ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Θερίζει ο ιος στις ΗΠΑ - Στα σύνορα με Ρωσία τα περισσότερα κρούσματα της Κίνας

ΚΟΣΜΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Θερίζει ο ιος στις ΗΠΑ - Στα σύνορα με Ρωσία τα περισσότερα κρούσματα της Κίνας

Η πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε χθες ότι πρόσθεσε 3.778 θανάτους που "πιθανόν" οφείλονταν στην ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, στον επίσημο απολογισμό των θυμάτων στην οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ, ο οποίος αυξήθηκε έτσι στους 10.367 νεκρούς.

Οι "πιθανοί" θάνατοι λόγω της COVID-19 αφορούν ανθρώπους που ουδέποτε διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2, αλλά στα πιστοποιητικά θανάτου τους αναφέρεται ως αιτία "η COVID-19 ή παρόμοια" ασθένεια, κατά τον ορισμό των υγειονομικών αρχών της Νέας Υόρκης.

Ο νέος απολογισμός σημαίνει πως περίπου ένας κάτοικος στους χίλιους έχει πεθάνει αφότου η πανδημία άρχισε να πλήττει την πόλη. Με αυτούς τους 10.367 θανάτους, η Νέα Υόρκη θρηνεί πλέον περισσότερα θύματα εξαιτίας της COVID-19 από τις πιο πολλές χώρες του κόσμου, εξαιρουμένων μόνον της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μόνο χθες Τρίτη οι ΗΠΑ κατέγραψαν νέο θλιβερό ρεκόρ με πάνω από 2.200 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας, τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ενώ ο αριθμός των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 είχε υποχωρήσει περί τους 1.500 τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα, χθες Τρίτη στις ΗΠΑ διαπιστώθηκαν 2.228 νέοι θάνατοι ως τις 20:30, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς.

Σε  μια άλλη εξέλιξη ο αμερικανικός στρατός πιστεύει ότι ο κορωνοϊός πιθανώς προέκυψε φυσικά, αντικρούοντας ότι κατασκευάστηκε σε ένα κινέζικο εργαστήριο, τονίζοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει βεβαιότητα, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι.

"Υπάρχουν πολλές φήμες και εικασίες σε πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης, ιστολόγια κ.λπ. Δεν πρέπει να σας εκπλήσσει το γεγονός ότι έχουμε δείξει έντονο ενδιαφέρον για αυτό και είχαμε πολλά μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών να τις εξετάσουν προσεκτικά", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάιλι, όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ιός μπορεί να αναπτύχθηκε σε ένα κινέζικο εργαστήριο.

"Και θα ήθελα απλώς να πω, σε αυτό το σημείο, ότι είναι μη καταληκτικό, αν και το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων φαίνεται να υποδεικνύει ότι προέκυψε φυσικά. Αλλά δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα".


Στα σύνορα με Ρωσία τα περισσότερα κρούσματα στην Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας κατέγραψε σήμερα μείωση των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, όμως η αύξηση των περιπτώσεων μετάδοσης στην κοινότητα στον βορρά, στην περιοχή των συνόρων με τη Ρωσία, αποτελεί αιτία ανησυχίας για τις κινεζικές αρχές.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας κατέγραψε 46 νέα κρούσματα μόλυνσης ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, από 89 μία ημέρα νωρίτερα. Εξ αυτών, τα 36 εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό. Μία ημέρα νωρίτερα, ο αριθμός των κρουσμάτων που το υπουργείο αποκαλεί εισαγόμενα ανερχόταν σε 86.

Τα υπόλοιπα δέκα κρούσματα αφορούν περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης του SARS-CoV-2, οκτώ στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ (βορειοανατολικά) και δύο στην Γκουανγκντόνγκ (νότια).

Η Χεϊλονγκτζιάνγκ έχει μετατραπεί στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνει η Κίνα για να αποτρέψει το ξέσπασμα δεύτερου κύματος της πανδημίας, καθώς Κινέζοι πολίτες επιστρέφουν με χερσαία μέσα μεταφοράς από τη Ρωσία μολυσμένοι. Το Πεκίνο έκλεισε τουλάχιστον ένα συνοριακό πέρασμα στην επαρχία.

Νέα κρούσματα μεταξύ ταξιδιωτών που φθάνουν από τη Ρωσία έχουν επίσης καταγραφεί σε άλλες επαρχίες, όπως η βόρεια αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας καθώς και η Σαγκάη, μεγάλο χρηματοοικονομικό κέντρο. Κάποια από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν ασυμπτωματικοί φορείς.

Δύο από τα νέα κρούσματα στη Χεϊλονγκτζιάνγκ είναι ασθενείς που δεν είχαν εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας COVID-19 ως χθες. Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 57 χθες.

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως άρχισαν να διενεργούν επιδημιολογική έρευνα σε εννέα επαρχίες, για να εξακριβώσουν την πλήρη έκταση των ασυμπτωματικών μολύνσεων και το επίπεδο ανοσίας στον γενικό πληθυσμό, έγραψε η Ημερησία της Κίνας, εφημερίδα-όργανο του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης στην Κίνα έφθασε χθες τα 82.295.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, η χώρα θρηνεί 3.342 θύματα της ασθένειας COVID-19, καθώς χθες καταγράφηκε άλλος ένας θάνατος ασθενούς, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, στην πρωτεύουσα της οποίας, την Ουχάν, έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο.

