ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας πραγματοποίησε σήμερα ημερίδα με θέμα «Καινοτομίες και ολοκληρωμένη διαχείριση νερού σε Κύπρο και Ελλάδα»

Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας πραγματοποίησε σήμερα ημερίδα με θέμα «Καινοτομίες και ολοκληρωμένη διαχείριση νερού σε Κύπρο και Ελλάδα»

Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020 ημερίδα με τίτλο «Καινοτομίες και ολοκληρωμένη διαχείριση νερού σε Κύπρο και Ελλάδα».

 

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αίθουσα «Παλιά Αποθήκη» στον χώρο του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 15.20 που ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες και οι δραστηριότητες του συνεδρίου.


Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος WATenERgy το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς πόρους των κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν προσωπικότητες, στελέχη, ανώτεροι λειτουργοί αλλά και ακαδημαϊκοί από την Κύπρο και την Ελλάδα που έχουν εντρυφήσει στον συγκεκριμένο τομέα και ανέπτυξαν διεξοδικά το θέμα της ημερίδας με τις αναλυτικές ομιλίες και τις παρεμβάσεις τους.


Ο κ. Γιώργος Δημητρίου, Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας και μέλος της ομάδας του έργου WATenERgy ανέλαβε τον συντονισμό της έναρξης της εκδήλωσης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Διευθυντή του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Παρμακλή ο οποίος αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους σύνεδρους για την παρουσία τους απευθύνθηκε σε όσους ταξίδεψαν από την Ελλάδα αποκλειστικά για την ημερίδα ερχόμενοι από διάφορα Συμβούλια, Κυβερνητικά Τμήματα και πανεπιστήμια.


Στη συνέχεια ο κ. Παρμακλής ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ανέφερε: «Το Συμβούλιό μας, αντικρίζει με θετικότητα όλες τις ευκαιρίες συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και έχει βάλει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του, μέσα στο νέο, ψηφιακό και μοντέρνο αλλά συνάμα ανταγωνιστικό κόσμο που ζούμε. Έχω χαρακτηρίσει το 2020 την χρονιά επανεκκίνησης του Συμβουλίου βάζοντας μαζί με το Συμβούλιο και τους συναδέλφους μου ψηλά τον πήχη της επιτυχίας».
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας και Αναπληρωτή Έπαρχο Λευκωσίας κ. Ανδρέα Χ’Πάκκου ο οποίος ανέπτυξε σε γενικές γραμμές το έργο και τους στρατηγικούς στόχους του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας που είναι η παροχή ποιοτικά κατάλληλου και συνεχούς νερού στο χαμηλότερο δυνατό κόστος καθώς και η παροχή ποιοτικών και περιβαλλοντικά ορθών υπηρεσιών στους καταναλωτές.
Επιπλέον, ο κ. Χ’Πάκκος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας που αφορούν στα συστήματα διανομής νερού οι οποίες είναι: «η γήρανση των υποδομών, η αύξηση της ζήτησης πόσιμου νερού, η διατήρηση της ποιότητας του πόσιμου νερού, οι απώλειες νερού, η εξασφάλιση των υποδομών, το κόστος της ενέργειας, η περιβαλλοντική πτυχή του νερού και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή η οποία επηρεάζει την Κύπρο με την ανομβρία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα».


Ακολούθως ο κ. Χ’Πάκκος ανέφερε τα εργαλεία που θα αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις. «Η καινοτομία, η τεχνολογία και η πληροφορική αποτελούν σημαντικά εργαλεία για αντιμετώπιση των προκλήσεων» δήλωσε ο κ. Χ’Πάκκος. «Απαραίτητη είναι η εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου αλλά και η εφαρμογή, προσαρμογή και βελτίωση του κυπριακού πλαισίου που διέπει ή επιδρά έμμεσα ή άμεσα στον οργανισμό μας».
Ακολούθησαν οι ομιλίες από την κ. Άννα Ζαχίδου, μέλος ομάδας έργου WATenERgy CYCLE, Διευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) και την κ. Αγάθη Χ’Παντελή, Ανώτερη Εκτελεστικό Μηχανικό, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το δεύτερο της μέρος το Εργαστήρι της εκδήλωσης με τίτλο «Εμπειρίες και προοπτικές από εφαρμογές σε πιλοτικά προγράμματα» με συντονιστή τον Δρ Βασίλη Κανακούδη, Καθηγητή Τμ. Πολιτικών Μηχανικών του Παν. Θεσσαλίας και σημαντικούς ομιλητές από Κύπρο και Ελλάδα. Το Εργαστήριο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα πιλοτικά προγράμματα, τις εφαρμογές τους, τη διαχείριση των υδάτων αλλά και τις καινοτομίες και τεχνικές που αφορούν στη διαχείριση του νερού.


Με την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου ξεκίνησε το Συνέδριο της ημερίδας με τίτλο «Προκλήσεις στην αξιοποίηση της τεχνολογίας στη διαχείριση νερού» με συντονιστή τον κ. Σοφοκλή Χριστοδουλίδη.


Η αρχή του Συνεδρίου έγινε με την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Διευθυντή του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Παρμακλή με θέμα «Επαρχιακά Συμβούλια στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης – Προκλήσεις και προοπτικές με βάση την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση».
Ο κ. Παρμακλής ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση στα συμβούλια υδατοπρομήθειας και αποχετεύσεων, τα επαρχιακά συμβούλια, τις προκλήσεις και προοπτικές με βάση την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση και τέλος αναφέρθηκε στα επαρχιακά συμβούλια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με ομιλητές από Κύπρο και Ελλάδα.


Κατά τη διάρκεια της ημερίδας και έπειτα από την ολοκλήρωση κάθε μέρους της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι από άλλα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας της Κύπρου, πολιτικοί μηχανικοί, συνεργάτες των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας του νησιού αλλά και ακαδημαϊκοί πραγματοποίησαν ερωτήσεις, επισημάνσεις και εισηγήσεις μέσα από τις οποίες δημιουργήθηκε συζήτηση όπου δόθηκαν απαντήσεις και επεξηγήσεις που θα οδηγήσουν στην επίλυση αρκετών περιπτώσεων όπως διαρροές και κλοπές νερού που θα ωφελήσουν ιδιαίτερα τους καταναλωτές νερού.


Τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου Νερού του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν παλιές συσκευές που χρησιμοποιούνταν για τη διαχείριση της υδροδότησης και άλλες ασχολίες που έχουν σχέση με τη ζωή στα παλιά χρόνια των παππούδων μας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (24/4) στην επαρχία Πάφου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top