ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκοψαν τη “Moύττη της Σαρακοστής” μικροί και μεγάλοι στην Πάφο

Έκοψαν τη “Moύττη της Σαρακοστής” μικροί και μεγάλοι στην Πάφο

Χιλιάδες πολίτες στην επαρχία Πάφου έκοψαν σήμερα την “Μούττη της Σαρακοστής”. Με σύμμαχο τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες αντάμωσαν στους αγρούς αλλά και στα παράλια κάνοντας αρχή για τη νηστεία που θα διαρκέσει μέχρι την Ανάσταση του Κυρίου.

Το σημερινό τραπέζι περιελάβανε την παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνες, άφθονο κρασί, χταπόδια, σουπιές και άλλα νηστίσιμα εδέσματα όπως παντζάρια, λαγάνες, ζαρζαβατικά, λαχανικά, ταραμά και φρούτα. 

Οι πολύχρωμοι χαρταετοί από αρκετά νωρίς έκαναν την εμφάνιση τους στον γαλάζιο ουρανό της Πάφου. Μερικοί εξ αυτών ήταν φτιαγμένοι στο χέρι όπως τα παλιά χρόνια, ενώ άλλους τους προμηθεύτηκαν από τα καταστήματα και τα περίπτερα.

Το γλέντι άρχισε πρωί πρωί στα Δημοτικά Μπάνια με τους χειμερινούς κολυμβητές, μετά το καθιερωμένο κολύμπι, να αρχίζουν το ψήσιμο στις φουκούδες με τα θαλασσινά.

Παραδοσιακά η περιοχή του Φάρου θεωρείται η πιο δημοφιλής την Καθαρά Δευτέρα.

Δημότες αλλά και επισκέπτες από άλλες πόλεις επισκέφτηκαν την περιοχή του Φάρου από το πρωί. Για τους παλαιότερους όμως η μνήμη στρέφεται πίσω .

Δήμοι και κοινότητες δεν παρέλειψαν να γιορτάσουν τη μέρα της Καθαράς Δευτέρας με διάφορες εκδηλώσεις. ​

Ο Γιώτης Παπαχριστοφή, Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου στη δημοτική παραλία της Πόλης Χρυσοχούς. Ο Δήμος είπε διοργάνωσε και φέτος εκδηλώσεις με χορό, τραγούδι, παραδοσιακά παιχνίδια ενώ πρόσφερε λαγάνα, φασολάδα  και δωρεάν κρασί από τον Δήμο. Η διασκέδαση ξεκίνησε, είπε ο κ. Παπαχριστοφή, αρκετά νωρίς ενώ θα συνεχιστεί μέχρι αργά το απόγευμα και με το πέταγμα του χαρταετού.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης ανέφερε πως ο Δήμος τίμησε και φέτος την παράδοση στην παραλιακή περιοχή της Γεροσκήπου. Καθαρά Δευτέρα σήμερα είπε, τέλος των αποκριών , αρχίζει η σαρακοστή  και όλοι οι δημότες ντόπιοι και ξένοι,  συγκεντρώθηκαν στην παραλιακή περιοχή της Γεροσκήπου για να κόψουν την Μούττη της Σαρακοστής .

Μικροί και μεγάλοι, συνέχισε, συγκεντρώθηκαν με τις παρέες τους στην παραλία της Γεροσκήπου για να πετάξουν τους πολύχρωμους αετούς να παίξουν μπάλα αλλά και να γευτούν τα διάφορα είδη της σαρακοστής. Η τοπική αρχή, πρόσθεσε, τοποθέτησε τραπέζια και υποδέχτηκε τους δημότες της με λουκουμάδες, χαλβά, χορταρικά και λαγάνες.

Ο Δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η περιοχή του Αγίου Γεωργίου Πέγειας είναι από τις πιο επισκέψιμες την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας.

Ο Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Χλώρακας, Νικόλας Λιασίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως σήμερα το κοινοτικό συμβούλιο Χλώρακας έκοψε την «Μούττη της Σαρακοστής» στα “Ροδαφίνια” με παραδοσιακούς χορούς, ενώ διεξήχθη και διαγωνισμός χαρταετού.

Εξάλλου και η κοινότητα της Κισσόνεργας, είπε ο κοινοτάρχης Γιώργοσ Στυλιανού, ήταν και φέτος πιστή στο ραντεβού της. Οι Κισσονεργίτες είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Στυλιανού, όπως και κάθε χρόνο τους αρέσει την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας να εκδράμουν στα  παράλια .

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια το κοινοτικό συμβούλιο Κισσόνεργας προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με καθαρισμό της περιοχής και ετοιμασία του χώρου για να δεχτεί αυτούς που θέλουν να κόψουν τη “Μούττη της Σαρακοστής”  και να επιλέξουν την Κισσόνεργα. Ο κ. Στυλιανού ανέφερε πως πλήθος κόσμου από τις πρωινές ώρες μετέβη  στην παραλιακή περιοχή της Κισσόνεργας.

Κοσμοσυρροή δημιουργήθηκε και στις παραθαλάσσιες ταβέρνες τόσο στην Πάφο όσο και στην Πόλη Χρυσοχούς στο Λατσί.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top