ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Παρακολουθεί τα όσα εφαρμόζονται προκειμένου οι φοιτητές να ολοκληρώσουν κανονικά τις σπουδές τους

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Παρακολουθεί τα όσα εφαρμόζονται προκειμένου οι φοιτητές να ολοκληρώσουν κανονικά τις σπουδές τους

Για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και παιδαγωγικής στήριξης των μαθητών/μαθητριών, ενημέρωσε την ηγεσία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων ( ΠΟΦΕΝ), ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, σε σημερινή τηλεδιάσκεψη τους.

Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε την επιτυχία της όλης προσπάθειας για το δημόσιο σχολείο της Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, στην τηλεδιάσκεψη παρευρέθηκε και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Μάριος Παναγίδης.

Όπως αναφέρθηκε, το Υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί τα όσα εφαρμόζονται ειδικά φέτος προκειμένου οι φοιτητές στην Κύπρο να διευκολυνθούν και να ολοκληρώσουν κανονικά τις σπουδές τους.

O κ. Προδρόμου αφού υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση για όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται αυτή τη δύσκολη περίοδο στο εξωτερικό ενημέρωσε για τη διαδικασία που ακολουθείται για την ομαλή και ασφαλή επάνοδό τους στην Κύπρο, ειδικά δε για τις ευπαθείς ομάδες στις οποίες περιλαμβάνονται και φοιτητές/φοιτήτριες.

Για το θέμα της καταβολής του ειδικού επιδόματος των €750 , ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε πως μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί σε 9.282 δικαιούχους φοιτητές από τους 14.823 που αιτήθηκαν, ενώ στόχος παραμένει να καταβληθεί και στους υπόλοιπους δικαιούχους το συντομότερο δυνατό, μετά και από το σχετικό έλεγχο.

Πρόσθεσε ότι το επίδομα χορηγείται σε όσους αιτητές/αιτήτριες εγκρίνονται, με πληρωμή απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί, χωρίς καμία άλλη διαδικασία.

Όπως είπε, μόνη προϋπόθεση είναι να βρίσκονταν στη χώρα σπουδών τους την ημέρα που αναστάληκαν οι πτήσεις προς την Κύπρο, δηλαδή στις 21 Μαρτίου 2020 και υπενθύμισε πως οι αιτήσεις για το ειδικό επίδομα λήγουν στις 22 Απριλίου 2020.

‘Οσο αφορά την παροχή της κρατικής φοιτητικής μέριμνας για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, ο Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε πως στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εξασφάλιση βεβαιώσεων φοίτησης, λόγω των συνθηκών που επικρατούν παγκοσμίως εξαιτίας του κορωνοϊου, oι αιτητές/αιτήτριες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο παρόν στάδιο χωρίς τις εν λόγω βεβαιώσεις.

Σημείωσε ότι οι βεβαιώσεις θα πρέπει να υποβληθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Στο σημείο αυτό τέθηκε το θέμα της παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το τακτικό φοιτητικό επίδομα, που είναι η 30η Απριλίου και αναφέρθηκε από πλευράς Υπουργείου πως αυτό θα εξεταστεί ανάλογα με τα δεδομένα που έχει μπροστά της η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε, παράλληλα, ότι στη βάση του Διατάγματος για τα μέτρα προφύλαξης και των αποφάσεων για την αναστολή της διδασκαλίας με φυσική παρουσία των φοιτητών και φοιτητριών στα πανεπιστήμια και μετά από συνεννόηση του Υπουργείου με τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, επιπρόσθετα στην εξ αποστάσεως διδασκαλία που έχουν υιοθετήσει και εφαρμόζουν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές μορφές ενδιάμεσης και τελικής αξιολόγησης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση (ΕΝQA).

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού τα ιδρύματα αποφασίζουν τις μορφές αξιολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του φοιτητικού πληθυσμού κατά πρόγραμμα, καθώς και τις ανάγκες κάθε γνωστικού αντικειμένου.

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για θέματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές/φοιτήτριές στην Κύπρο όσο και με άλλα Υπουργεία και Υπηρεσίες για επίλυση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τη διαμονή και διαβίωσή τους στα διάφορα σπουδαστικά κέντρα.

Ανέφερε, επίσης, ότι συστηματική επικοινωνία υπάρχει και με την Ελληνίδα ομόλογό του, Νίκη Κεραμέως, με την οποία υπάρχει αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωσε πως τα Υπουργεία Κύπρου και Ελλάδας βρίσκονται σε συνεχή επαφή για επίλυση θεμάτων και προβλημάτων που προκύπτουν λόγω της δύσκολης κατάστασης και των περιοριστικών μέτρων.

Όπως είπε, χαρακτηριστικό παράδειγμα που βρήκε άμεση λύση είναι και η εξασφάλιση των συγγραμμάτων για το τρέχον εξάμηνο από τους Κύπριους που σπουδάζουν στην Ελλάδα.

Oι εκπρόσωποι της ΠΟΦΕΝ, από την πλευράς τους, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που λήφθηκαν και λαμβάνονται από την Κυβέρνηση και δήλωσαν την ετοιμότητά τους για περαιτέρω συνεργασία με το Υπουργείο.

Τέλος, ο Υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε την ΠΟΦΕΝ για την ευκαιρία αυτή και αφού δήλωσε πως «τα όποια προβλήματα είναι εκεί για να λύνονται», ανέφερε πως θα συνεχιστεί η επικοινωνία μεταξύ του Υπουργείου και της ΠΟΦΕΝ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top