ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΒΕΡΩΦ - ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: ‘Με όλα αυτά τα μέτρα είναι αδιανόητο να σταλούν ανθρώποι στην ανεργία’ - ‘Σχεδόν 1 εκατομμύριο θα φτάσουν οι αιτήσεις για αναστολή δόσεων’

ΑΒΕΡΩΦ - ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: ‘Με όλα αυτά τα μέτρα είναι αδιανόητο να σταλούν ανθρώποι στην ανεργία’ - ‘Σχεδόν 1 εκατομμύριο θα φτάσουν οι αιτήσεις για αναστολή δόσεων’

Ιδιαίτερα αιχμηρός παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης (09/04) ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, στην εκπομπή του Κρατικού Ραδιοφώνου ‘Πρωινό Δρομολόγιο’.

Επιμέλεια: Γιώργος Τάττης

Ο κ. Αβέρωφ επισήμανε ότι ‘με όλα αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης θα θεωρηθεί αδικαιολόγητο για οποιονδήποτε επιχειρηματία να στείλει ανθρώπους στην ανεργία. Έχει την στήριξη του κράτους και αν υπάρχουν κάποια επί μέρους ζητήματα είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο. Δεν επιτρέπεται να στέλνουμε ανθρώπους στην ανεργία‘ ξανατόνισε.

Ακολούθως, προστέθηκε ότι το 2ο πακέτο αφορούσε αναστολή ΦΠΑ, περισσότερη ανάσα στην εξόφληση παλιών οφειλών, με ένα μορατόριουμ για 3-4 μήνες για κοινωνικές ασφαλίσεις. ‘Το πιο ουσιαστικό μέτρο είναι αυτό της αναστολής των δόσεων όπου για τους επόμενους 9 μήνες δε θα υπάρχει ο βραχνάς της δόσης’.

Αυτό όμως που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, είναι η πρόβλεψη του πρόεδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, λέγοντας πως ‘θα προσεγγίσουν το 1 εκατομμύριο οι αιτήσεις για αναστολή των δόσεων’. Όταν ρωτήθηκε κατά πόσον αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος, ο κ. Αβέρωφ ανταπάντησε λέγοντας ‘ας σημειωθεί αυτό και να το κουβεντιάσουμε σε 2 με 3 μήνες ξανά’.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στον 3 πυλώνα των μέτρων που επεξεργάστηκε κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα, που αφορά την ρευστότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα, αναρωτήθηκε γιατί πολλοί ρωτούν ‘γιατί βιάστηκε η Κύπρος να βγει στις αγορές;’. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι αντιθέτως, αυτός συγχαίρει τον Υπουργό Οικονομικών. Γιατί, όπως πρόσθεσε, ‘εάν κάτι πάει περισσότερο στραβά υπάρχουν χώρες που δεν θα μπορούν να δανειστούν από τις αγορές ή μπορεί να χειροτερέψουν εσωτερικές συνθήκες’. Εν τούτοις, η κυβέρνηση δήλωσε ότι έχει ήδη εξασφαλίσει 1,75 δισεκατομμύρια για την ρευστότητα του κράτους με πάρα πολύ καλά επιτόκια νοουμένης της δύσκολης περιόδου. Αυτά τα επιτόκια, ενημέρωσε ότι κυμαίνονται στο 1,5% για 7 χρόνια και λίγο πάνω από 2 για 30 χρόνια.

Τόνισε δε εκ νέου ότι ‘δε θα δώσουμε κανένα σεντ σε καμία τράπεζα. Θα πάρουμε από τις τράπεζες. Δεν θα δώσουμε καμία εγγύηση σε καμία τράπεζα. Τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχείρησεις θα εγγυηθούμε‘.

Τέλος είπε ότι δεν μπορεί να γίνει εφικτή η άλλη πρόταση των κομμάτων, αφού ‘δεν υπάρχει περίπτωση να μας δανείσουν. Μόνο που θα βγει επίσημα το κράτος θα μας πλακώσουν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης και θα μας πάρουν ολοταχώς στα σκουπίδια’.

Επισήμανε επίσης ότι πέρα από τον δανεισμό που εξασφαλίστηκε, ‘θα χρειαστούμε άλλα τόσα από εσωτερικό δανεισμό’. Ζούμε σε μία εποχή που το κράτος έχει σχεδόν μηδενικά έσοδα, κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ξεχωρίζει την προσέγγιση του ΔΗΚΟ. ‘Υπάρχουν αρκετά σημεία της δικής τους προσέγγισης που βρίσκω πως μπορεί να υπάρξει αυτή η σύνδεση για να βάλουμε μπροστά αυτό το εργαλείο‘, έκλεισε.

Ακούστε την ηχογράφηση:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top