ΔΙΕΘΝΗ

ΤΡΑΜΠ: Ανακοίνωσε αναστολή ταξιδιών από ΕΕ σε ΗΠΑ για 30 μέρες

ΤΡΑΜΠ: Ανακοίνωσε αναστολή ταξιδιών από ΕΕ σε ΗΠΑ για 30 μέρες

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης με τηλεοπτικό διάγγελμα την αναστολή για τις επόμενες 30 μέρες όλων των ταξιδιών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που έλαβαν αμέσως μέτρα περιορίζοντας τα ταξίδια από την Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να λάβει τα ίδια μέτρα προφύλαξης και να περιορίσει τα ταξίδια από την Κίνα και άλλα «θερμά σημεία», με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των κρουσμάτων στις ΗΠΑ να προέρχεται από ταξιδιώτες από την Ευρώπη.

«Για να μην εισέλθουν νέες περιπτώσεις στις ακτές μας, θα αναστείλουμε όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις επόμενες 30 ημέρες. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή τα μεσάνυχτα. Αυτοί οι περιορισμοί θα προσαρμοστούν ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο έδαφος. Θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τους Αμερικανούς που έχουν υποβληθεί σε κατάλληλες εξετάσεις και αυτές οι απαγορεύσεις δεν θα ισχύουν μόνο για το τεράστιο όγκο του εμπορίου και των φορτίων, αλλά για διάφορα άλλα πράγματα καθώς θα λάβουμε την έγκριση» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Τραμπ διευκρίνισε ότι οι περιορισμοί αυτοί δεν θα ισχύσουν για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές αναφέρθηκαν στη νευρικότητα που διακατείχε τον Αμερικανό Πρόεδρο σε όλη τη διάρκεια του διαγγέλματος, ενώ λίγη ώρα αργότερα, προέκυψε σύγχυση για το τι ακριβώς προνοούν ακριβώς τα μέτρα, αφενός εξαιτίας μιάς ανάρτησης του Προέδρου Τραμπ στο Twitter που εξαιρούσε το εμπόριο από τους περιορισμούς κι αφετέρου από γραπτή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Τσαντ Γουλφ, ο οποίος περιόριζε την αναστολή των ταξιδίων στην απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ξένω υπηκόων από τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Σένγκεν.

«Οι δράσεις που αναλαμβάνει ο Πρόεδρος Τραμπ να αρνηθεί είσοδο σε ξένους υπηκόους οι οποίοι ήταν σε περιοχές που επηρεάστηκαν θα κρατήσουν ασφαλείς τους Αμερικανούς και θα σώσουν ζωές Αμερικανών», είπε ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα εκδοθούν συμπληρωτικές οδηγίες:

“Τις επόμενες 48 ώρες, προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας, σκοπεύω να εκδώσω συμπληρωματική ανακοίνωση σχετικά με τον περιορισμό των αφίξεων, απαιτώντας από Αμεριανούς που βρέθηκαν στην περιοχή του Σένγκεν να ταξιδεύσουν μέσω επιλεγμένων αεροδρομίων όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εφαρμόσει ενισχυμένες διαδικασίες ελέγχου», πρόσθεσε ο κ. Γουλφ.

«Σας παρακαλώ θυμηθείτε, είναι πολύ σημαντικό για όλες τις χώρες και τις επιχειρήσεις να γνωρίζουν ότι το εμπόριο δεν θα επηρεαστεί καθόλου από τον περιορισμό των ταξιδιών από την Ευρώπη για 30 ημέρες. Ο περιορισμός εμποδίζει τους ανθρώπους, όχι τα αγαθά», ανάρτησε ο Πρόεδρος Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter, λιγότερο από μία ώρα αφού είχε πει στο διάγγελμά του πως θα περιοριζόταν το εμπόριο κι οι μεταφορές από την ΕΕ.

Στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και υποστήριξε ότι λόγω των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, «έχουμε τη μεγαλύτερη οικονομία οπουδήποτε στον κόσμο».

«Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά μας ιδρύματα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένα και απίστευτα ισχυρά. Η ανεργία μας είναι σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Αυτή η τεράστια οικονομική ευημερία μας παρέχει ευελιξία, αποθέματα και πόρους για να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή που μας έρχεται», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πάντως ότι αυτό που βιώνει η χώρα «δεν πρόκειται για οικονομική κρίση. Είναι μόνο μια προσωρινή στιγμή που θα ξεπεράσουμε μαζί ως έθνος και ως κόσμος».

Πάντως τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι προτίθεται να λάβει, μαζί με τα όσα ελήφθησαν ήδη, πλησιάζουν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Αμερικανοί πολιτικοί και των δύο κομμάτων που μίλησαν στον Τύπο μετά το διάγγελμα εξέφρασαν ικανοποίηση που τελικά ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε σοβαρά για το θέμα, έπειτα από αρκετών ημερών ολιγωρία, υπογράμμισαν ωστόσο τη σύγχυση που επικράτησε για την απαγόρευση των ταξιδίων και των μεταφορών φορτίων. Ένα ακόμη ζήτημα που τονίστηκε είναι ότι με την μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση ατόμων, δεν υπάρχει ακριβής εικόνα της έκτασης της επιδημίας στις ΗΠΑ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top