Θάνατοι σε Παναμά - αποθεραπεύτηκε ένας υπερήλικας στη Βραζιλία

Ενα νέο θάνατο εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 και 102 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 κατέγραψαν το προηγούμενο 24ωρο οι υγειονομικές αρχές, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Υγείας του Παναμά.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της κεντρικής Αμερικής έφθασε έτσι τους 95 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί έφθασε τους 3.574, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Καταχειροκροτούμενος από μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αξιωματικός ε.α. του στρατού ξηράς της Βραζιλίας, με εμπειρία στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, 99 ετών, βγήκε χθες Τρίτη από στρατιωτικό νοσοκομείο, αφού μπόρεσε να νικήσει την ασθένεια COVID-19.

Επειτα από οκτώ ημέρες νοσηλείας, ο Ερμάντο Πιβέτα βγήκε από στρατιωτικό νοσοκομείο στην Μπραζίλια πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο, φορώντας πράσινο πηλίκιο και μάσκα, μπροστά στο παραταγμένο προς τιμήν του ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που τον χειροκροτούσε ασταμάτητα, προτού ακουστεί να παιανίζει μια τρομπέτα.

"Κέρδισε ακόμη μια μάχη, αυτή τη φορά εναντίον του νέου κορωνοϊού, βγαίνοντας από το νοσοκομείο την ημέρα που συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από τη μάχη του Μοντέζε, τη νικηφόρα εκστρατεία των βραζιλιάνικων στρατευμάτων στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο", σημείωσε το γενικό επιτελείο στρατού της Βραζιλίας σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. Αξιωματικός του 4ου συντάγματος του βραζιλιάνικου Πυροβολικού, ο Πιβέτα είχε συμμετάσχει το 1942 σε γυμνάσια στο Ντακάρ, στη Σενεγάλη, όπου είχε ταξιδέψει με το πλοίο Almirante Alexandrino.

Η Βραζιλία τηρούσε στάση ουδετερότητας για μεγάλο μέρος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, προτού εντέλει ενωθεί με τους Συμμάχους και πολεμήσει εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας κάνει λόγο για 25.262 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 1.532 ασθενείς που έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19.

Η κορύφωση της πανδημίας στην αχανή χώρα της Λατινικής Αμερικής αναμένεται να καταγραφεί στα τέλη Απριλίου.

Αντιδράσεις στη Γαλλία από άρθρο του Κινέζου Πρέσβη

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη χθες μετά από ένα δεύτερο άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κινεζικής πρεσβείας, στο οποίο επικρίνεται ο χειρισμός της κρίσης του νέου κορωνοϊού από χώρες της Δύσης.

"Ορισμένες δημοσιευμένες απόψεις από εκπροσώπους της κινεζικής πρεσβείας στην Γαλλία δεν ευθυγραμμίζονται με την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας", δήλωσε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Τα τελευταία σχόλια που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο της πρεσβείας, που ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι δυτικές χώρες άφησαν τους ηλικιωμένους τους να πεθάνουν σε γηροκομεία, διατυπώνονται μετά την παραγγελία από την Γαλλία εκατομμυρίων μασκών από την Κίνα για να αντιμετωπίσει ελλείψεις στην χώρα.

Πέραν των 10,000 τεστ την ημέρα στην Αυστρία

Ο στόχος που είχε θέσει πριν από δύο εβδομάδες η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων, να μπορούν ημερησίως να γίνονται μεταξύ 10.000 και 15.000 διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορωνοϊό στη χώρα, φαίνεται να επιτυγχάνεται μερικώς.

Σύμφωνα με στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Υγείας, διενεργούνται, καθημερινά, κατά μέσο όρο, ήδη 10.000 διαγνωστικά τεστ, και ο συνολικός αριθμός τους, έχει φθάσει έως σήμερα σε 151.796.

Tο απόγευμα χθες καταγράφονταν συνολικά 14.159 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, ενώ συνεχιζόταν για τρίτη στη σειρά ημέρα η καθημερινή μείωση των "επίκαιρα νοσούντων" από τον νέο ιό, μία τάση που υπάρχει από προχθές, Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, και που σημαίνει ότι ο αριθμός των αποθεραπευμένων ανθρώπων υπερβαίνει τον αριθμό εκείνων που εξακολουθούν να νοσούν.

Ο αριθμός των "επίκαιρα νοσούντων" μειώθηκε το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατά 201 πρόσωπα, ή κατά 3,2%, σε σχέση με χθες, και σήμερα, υπήρχαν 6.168 νοσούντες, από τους οποίους οι 1.002 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και οι 243 από αυτούς βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αποθεραπευθεί από τον νέο κορωνοϊό είναι ήδη στις 7.633, με τους θανάτους να έχουν φτάσει συνολικά έως σήμερα τους 384.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top