ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ συνέντευξη Σπύρου Νεοφυτίδη για ΟΛΟΥΣ και για ΟΛΑ – “Ξέρουμε τα αίτια που οδηγούν στη χειραγώγηση αγώνων”

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ συνέντευξη Σπύρου Νεοφυτίδη για ΟΛΟΥΣ και για ΟΛΑ – “Ξέρουμε τα αίτια που οδηγούν στη χειραγώγηση αγώνων”

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Άκου τι Λέει» του Super Sport Fm, ήταν ο εκτελεστικός Πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης, ο οποίος είπε πολλά και ενδιαφέροντα, ειδικά για τα στημένα παιχνίδια…

Αναλυτικά οι σημαντικότερες τοποθετήσεις του:

“Έφτασε ο καιρός να μπει ένας φραγμός και αυτό φαίνεται από τις αντιδράσεις των μελών μας. Δεν κρύφτηκα ποτέ. Έχουμε τεράστιο μερίδιο ευθύνης οι ποδοσφαιριστές για την κατάσταση στην οποία φτάσαμε. Ο φόβος ήταν η δικαιολογία που επικαλούνταν τα μέλη μας για να δώσουν πληροφορίες, είτε δεν το έκαναν εκούσια. Με τις έρευνες που κάναμε, συγκεκριμενοποιήσαμε ξεκάθαρα το ποια είναι τα αίτια και που είναι το πρόβλημα. Στο κομμάτι χειραγώγησης αγώνων, δεν ήταν απλά για να βγάλει κάποιος λεφτά. Πλέον έχουμε πλήρη εικόνα για το ποιοι είναι οι ευάλωτοι, τον λόγο που τα κάνουν και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί όλο αυτό. Γι’ αυτό φέραμε το red button από μόνοι μας. Με το μέτρο αυτό και μόνο, έχουμε αρκετά καλά αποτελέσματα.

Ξέρουμε τα αίτια που οδηγούν στη χειραγώγηση αγώνων. Βλέπουμε ότι είναι πιο ευάλωτες οι μικρές ομάδες και οι μικρές κατηγορίες. Οι μεγάλες ομάδες δεν είναι εύκολο να χειραγωγήσουν κάποιον αγώνα για να βγάλουν λεφτά ή από το στοίχημα. Το παράδειγμα της Φενέρ που χειραγώγησε πολλούς αγώνες είναι εξαίρεση, αλλά δεν το έκαναν για το στοίχημα, αλλά για να βγουν Τσάμπιονς Λιγκ. Αιτίες είναι η οικονομική αστάθεια, τα χαμηλά συμβόλαια και η μη καταβολή μισθών στην ώρα τους. Υπάρχουν και άλλα συμπεράσματα, όπως για το ύψος των συμβολαίων, τα διπλά συμβόλαια και ποιοι έχουν πρόσβαση στα αποδυτήρια».

Για το πως λειτουργεί το Red Bautton:

«Το σύστημα λειτουργεί σωστά και δεν υπάρχει ούτε 1% πιθανότητα για να μείνει κάποιος εκτεθειμένος. Η χρήση είναι απλή. Ο ποδοσφαιριστής κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό του. Υπάρχει ένας μοναδικός κωδικός και αυτό τον αριθμό, μόνο ο ποδοσφαιριστής τον ξέρει και άρα, διασφαλίζεται στο 100% η ανωνυμία του. Όταν δώσεις στοιχεία, υπάρχει επιλογή να πάει ανώνυμα. Αν θέλει κάποιος να βάλει τα στοιχεία του, μπορεί να το κάνει και θα μπορεί να δώσει και κατάθεση στην αστυνομία. Πρέπει να μάθουν οι ποδοσφαιριστές ότι πρέπει να μιλούν. Οι καταγγελίες που ήρθαν από το σύστημα αυτό, ήταν πολύ βοηθητικές».

