της  ελληνικής αποχώρησης από το ευρώ, εκτιμώντας ότι, μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκθέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ζημίες δισεκατομμυρίων ευρώ, μια τρύπα  που θα κληθεί να κλείσει η Γερμανία και  άλλα μέλη της Ευρωζώνης.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι θα παραμείνει μέλος της ζώνης του ευρώ, εντούτοις το κλίμα  αβεβαιότητας που επικρατεί  ώθησε την ΕΚΤ να εξετάσει τον αντίκτυπο ενός πιθανού «Grexit».

 

Η πλήρης έκταση του κινδύνου για την ΕΚΤ είναι πολύπλοκη, γιατί απεμπλοκή στήριξης για την Ελλάδα θα αυξήσει μια σειρά από νομικά ζητήματα, για την απάντηση των οποίων θα μπορούσαν να χρειαστούν πολλά χρόνια.


Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αντιστοιχούσε πρόσφατα τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα σε € 104 δισεκατομμύρια.

Το ποσό αυτό, συμπεριλαμβάνει τα  € 38 δισεκατομμύρια που δανείστηκαν περίπου οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και την έκτακτη χρηματοδότηση της από την εθνική κεντρική τράπεζα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top