ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργός Παιδείας: Ο Αντώνης Σαμαράκης άφησε λαμπρή παρακαταθήκη για διεκδίκηση ανθρώπινων αξιών

Υπουργός Παιδείας: Ο Αντώνης Σαμαράκης άφησε λαμπρή παρακαταθήκη για διεκδίκηση ανθρώπινων αξιών

Ο Αντώνης Σαμαράκης, εκτός από το σημαντικό λογοτεχνικό έργο του, σημάδεψε με την προσωπικότητά του την εποχή αφήνοντας λαμπρή παρακαταθήκη για τη διεκδίκηση ανθρώπινων αξιών, τόνισε ο Πρόδρομος Προδρόμου, σε χαιρετισμό του στην επιστημονική ημερίδα «100 χρόνια από την γέννηση του Αντώνη Σαμαράκη», που έγινε σήμερα στο Λύκειο Ακροπόλεως στην Λευκωσία.

 
«Πρόκειται για έναν πνευματικό άνθρωπο ο οποίος συνέδεσε ιδιαίτερα το όνομά του με τους αγώνες της Κύπρου για ελευθερία και υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής και μέσα στο ελληνικό κυπριακό αναγνωστικό κοινό, ενώ έτυχε και διεθνούς αναγνώρισης», είπε ο κ. Προδρόμου. 
 
Ο Υπουργός Παιδείας, αφού χαιρέτισε την παρουσία στην ημερίδα της Ελένης Σαμαράκη, συζύγου του μεγάλου συγγραφέα, είπε ότι με την Ημερίδα αυτή «θέλουμε να αποδώσουμε βεβαίως φόρο τιμής στο μεγάλο συγγραφέα και το έργο του, αλλά και να αναδείξουμε γενικότερα την αξία της Φιλαναγνωσίας».
 
Ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει «να μυήσει τα παιδιά μας στο μεγάλο απόθεμα της σύγχρονης λογοτεχνίας μας».
 
«Θέλουμε να δούμε και τις νέες γενιές να εμπνέονται, να αναπτύσσουν πνευματικές αρετές και ικανότητες και να προχωρούν με τις αξίες, την αισθητική και την τέχνη των μεγάλων έργων της γραμματείας μας», πρόσθεσε.
 
Από το έργο που άφησε ο Αντώνης Σαμαράκης, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, εκτός από την έξοχη λογοτεχνική γραφή, ξεχωρίζει και ο σύγχρονος προβληματισμός για τις αγωνίες και τις προσπάθειες του ανθρώπου να βρει το δρόμο, το πρόσωπο και τη συνείδησή του μέσα σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία και προβάλλει νέες προκλήσεις.
 
Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε την επιμονή του συγγραφέα να αναδείξει οικουμενικές ανθρωπιστικές αξίες μέσα από την πνευματική δύναμη του ανθρώπου να αντιστέκεται απέναντι σε ένα κόσμο που έχει την τάση να βυθίζεται συχνά σε σύγχυση ή και να υποκύπτει σε τυρρανίες και πρόσθεσε ότι «με την πέννα του Σαμαράκη είχαμε μια πραγματική στροφή κοινωνικής παρέμβασης στα λογοτεχνικά πράγματα». 
 
«Ο συγγραφέας άφησε μια παρακαταθήκη αγωνιστικού ελεύθερου πνεύματος, έχοντας ο ίδιος αντισταθεί στα τυρρανικά καθεστώτα της εποχής του και πληρώνοντας μάλιστα και το τίμημα», κατέληξε.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top