Για το αν άλλαξε κάτι με τα συμβόλαια στις μικρές κατηγορίες:

«Δεν άλλαξε κάτι με τα συμβόλαια. Ζητήσαμε από την ΚΟΠ να καθορίσει ελάχιστο μισθό, αλλά ακόμα δεν έχουμε ανταπόκριση. Όταν είσαι η Ομοσπονδία και δέχεσαι συμβόλαιο με ένα ευρώ το μήνα και βαφτίζεις αυτόν τον ποδοσφαιριστή σαν επαγγελματία, τότε τι άλλο να πούμε. Είναι ξεκάθαρη παραβίαση άρθρου της ΦΙΦΑ, που λέει ότι αν το μηνιαίο εισόδημα ενός παίκτη είναι χαμηλότερο από τα βασικά έξοδα του, τότε δεν είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Υπήρχε και μία κόντρα για τους κανονισμούς ανηλίκων και μας έφαγε τέσσερα χρόνια για να τα βρούμε με την ΚΟΠ και να βγάλουμε μία λίστα με τα έξοδα εκπαίδευσης και ανάπτυξης. Μιλάμε για αυτονόητα πράγματα. Τώρα οι ποδοσφαιριστές που δεν έχουν συμβόλαιο, μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα από τα 15 τους χρόνια. Οι γονείς πλέον δεν είναι υποχρεωμένοι να υπογράφουν συμβόλαια 100 και 150 ευρώ, γιατί έτσι δεν είναι επαγγελματίες. Γιατί δηλαδή ο νεαρός ξένος να έρχεται στην Κύπρο και να παίρνει τρεις χιλιάδες ευρώ και το δικό σου παιδί να γίνεται επαγγελματίας με 350 ευρώ;».

Για τους νόμους περί χειραγώγησης αγώνα και περί ασυμβίβαστου:

«Άρχισαν και η Πολιτεία και η ΚΟΠ να κατανοούν επιτέλους και το νόμο περί χειραγώγησης αγώνων και το νόμο περί ασυμβίβαστου. Άρχισε να λειτουργεί και η επιτροπή εντομολογίας του ΚΟΑ. Ο νόμος για το ασυμβίβαστο προβλέπει πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, στο κομμάτι των ποδοσφαιριστών, δεν μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να είναι και κάτοχος πρακτορείου στοιχημάτων. Ούτε να είναι μέλος Δ.Σ. άλλης ομάδας. Κάποια παραδείγματα υπάρχουν και πρέπει να ξεκαθαρίσουν».

Για τον αριθμό των ομάδων στη Β΄ κατηγορία:

«Θεωρώ ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι η ανισότητα στην κατανομή τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Εμείς κάναμε πρόταση να γίνουν 12 οι ομάδες στην Α΄ κατηγορία και 12 στη Β΄ κατηγορία και για τη Β΄ κατηγορία θέσαμε ελάχιστο ποσό τηλεοπτικών δικαιωμάτων 300 χιλιάδες ευρώ στην κάθε ομάδα. Τώρα παίρνουν 30 χιλιάδες. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν με αυτά τα ποσά οι ομάδες της Β΄ κατηγορίας. Υπάρχουν τρόποι για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά πρέπει να γίνει ένα πλάνο, μία στρατηγική και άλλα πράγματα».

Για το αν υπάρχει κάποιο μήνυμα από ποδοσφαιριστή τις τελευταίες μέρες, που μπορεί να βοηθήσει την αστυνομία:

«Ένα μήνυμα εμπεριέχει πληροφορίες που θα φανούν πολύ χρήσιμες για την αστυνομία».

Για το αν διαπίστωσε κάτι παράξενο στα χρόνια που ήταν ποδοσφαιριστής:

«Έγιναν πολλά παράξενα πράγματ,α αλλά το θετικό για εμένα, είναι ότι δεν με προσέγγισε ποτέ κάποιος. Μπορεί να βλέπαμε κάποια πράγματα παράξενα και τρελά στα γήπεδα, αλλά δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον χωρίς αποδείξεις. Στην Ελλάδα όταν έπαιζα Γ΄ Εθνική, είδα κάποια απίστευτα πράγματα».

Για το πως είναι οι σχέσεις του ΠΑ.Σ.Π. με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ, Γιώργο Κούμα:

«Οι σχέσεις μας είναι όπως ήταν. Είχαμε μία κόντρα για το γυναικείο ποδόσφαιρο και δεν είχα προσωπικό πρόβλημα με τον κ. Κούμα. Ήταν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με στενοχώρησε αφάνταστα όταν είπε ο κ. Κούμας ότι θέλει να βρεθεί με τον ΠΑ.Σ.Π. αλλά όχι με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο. Αυτό παραπέμπει κάτι σε χειραγώγηση αγώνα, σαν να παίζουμε φιλικό και μου λες να μην βάλω το 10άρι το καλό και τον σέντερ φορ μου».

Για το πως είναι οι σχέσεις του ιδίου με τον Πρόεδρο του ΠΑ.Σ.Π. Γιώργο Μερκή:

«Είναι άριστες οι σχέσεις μου και με τον Γιώργο και με όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου».

