ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βράζουν» οι Οικολόγοι με τον Δήμο Πάφου: «Βάφτισαν τις καταπατήσεις παρέκκλιση και χαλάρωση»

«Βράζουν» οι Οικολόγοι με τον Δήμο Πάφου: «Βάφτισαν τις καταπατήσεις παρέκκλιση και χαλάρωση»

Με άρθρο του εκπρόσωπου Τύπου, Άλκη Παπή, το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, καταγγέλλει αυθαιρεσίες και παράτυπες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, σχετικά με την παραλία του ΣΟΔΑΠ, στην Πάφο.

Επιμέλεια: Ανδρέας Πογιατζή

Ο κ. Παπής αναφέρεται σε τρία σημεία, θέτοντας το ερώτημα, «ποιος όρισε το Δήμο Πάφου αρμόδιο να καταπατά έστω και ένα τμ της ζώνης προστασίας της παραλίας», όπως επίσης το «πως ο Δήμος Πάφου θεωρεί ότι του ανήκει η ζώνη προστασίας της παραλίας κατά τρόπο που να μπορεί να τη διαχειρίζεται εγκαθιστώντας κτίσμα σε αυτή;».

Αναλυτικά τα όσα έγραψε ο κ. Πάπης:

Η πραγματικότητα για το καφεστιατόριο ΣΟΔΑΠ

Με αφορμή τη νέα επέμβαση επί της ζώνης προστασίας της παραλίας στην Πάφο και την ανέγερση καφεστιατορίου μέσα στη ζώνη αυτή θα θέλαμε για μία ακόμη φορά να κάνουμε τις αναγκαίες επισημάνσεις και διαπιστώσεις τόσο για τη μεθοδολογία που ακολουθείται όσο και για την ουσία των επεμβάσεων.

Για πολλοστή φορά, με τρόπο που πλέον έχει καταντήσει θεσμός, τόσο για τις Τοπικές Αρχές όσο και για τα ιδιωτικά συμφέροντα, κατεδαφίζονται τα εγκριμένα τοπικά σχέδια και είτε καταπατούνται περιοχές ειδικού χαρακτήρα είτε κάποιοι προνομιούχοι προσδίδουν υπεραξία στις «αναπτύξεις» τους κατά τρόπο σκανδαλώδη.

Η μεθοδολογία-θεσμός για την καταπάτηση των τοπικών σχεδίων και την «ανάπτυξη» των περιοχών αυτών όπως φαίνεται και στις διευκρινίσεις που δόθηκαν μέσω ανακοίνωσης στον Τύπο είναι η εξασφάλιση άδειας κατά «παρέκκλιση» και με «χαλάρωση» από τις πρόνοιες των θεσμών και της νομοθεσίας.

Βαφτίζοντας τις καταπατήσεις «παρέκκλιση» και «χαλάρωση» παρακάμπτονται και εξουδετερώνονται τα αρμόδια Τμήματα και οι Υπηρεσίες της Πολιτείας ή τους ασκούνται τεράστιες πιέσεις για να συναινούν σε τέτοιους είδους αποφάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις η έγκριση αυτή γίνεται εκ των υστέρων και αφού οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Ταυτόχρονα γίνεται καταφανώς καταστρατήγηση του πνεύματος του νομοθέτη καθώς η έννοια της παρέκκλισης μέσω της εξουσίας του Υπουργικού Συμβουλίου σχετίζεται με μικρές παρεμβάσεις εντός εγκριμένου θεσμικού πλαισίου.

Επιπρόσθετα και με βάση το περιεχόμενο της ανακοίνωσης για την επέμβαση στην παραλία του ΣΟΔΑΠ ενδεικτικό της νοοτροπίας της Τοπικής Αρχής είναι και ακόλουθα: 1. «Η ανάπτυξη αφορά μόνο 200 τμ στην αμμώδη επιφάνεια».

Ποιός όρισε το Δήμο Πάφου αρμόδιο να καταπατά έστω και ένα τμ της ζώνης προστασίας της παραλίας. Πως ο Δήμος Πάφου θεωρεί ότι του ανήκει η ζώνη προστασίας της παραλίας κατά τρόπο που να μπορεί να τη διαχειρίζεται εγκαθιστώντας κτίσμα σε αυτή;

  1. «Οι βράχοι που αποκόπηκαν ήταν ήδη σε κατάσταση αποσάθρωσης και πτώσης».

Πότε διαπιστώθηκε αυτό; Γιατί δεν έγιναν τα απαιτούμενα έργα προστασίας από την Τοπική Αρχή; Διενήργησαν τον εκβραχισμό της παραλίας, αλλοίωσαν τη ζώνη προστασίας της παραλίας για το καλό της (τους). Οφειλόμενη υπενθύμιση. Τον εκβραχισμό της παραλίας στις θαλασσινές σπηλιές ακολούθησε «αδειοδότηση» για την τοποθέτηση ομπρελών και κρεβατιών.

  1. «Όταν το έργο ολοκληρωθεί ο κάθε καλόπιστος δημότης θα διαπιστώσει πως το καφεστιατόριο αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι και σημείο αναφοράς για την πόλη».

Για όσους δεν καταλάβαμε καλά η ζώνη προστασίας της παραλίας και οποιαδήποτε άλλη περιοχή ειδικού χαρακτήρα είναι αναλώσιμες φτάνει εντός αυτών να ανεγείρονται «πραγματικά στολίδια», τα οποία ανεγείρονται ή ανατίθεται η ανέγερση τους από τους ίδιους τους καταπατητές. Λες και η ουσία της καταπάτησης των περιοχών αυτών είναι η (υποκειμενική) καλαισθησία ενός έργου.

Φαίνεται ότι οι αντιδράσεις των οργανωμένων συνόλων και των τοπικών κοινωνιών δεν μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να σταματούν τέτοιες «αναπτύξεις». Αποτελεί οδυνηρή πραγματικότητα ότι η καταπάτηση των ειδικών προστατευόμενων περιοχών από τα τοπικά σχέδια και τις διεθνείς συμβάσεις γίνεται από τους θεματοφύλακες των περιοχών αυτών με τη βούλα του Υπουργικού Συμβουλίου. Έφτασε ο καιρός να συζητήσουμε την κατάργηση των αρμοδιοτήτων του Υπουργικού Συμβουλίου αφού με το πρόσχημα των «παρεκκλίσεων» τόσο οι Τοπικές Αρχές όσο και το Υπουργικό Συμβούλιο συστηματικά αλλοιώνουν τη φιλοσοφία και το πνεύμα του νομοθέτη επεμβαίνοντας και καταπατώντας τις περιοχές ειδικού χαρακτήρα σε όλη την επικράτεια της Πολιτείας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top