ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στηρίζουν την Κυβέρνηση οι Κύπριοι εξαγωγείς για παρακράτηση φόρου από Ελλάδα

Στηρίζουν  την Κυβέρνηση οι Κύπριοι εξαγωγείς για παρακράτηση φόρου από Ελλάδα

Τη μη εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων για προσωρινή παρακράτηση φόρου 26% στις εξαγωγές προς την Ελλάδα, ζητούν οι κυπριακές εξαγωγικές επιχειρήσεις, με το ΚΕΒΕ να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην προώθηση του ζητήματος.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρείας, στη Λευκωσία, εκπρόσωποι των εταιρειών συζήτησαν τα προβλήματα που δημιουργεί η απόφαση αυτή της Αθήνας και ανέθεσαν στο ΚΕΒΕ να συστρατευθεί με την κυπριακή Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια επίλυσης του θέματος.

Όπως μάλιστα δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, θα γίνει προσπάθεια να συνοδεύσει το Επιμελητήριο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ώστε «να γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα του θέματος».

Αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια, ο κ. Πηλείδης δεν απέκλεισε την καταγγελία στα αρμόδια Ευρωπαϊκά σώματα, αν και απέφυγε να μιλήσει για αντίμετρα.

Ο επιχειρηματικός κόσμος που έχει εξαγωγές αγαθών ή υπηρεσιών προς την Ελλάδα είναι τρομοκρατημένος και αναστατωμένος, είπε ο κ. Πηλείδης, προσθέτοντας ότι η επιβολή της παρακράτησης φόρου ύψους 26% σε όλες τις εξαγωγές από την Κύπρο προς την Ελλάδα «θα σκοτώσει όλο το εμπόριο».

«Είναι τρομερά σοβαρό το θέμα, είμαστε όλοι αναστατωμένοι με την πιθανότητα να εφαρμοστεί τελικά αυτός ο νόμος» είπε, για να προσθέσει ότι η νομοθεσία «δεν πρέπει επ` ουδενί λόγο να εφαρμοστεί».

Ερωτηθείς αν το ζήτημα θα απασχολήσει τις συζητήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, κατά την επικείμενη συνάντησή τους στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Πηλείδης απάντησε «θα εκπλαγώ πάρα πολύ αν δεν τεθεί το θέμα».

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα με την πειθώ. «Αυτό που ζητάμε είναι πάρα πολύ λογικό. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η περίπτωση καταγγελίας στα αρμόδια Ευρωπαϊκά σώματα» είπε.

Συμπλήρωσε ότι η απόφαση της ελληνικής Βουλής αντίκειται στους κανονισμούς της ΕΕ για την ενιαία εσωτερική αγορά.

Σε άλλη ερώτηση, αν το αίτημα των εξαγωγέων αφορά την πλήρη εξαίρεση της Κύπρου από την παρακράτηση αυτή, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ απάντησε «απόλυτα», για να προσθέσει ότι αν υπάρχουν υποψίες για εικονικές εξαγωγές στην Ελλάδα, τότε είναι καθήκον της ελληνικής Κυβέρνησης να διερευνήσει αυτές τις περιπτώσεις και να ενεργήσει ανάλογα.

Ανέφερε ακόμη ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν αντίκειται στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντίμετρα, ο κ. Πηλείδης είπε ότι δεν θέλει να προχωρήσει σε τέτοιες αναφορές, είπε όμως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δει συνολικά το συμφέρον της.

Οι εξαγωγές αγαθών από την Κύπρο στην Ελλάδα ανέρχονται για το 2014 σε περίπου 220 εκ. ευρώ, και των υπηρεσιών σε 250 εκ. Οι εισαγωγές στην Κύπρο από την Ελλάδα για το 2014 είναι της τάξης του 1,2 δισ.

Με ανακοίνωσή τους εξάλλου, οι κυπριακές εξαγωγικές επιχειρήσεις κάνουν λόγο για τεράστιες διαφαινόμενες επιπτώσεις στις κυπριακές επιχειρήσεις, με τις εξαγωγές προς την Ελλάδα να εξαφανίζονται, ενώ προειδοποιούν και για αλυσιδωτές επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών, με ανάλογη απώλεια θέσεων εργασίας.

Χαρακτηρίζουν εξάλλου «άδικη» την απόφαση για κατακράτηση φόρου 26%, καθώς, όπως αναφέρουν «η Κύπρος δεν είναι φορολογικός παράδεισος» ενώ συμπληρώνουν ότι η συνολική φορολογία επί των κερδών ανέρχεται στο 23% για φορολογικούς κατοίκους Κύπρου.

Ζητούν τέλος από την κυπριακή Κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα «στο ανώτατο επίπεδο, πριν υπάρξουν μη αναστρέψιμες, καταστροφικές συνέπειες», ενώ σημειώνουν ότι το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών Κύπρου-Ελλάδας αφήνει ένα τεράστιο πλεόνασμα στην Ελλάδα και αντίστοιχα μεγάλο έλλειμμα στην Κύπρο.

Στην συνάντηση με τους εκπροσώπους των εξαγωγικών εταιρειών, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής παρουσίασε εξάλλου τα στοιχεία των εμπορικών συναλλαγών Κύπρου-Ελλάδας, ενώ αποφασίστηκε από τους παρόντες να σταλούν επιστολές, μεταξύ άλλων, προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top