Ρωτήθηκε γιατί δεν έρχονται κόκκινοι φάκελοι στην Επίλεκτη Κατηγορία ΣΤΟΚ:

«Για να έρθει κόκκινος φάκελος από την UEFA, θα πρέπει ένα παιχνίδι να είναι στο στοίχημα και να είναι και τηλεοπτικό».

Για το θέμα των εγκαταστάσεων:

«Δεν γίνεται η Πολιτεία να δώσει 40.000.000 ευρώ για ππατσιαρίσματα, χωρίς να γίνει καμιά μελέτη. Δεν γίνει ότι γίνεται και είναι κυβερνητικό να χρεοκοπεί. Με 6-7 εκατομμύρια κάνεις ένα γήπεδο επιπέδου «Αρένα» και δεν πας να δώσεις 6 εκατομμύρια για να διορθώσεις τις κερκίδες του Μακαρείου ή του «Στέλιος Κυριακίδης» και σε δέκα χρόνια να θέλεις άλλα τόσα. Με 40.000.000 μπορείς να κάνεις θαύματα».

Για τον ΚΟΑ:

«Έχει καιρό που λέω ότι πρέπει να γίνει Υφυπουργείο Αθλητισμού. Είμαι απογοητευμένος από τον τρόπο λειτουργίας του ΚΟΑ. Πέρασαν δύο μήνες από την καταγγελία των γυναικών για να κάτσουν να συνεδριάσουν και ακόμα δεν μας κοινοποιήθηκε τι λέχθηκε εκεί. Δεν υπάρχει θέμα με τον κ. Μιχαηλίδη ή με τον κ. Γεωργιάδη, είναι ο τρόπος λειτουργίας του ΚΟΑ. Μπορεί να κάνει θαύματα ο Οργανισμός, αλλά με τη νομοθεσία που υπάρχει, δεν μπορεί να κάνει έλεγχο σε καμιά Ομοσπονδία».

Για το αν έχει βλέψεις για Πρόεδρος της ΚΟΠ:

«Όχι. Να τελειώσει πρώτα ο σχεδιασμός στον σύνδεσμο, όπου υπάρχει ένα στρατηγικό πλάνο μέχρι το 2022, που προνοεί την ανάπτυξη του συνδέσμου. Πλέον, έχουμε γραφεία ιδιόκτητα, προσλάβαμε άλλα δύο άτομα προσωπικό, τροχοδρομούμε κάποιες επενδύσεις, είναι το πλάνο εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των μελών μας. Τώρα υπάρχει ένα πρότζεκτ για εξεύρεση εργασίας των παικτών που τελειώνουν την καριέρα τους και έχουμε και κάποια προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια, που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία των μελών μας. Ειδικά σε παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, θα τους στηρίξουμε σε θέματα της υγείας τους. Τους θέλουμε μέλη μας δια βίου».

Για τους λόγους που δεν έχουμε πλέον Κύπριους τερματοφύλακες όπως παλιά:

«Το πρώτο, είναι ότι δεν γίνεται σωστή αξιολόγηση από μικρή ηλικία. Τώρα τελευταία άρχισε να γίνεται αυτό. Παλιά, όποιος δεν ήταν καλός ποδοσφαιριστής ή όποιος ήταν κοντός και αργός, τον βάζαμε στο τέρμα. Δεν υπάρχουν επαγγελματίες προπονητές τερματοφυλάκων στις Ακαδημίες. Με την κάθοδο των ξένων, οι ομάδες παίρνουν ξένο και τον πρώτο και τον δεύτερο τερματοφύλακα και κάποιες και τον τρίτο. Πρέπει να βρεθεί το ταλέντο από μικρή ηλικία και να έχει ειδικευμένη προπόνηση».

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ αλλά «δεν κάνουν τα στραβά μάτια» για τη Ράφα

Βροχές και καταιγίδα στο... μενού - Ποιες περιοχές επηρεάζονται και πότε

Μέχρι ποια ηλικία λαμβάνουν επίδομα τέκνου για αγόρια και μέχρι ποια για κορίτσια; Τι ισχύει για ΑμεΑ;

Έφοδοι, παρακολουθήσεις, κατασχέσεις, όπλα και ναρκωτικά – Οι «διαταράξεις» της νύχτας και το οργανωμένο έγκλημα



Ευρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Ευρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το θέμα της πρωτιάς ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κόψει πρώτο το νήμα την νύχτα της 9ης Ιουνίου. Στην πορεία, τα πράγματα άλλαξαν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top