Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

InvestCyprus: Δημιούργησε εξειδικευμένη μονάδα για επίτευξη των στόχων τουρισμού 2030

24.02.2020
14:01
Οικονομία

Εξειδικευμένη μονάδα για επίτευξη των στόχων τουρισμού 2030, δημιούργησε ο InvestCyprus.

Μια νέα εξειδικευμένη μονάδα, τον TouristInvest Cyprus, συνέστησε ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (InvestCyprus) σε μια προσπάθεια να συνδράμει στην επίτευξη των μεγαλεπήβολων στόχων της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030.

Σε συνέντευξη Τύπου, για παρουσίαση της νέας μονάδας, τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού, Μιχάλης Μιχαήλ και Γιώργος Καμπανέλλας, τόνισαν πως πλέον η προσέλκυση επενδυτών στον τομέα του τουρισμού θα μπει στο επίκεντρο, έτσι ώστε να εξευρεθούν τα εκατομμύρια επενδύσεων που απαιτούνται για επίτευξη των στόχων της στρατηγικής του 2030.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, ευρύτερος στόχος του Εθνικής Στρατηγικής είναι η αύξηση της προσέλκυσης τουριστών στα 5 εκατομμύρια ετησίως το 2030. Ωστόσο σημαντικότερη πρόκληση για τον InvestCyprus είναι οι επιμέρους ποιοτικοί στόχοι, που θα αντιμετωπίσουν την εποχικότητα, όπως η αύξηση διανυκτερεύσεων πέραν των θερινών μηνών και η αύξηση των διανυκτερεύσεων σε αγροτικές περιοχές, κάτι που θα επιτευχθεί με την προώθηση του θεματικού τουρισμού, όπως ο ιατρικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός και ίσως το σημαντικότερο η αύξηση διανυκτερεύσεων σε αγροτικές περιοχές.

«Το γεγονός ότι ξέρουμε πού πάμε, έχουμε εντάξει ακριβώς αυτή την στρατηγική στο δικό μας το πρόγραμμα και σε όλους τους τομείς δραστηριότητας μας και σε οποιεσδήποτε παρουσιάσεις θα πάμε, θα εντάξουμε, ακριβώς, τις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα στην πρώτη θέση, διότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά πόσο σημαντικός είναι ο τουριστικός τομέας στην οικονομία του τόπου» τόνισε ο κ. Μιχαήλ.

Ο κ. Μιχαήλ επεσήμανε δε πως τουρισμός «δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα», αλλά πάρα πολλά άλλα θέματα, στα οποία εντάσσεται και ο αθλητικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ο αγροτικός τουρισμός, φέρνοντας ως παράδειγμα ορεινές περιοχές όπως τον Πεδουλά, όπου αν και υπάρχει υποδομή, εντούτοις δεν αξιοποιείται.

«Είμαστε σίγουροι ότι βιωσιμότητα υπάρχει, απλά πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος επενδυτής», είπε.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καμπανέλλας τόνισε πως τα έργα υποδομής θα χρειαστούν «σίγουρα επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων» σε κεφαλαιακές δαπάνες.

Παρουσιάζοντας την εξειδικευμένη μονάδα ο κ. Καμπανέλλας, τόνισε πως το η Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό προνοεί ότι θα υπάρξει διπλασιασμός των διανυκτερεύσεων κατά τη χειμερινή περίοδο (63% του συνόλου), ενώ βάσει των στόχων του 2030 οι διανυκτερεύσεις σε αγροτικές περιοχές θα πρέπει να τετραπλασιαστούν, ήτοι από 100.000 σε 400.000 ετησίως.

Όπως εξήγησε, για να γίνει αυτό χρειάζονται να γίνουν και άλλες υποδομές να γίνουν και άλλα έργα που χρειάζονται επενδύσεις, ούτως ώστε να υπάρχει κίνητρο για κάποιο να επισκεφθεί την Κύπρο και την χειμερινή περίοδο και η επίτευξη αυτού στου στόχου θα αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της αεροπορικής συνδεσιμότητας τους χειμερινούς μήνες.

«Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε εκείνες τις επενδύσεις που χρειάζονται για να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι στόχοι» είπε και συμπλήρωσε: «Η έμφαση θα δοθεί στις διάφορες μορφές θεματικού τουρισμού και προτεραιότητά είναι η ανάπτυξη των λεγόμενων αγροτικών περιοχών, βασικά οι περιοχές της ορεινής Λεμεσού, της ορεινής Λευκωσίας της Πάφου» είπε.

Συνέργειες και με επενδυτικά ταμεία

Παράλληλα, ο κ. Καμπανέλλας επεσήμανε πως ο InvestCyprus, ως αρμόδιος φορέας προώθησης του αναπτυσσόμενου τομέα των επενδυτικών ταμείων, έρχεται σε επαφή καθημερινά με επενδυτικά ταμεία τα οποία δεν περιορίζονται να εγγράψουν την έδρα τους στην Κύπρο, αλλά ερευνούν πού μπορούν να επενδύσουν.

«Και αντιλαμβάνεστε τις συνέργειες που αναπτύσσονται με αυτό», τόνισε ο κ. Καμπανέλλας.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, ο InvestCyprus θα λειτουργεί ως το πρώτο σημείο επικοινωνίας στον τομέα του τουρισμού, προσφέροντας υπηρεσίες One-Stop Shop για ξένους επενδυτές, ενώ σε συνεργασία με ιδιοκτήτες θα αναλαμβάνει την προώθηση έργων με στόχο τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού χαρτοφυλακίου όλες τις διαθέσιμες επενδυτικές ευκαιρίες στην χώρα. Παράλληλα ο InvestCyprus δημιούργησε εξειδικευμένη ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.touristinvestcyprus.org.cy, με όλα τα υπό επένδυση έργα-

Επενδυτικά Ταμεία: Στόχος η προσέλκυση custodian τράπεζας

Εξάλλου, αναφερόμενος στη ραγδαία αύξηση του τομέα των επενδυτικών ταμείων, ο κ. Μιχαήλ τόνισε πως ο στόχος του InvestCyprus είναι η αύξηση των κεφαλαίων που βρίσκονται υπό διαχείριση των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο στα €15 δις, έτσι ώστε να υπάρξει προσέλκυση τραπεζών που προσφέρουν υπηρεσίες custodian.

“Τα επενδυτικά ταμεία τα τελευταία πέντε χρόνια από τα €300 εκατομμύρια σε κεφάλαια υπό διαχείριση πήγαν στα €8 δις. Θέλουμε να το πάρουμε στα €15 δις» είπε ο Πρόεδρος του InvestCyprus.

Εξήγησε δε πως παρά την μεγάλη αύξηση των επενδυτικών ταμείων που είναι εγγεγραμμένα στην Κύπρο, τα κεφάλαια υπό διαχείριση βρίσκονται στο εξωτερικό διότι δεν υπάρχουν στην Κύπρο custodian banks.

«Για να έχουμε custodian banks στην Κύπρο τα κεφάλαια υπό διαχείριση πρέπει να φτάσουν στα ε15 δις. Η προσπάθεια μας λοιπόν είναι τεράστια να αυξήσουμε μαζί με τον CIFA για να μπορέσουμε να δώσουμε αυτή την ευκαιρία η Κύπρος να γίνει πραγματικά ένα κέντρο επενδυτικών ταμείων», κατέληξε.