ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Πετρίδη - Κομμάτων για κρατικές εγγύησεις - Εκκρεμεί το ζήτημα ενοικίων - ‘Κάποια άτομα ακόμη δεν έχουν κανένα εισόδημα’

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Πετρίδη - Κομμάτων για κρατικές εγγύησεις - Εκκρεμεί το ζήτημα ενοικίων - ‘Κάποια άτομα ακόμη δεν έχουν κανένα εισόδημα’

Μετά και την χθεσινή (Τετάρτη 08/04) διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών Εργασίας, Οικονομικών, Υγείας και Εξωτερικών, ξεκαθάρισαν και οι προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα, που είτε θα παραταθούν, είτε θα πρέπει επειγόντως να αποφασιστούν.

Επιμέλεια: Γιώργος Τάττης

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, αυτό που μένει είναι να εγκρίνουν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες, καθώς η κυβέρνηση εμμένει στον αρχικό της σχεδιασμό. Υπενθυμίζεται ότι σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται να δώσουν αυτό το ‘χαρτί’ σε τράπεζες και κυβέρνηση και προτάσσουν τον απευθείας δανεισμό από το κράτος σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Ο κ. Πετρίδης σημείωσε εξάλλου ότι θα υπάρξει πολύ ευνοϊκός δανεισμός, με επιτόκια της τάξεως του 0,75 - 1,5%.

Επανέλαβε φυσικά, κάτι που έπραξε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου πολλάκις, ότι θα υπάρξει «κρατική εγγύηση κατά 70%», αλλά «και τραπεζική εγγύηση», τονίζοντας ότι «και οι τράπεζες αναλαμβάνουν ρίσκο». Παράλληλα, είπε ότι 22 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εφαρμόσει τέτοια σχέδια και δεν θεωρεί ότι πρέπει να είμαστε μια χώρα που πάμε χωρίς αυτό το όπλο σ΄ αυτόν τον μεγάλο πόλεμο.

Παράλληλα έδειξε την ικανοποίησή του γιατί όπως δήλωσε ‘έχουμε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές με σχετικά ευνοϊκά επιτόκια’. Επί τούτου, η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την παράταση του προγράμματος για ενίσχυση των μέτρων προς όφελος των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων μέχρι τις 12 Ιουνίου, με ενδεχόμενη περαιτέρω χρονική επιμήκυνση υπό προϋποθέσεις.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

ΑΚΕΛ: Ναι μεν, αλλά....
Το ΑΚΕΛ αρχικά δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένο για την παράταση των μέτρων ενίσχυσης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, αλλά και για την ‘στροφή στη φιλοσοφία’ της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα μέτρα για επανεκκίνηση της οικονομίας, την έκδοση ομολόγου και την στήριξη των εργαζόμενων για όλη την περίοδο που ισχύουν τα αυστηρά μέτρα απαγόρευσης των διακινήσεων. Τόνισε επίσης ο Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του, ότι ‘αυτά που έχει καταθέσει η κυβέρνηση εμπίπτουν στην φιλοσοφία την οποία δαιμονοποιούσαν όλη την προηγούμενη περίοδο, εκείνη την οποία εμείς είχαμε προτείνει». Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα των ενοικίων, η δανειοδότηση των επιχειρήσεων με ενδεχόμενη δημιουργία ενός εγγυοδοτικού οργανισμού για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για στήριξη των ‘ανθρώπων της πρώτης γραμμής’.

ΔΗΚΟ: Άντληση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές πηγές
Το ΔΗΚΟ εισηγείται την άντληση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές πηγές, όπως το πρόγραμμα «SURE» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιδότηση της απασχόλησης, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ, το πρόγραμμα De Minimis για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το πρόγραμμα Eurotraining της ΕΕ. Επίσης, λίγο πριν το διάγγελμα είχε προτείνει τον άμεσο δανεισμό του κράτους, ποσού 2 δισ. ευρώ, από τις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα, τις διεθνείς αγορές, εάν αυτό είναι εφικτό ή/και τον Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM), ο οποίος μπορεί να διαθέσει μέχρι και €500 εκ. στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως χαμηλότοκο δάνειο και όχι με προϋπόθεση την ένταξη μας σε μνημόνιο.

