ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο: Έκκληση προς Πολιτεία να προωθήσει το εργαλείο κρατικών εγγυήσεων

Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο: Έκκληση προς Πολιτεία να προωθήσει το εργαλείο κρατικών εγγυήσεων

Έκκληση προς την πολιτική ηγεσία όπως προωθήσει το εργαλείο των κρατικών εγγυήσεων, έτσι να βοηθηθούν περαιτέρω οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλίας, απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Καζάκος είπε πως από τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού τα ναύλα παγκοσμίως έχουν παρουσιάσει μείωση μεταξύ 20% και 30%, αναλόγως του τομέα της ναυτιλίας, με τον τομέα της κρουαζιέρας να έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές σε περίοδο εκατοντάδων χρόνων.

«Είναι πολύ νωρίς να γίνει μια συνολική πρόβλεψη. Αλλά σίγουρα (η πανδημία) θα έχει μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όμως όλα θα εξαρτηθούν από τον βαθμό της καταστολής του ιού, διότι αυτό, πέραν της ψυχολογικής σταθεροποίησης των αγορών, σίγουρα θα επιφέρει και τα κίνητρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε.

Ο κ. Καζάκος ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για την έγκριση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων από τα οποία επωφελούνται και οι επιχειρήσεις της ναυτιλίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι το εργαλείο των κρατικών εγγυήσεων θα είναι ενισχυτικό.

«Παρόλο που οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν πληγεί πάρα πολύ λόγω της μείωσης των ναύλων, είναι ευκαιρία αυτές οι εταιρείες που έχουν ακόμη την οικονομική ευρωστία να μπορέσουν να τραβήξουν κουπί, συνεχίζοντας τις εργασίες τους με εύκολο και γρήγορο χαμηλότοκο δανεισμό», είπε, απευθύνοντας έκκληση προς τη κυβέρνηση και τα κόμματα όπως ολοκληρώσουν τη διαβούλευση για το θέμα.

Σημείωσε πως το εργαλείο αυτό θα είναι βοηθητικό στην επέκταση δραστηριοτήτων και σε νέους τομείς που προκύπτουν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

«Η ναυτιλία συνεχίζει να τραβά κουπί, είναι μαθημένη από φουρτούνες αλλά σίγουρα είναι ένας κλάδος, ο οποίος χρειάζεται και πολιτική και οικονομική στήριξη για να μην επηρεαστεί σοβαρά. Περνούμε δύσκολα, γίνονται συνεχείς προσπάθειες να υπερπηδηθούν τα λειτουργικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο για να μπορέσει ο τομέας να συνεχίσει να παρέχει τις άκρως αναγκαίες υπηρεσίες της, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να γίνονται οι σωστές κινήσεις για να αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας, που αναπόφευκτα θα είναι ενισχυτικό στοιχείο για την ναυτιλία και στην Κύπρο και διεθνώς», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Καζάκος ανέφερε ότι στα πρακτικά ζητήματα που κλήθηκε η παγκόσμια ναυτιλία να αντιμετωπίσει από την έναρξη της πανδημίας ήταν και η παράταση των πιστοποιητικών των ναυτικών και των πλοίων, αλλά και το θέμα της αντικατάστασης πληρωμάτων, λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Το θέμα αυτό έχει ρυθμιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την κήρυξη των εργαζομένων του κλάδου ως εργαζόμενων σε ουσιώδη τομέα (key workers), έτσι ώστε να παραταθούν τα αναγκαία πιστοποιητικά για τους ναυτικούς και τα πλοία.

Αυτό έγινε έτσι ώστε να επεκταθεί η ισχύς μέχρι να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και να μπορέσουν να διεξαχθούν οι έλεγχοι των πλοίων και να γίνει η ανταλλαγή πληρωμάτων, είπε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top