ΔΙΕΘΝΗ

Ύπατος Εκπρόσωπος ΕΕ: Σύγκληση Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών για Συρία - Τι είπε για την νέα έκρηξη μεταναστευτικών ροών

Ύπατος Εκπρόσωπος ΕΕ: Σύγκληση Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών για Συρία - Τι είπε για την νέα έκρηξη μεταναστευτικών ροών

Στην έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη εβδομάδα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, προχώρησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε γραπτή του δήλωση αναφέρει: «οι συνεχιζόμενες νέες συγκρούσεις εντός και γύρω από την Ιντλίμπ αποτελούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», σημειώνοντας ότι η κατάσταση προκαλεί θύματα και εκτοπισμό αμάχων και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτής της τρομερής ανθρωπιστικής κρίσης, με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της.

«Ως εκ τούτου, ζητώ μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουμε την εξέλιξη της κατάστασης, ιδίως κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας», τονίζει.

«Τις τελευταίες ημέρες ήμουν σε επαφή με βασικούς παράγοντες. Έκανα έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση και για διαρκή εκεχειρία, εξέφρασα τη λύπη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και πρόσφερα υποστήριξη από την ΕΕ για τον μετριασμό των συνεπειών της κρίσης», αναφέρει ο κ. Μπορέλ.

«Υπάρχει μόνο μια πολιτική λύση σε αυτήν την κρίση», ξεκαθαρίζει.

«Όλοι, ειδικά το συριακό καθεστώς, πρέπει να επιστρέψουν επειγόντως σε μια πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να κινητοποιούμε τους πόρους για να μειώσουμε τον πόνο του άμαχου πληθυσμού για την παροχή καταφυγίου, τροφίμων και φαρμάκων. Πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των πιο απομακρυσμένων περιοχών, όπου βρίσκονται οι πιο ευάλωτοι. Τόνισα αυτό σε όλες τις επαφές μου τις τελευταίες ημέρες», υπενθυμίζει ο κ. Μπορέλ.

«Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση μετανάστευσης στα εξωτερικά μας σύνορα. Η δήλωση ΕΕ - Τουρκίας πρέπει να υποστηριχθεί. Η ΕΕ ασχολείται με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στην αντιμετώπιση της εξέλιξης της κατάστασης», ξεκαθαρίζει.

«Το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την επόμενη εβδομάδα θα είναι μια ευκαιρία να επικεντρωθούμε στις τελευταίες εξελίξεις και να συνεχίσουμε την κοινή μας εργασία σε όλα τα μέτωπα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η συλλογική δράση μας θα έχει τον υψηλότερο δυνατό αντίκτυπο εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση και να συμβάλουμε στην προετοιμασία του δρόμου για μια πολιτική λύση», καταλήγει.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top