ΕΔΕΚ: Απουσιάζουν τα μέτρα για αύξηση των κρατικών εσόδων
Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ, με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι από τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν ουσιαστικά απουσιάζουν τα κίνητρα για αύξηση των κρατικών εσόδων. Αυτό μπορεί να γίνει με 10% μείωση των οφειλών προς το κράτος για όσους θα τις τακτοποιήσουν εμπρόθεσμα, όπως το Σχέδιο Αριάδνη, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Φ.Π.Α, οφειλές στο φόρο εισοδήματος, κίνητρα για τον κατασκευαστικό τομέα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, επιβολή ειδικής εφ’ άπαξ φορολόγησης στις τράπεζες και τις εταιρείες πετρελαιοειδών ανάλογα με το μερίδιό τους στην αγορά καθώς και της JCC κ.α.

Κίνημα Οικολογων -Συνεργασία Πολιτών: Οι κρατικές εγγυήσεις πρέπει να αποτελούν μέρος ενός πολυεπίπεδου σχεδιασμού
Με ανακοίνωσή του το Κίνημα αν και αρχικά δηλώνει ότι οι τράπεζες δεν έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους ούτε την κοινωνική τους ευαισθησία, εντούτοις, αναφέρει μετέπειτα ότι ‘έχουμε συμπεριλάβει - ανάμεσά σε άλλα - και το εργαλείο των κρατικών εγγυήσεων για δανεισμό των επιχειρήσεων και των αυτοεργοδοτούμενων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και προδιαγραφές’. Κατηγορεί όμως την κυβέρνηση πως ακόμα δεν έχει καλέσει για διαβούλευση. Κλείνει η ανακοίνωση γράφοντας ότι οι κρατικές εγγυήσεις δεν είναι αποκλειστικός μονόδρομος. Εάν τελικά υιοθετηθούν πρέπει να αποτελούν μέρος ενός πολυεπίπεδου σχεδιασμού και μιας δέσμη μέτρων όπως προνοεί και η σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κίνημα Αλληλεγγύη: Παραμένουν άλυτα προβλήματα - Μείωση εισαγωγών αύξηση εξαγωγών
Το Κίνημα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση για χρονική επέκταση των προγραμμάτων στήριξης του εισοδήματος είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο παραμένει σοβαρό το πρόβλημα για ομάδες πολιτών που δεν εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες καθώς δεν έχουν κανένα εισόδημα, ενώ άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τα ενοίκια. Προτείνει δε ξανά να εξεταστούν κα να εξευρεθούν τρόποι δραστικής κλιμάκωσης των εξαγωγών νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων. Προς τούτο προτείναμε να ζητηθούν χαλαρώσεις από την ΕΕ ώστε να περιορίσουμε δραστικά τις εισαγωγές.

Ανεξάρτητοι - Άννα Θεολόγου: Αλλάζουν τους όρους για να συγχύζεται ο κόσμος
Η Ανεξάρτητη βουλεύτρια Άννα Θεολόγου δήλωσε σε ανάρτησή της ότι ‘το πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι ότι όσοι δεν ενέπιπταν στα υφιστάμενα σχέδια βοήθειας θα συνεχίζουν να μην εμπίπτουν στα σχέδια των επόμενων μηνών’. Παράλληλα, δεν ακούστηκε κάποιο μέτρο για τα ενοίκια, για τις εξώσεις, για την διοχέτευση ρευστότητας και στήριξη των εισοδημάτων για όλους τους πολίτες, για τις εκποιήσεις. Αντιθέτως, συνεχίζει με έμφαση, συνεχίζει ακάθεκτος ο Υπουργός Οικονομικών να μιλά για «ρευστότητα στις επιχειρήσεις μέσω της τραπεζικής ρευστότητας», έτσι λέγεται τώρα ο δανεισμός για να συγχύζεται ο κόσμος.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top