ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μέτρα για την πρόληψη διάδοσης ιού στις Φυλακές

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Μέτρα για την πρόληψη διάδοσης ιού στις Φυλακές

Μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊου στις Κεντρικές Φυλακές, λαμβάνει συνεχώς η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών, η οποία με της ανακοίνωση ενημερώνει για τα επικαιροποιημένα μέτρα που λαμβάνονται από τις 10.3.2020.

Η Διεύθυνση σημειώνει ότι τα μέτρα αυτά αναθεωρούνται και επικαιροποιούνται  ανάλογα με τις εξελίξεις.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Τμήμα Φυλακών έχει, μεταξύ άλλων μέτρων, προμηθευτεί με μάσκες, αντισηπτικά, στολές και προστατευτικά γυαλιά και έχει διενεργηθεί απολύμανση σε όλες τις πτέρυγες, σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, στα υπηρεσιακά οχήματα, καθώς και στους χώρους που προσέρχεται το κοινό.
 
Σημειώνεται ότι ότι έχει εγκατασταθεί από τις 16.3.2020 θερμική κάμερα για ανίχνευση της θερμοκρασίας του σώματος (thermal camera), για τον έλεγχο όλων όσων εισέρχονται εντός των Φυλακών και έχουν τοποθετηθεί συσκευές με αντισηπτικό και σχετικές οδηγίες σε όλους τους χώρους των Φυλακών. 
 
Έχουν μειωθεί οι μετακινήσεις κρατουμένων προς τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια για τα προγραμματισμένα ραντεβού, στα άκρως απαραίτητα και επείγοντα, καθώς και οι άδειες εξόδου των κρατουμένων με συνοδεία είχαν αρχικά περιοριστεί και από τις 13.3.2020 έχουν ανασταλεί προσωρινά, προστίθεται.
 
Αρχικά, όπως αναφέρεται, οι επισκέψεις από τους οικείους των κρατουμένων είχαν μειωθεί σε συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρα, πατέρα, σύζυγο και παιδιά) μία φορά την εβδομάδα και δεδομένου ότι πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί από το Τμήμα στα πλαίσια πρόληψης, για να τους επιτραπεί η είσοδος στη Φυλακή. Ωστόσο, συνεχίζει η ανακοίνωση, από τις 15.3.2020 όλες οι επισκέψεις έχουν ανασταλεί προσωρινά.
 
Η Διεύθυνση του Τμήματος έχει εφοδιάσει το προσωπικό της πρώτης γραμμής στους χώρους Ελέγχου στις Αψίδες και Ακτινοδιαγνωστικές, με ηλεκτρονικά θερμόμετρα για έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος όλων (επισκεπτών, δικηγόρων, προσωπικού, πολιτικού προσωπικού, κρατουμένων, κ.α.) όσων πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια για είσοδο στις Φυλακές, πριν εισέλθουν εντός του χώρου.
 
Αναφέρεται, επίσης, ότι στο Τμήμα παραλαμβάνεται ρουχισμός από συγγενείς των κρατουμένων, αφού πληροί τα κριτήρια να εισέλθει εντός του χώρου των Φυλακών, και δεδομένου ότι ο ρουχισμός είναι καθαρός αφού υπογραφεί και σχετική υπεύθυνη δήλωση από τον συγγενή του κρατούμενου ότι ο ρουχισμός που παραδίδει έχει πλυθεί τουλάχιστον στους 40 βαθμούς.
 
 Έχουν προσωρινά ανασταλεί όλα τα έργα εντός των Φυλακών ώστε να περιοριστούν τα άτομα που εισέρχονται εντός του χώρου των Φυλακών, ενώ προσωρινά έχει επίσης ανασταλεί η λειτουργία των γυμναστηρίων ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός στον κλειστό χώρο των γυμναστηρίων με μεγάλο αριθμό κρατουμένων.
 
Σε όλα τα Μαγειρεία, επιπρόσθετα με τον ειδικό ατομικό εξοπλισμό και στολή μαγειρείων που φέρουν πάντοτε οι εργαζόμενοι κρατούμενοι και το προσωπικό του Μαγειρείου, έχει τοποθετηθεί ειδική τζελατίνη με πλαίσιο μπροστά στους πάγκους κατά την παράδοση του φαγητού ώστε να μην υπάρχει καμία επαφή με το προσωπικό των μαγειρείων και των υπόλοιπων κρατουμένων που σερβίρονται, σημειώνεται.
 
Αναφέρεται ακόμη ότι περιπτώσεις νεοεισερχόμενων κρατουμένων από το εξωτερικό που μεταφέρονται στο Τμήμα από τα Δικαστήρια ή τα αστυνομικά κρατητήρια, ή οποιαδήποτε περίπτωση κρατούμενου παρουσιάζει σύμπτωμα βήχα, αναπνευστικού προβλήματος ή πυρετού, για σκοπούς πρόληψης του μεταδοτικού ιού, θα τοποθετούνται σε ειδικό χώρο. 
 
Δόθηκαν οδηγίες στους κρατούμενους που θα μετέβαιναν σε άδεια με ή χωρίς συνοδεία όπως,
 κατά την άδεια τους να αποφύγουν, την επαφή με πρόσωπα που: Παρουσιάζουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική δυσχέρεια) ή / και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή / και έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Σε αντίθετη περίπτωση, προστίθεται,  θα τερματίζεται η άδεια εξόδου οποιουδήποτε κρατούμενου ενεργεί διαφορετικά από τις πιο πάνω οδηγίες. 
 
Όσον αφορά την αναστολή επισκέψεων των κρατουμένων, σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης ημερομηνίας 17.3.20, η Διεύθυνση των Φυλακών, αποφάσισε την επέκταση του ωραρίου χρήσης των τηλεφωνικών θαλάμων μέχρι η ώρα 2030, επί καθημερινής βάσης συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκυρίακων και των εορτών, με στόχο τη διατήρηση των δεσμών με το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον των κρατουμένων.
 
Περαιτέρω, στο ίδιο πλαίσιο, πολύ σύντομα, οι κρατούμενοι θα χρησιμοποιούν το SKYPE, για σκοπούς επικοινωνίας με τους συγγενείς πρώτου βαθμού με οδηγίες που θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και λειτουργίας του συστήματος για εξυπηρέτηση όλων των κρατουμένων στις πτέρυγες, καταλήγει η ανακοίνωση.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top