ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σεντώνας: Αυστηρός έλεγχος στην χαλάρωση μέτρων και αξιολόγηση κάθε 15 μέρες - Υπάρχει πιθανότητα για βήματα πίσω

Σεντώνας: Αυστηρός έλεγχος στην χαλάρωση μέτρων και αξιολόγηση κάθε 15 μέρες - Υπάρχει πιθανότητα για βήματα πίσω

Για την άρση και χαλάρωση των μέτρων που θα αποφασιστεί την Τετάρτη 29 Απριλίου στο Υπουργικό Συμβούλιο , μίλησε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.

Σύμφωνα με τον κ.Σεντώνα " την ερχομενη τεταρτη θα εχουμε αποφασεις. Η διυπουργική επιτροπή που όρισε το Υπ.Συμβούλιο εργάζεται στην προσπάεια για καταρτισμό πλανου και στατηγικής για την σταδιακή άρση των περιορισμών και επανεκκίνηση η οικονομιας".

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε αυτη την εβδομάδα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε συγκεκριμένες διαβουλεύεις με κοινωνικούς εταίρους (επιστημονική ομάδα) ενώ την Πέμπτη (23/4) θα έχει συνάντηση για ενημέρωση με τους αρχηγους κομμάτων.

"Η πρόθεση ειναι να λάβει αποφάσεις το Υπ.Συμβουλιο την Τετάρτη (29/4) . Ωστόσο ο "ΠΔ ζήτησε την Τριτη( 28/4)  να ξανα δει την επιστημονική μονάδα ωστε να υπάρξει ξανα ενημέρωση για την επιδημιολογική κατάσταση και να ακούσει ξανά τις απόψεις των επιστημόνων πριν την λήψη αποφάσεων την Τετάρτη (29/4)" όπως ανέφερε ο κ.Σεντώνας στο τρίτο του ΡΙΚ. 

Στη συνέχεια ανέφερε ότι 'Το πλάνο προετοιμάζεται απο την διυπουργική επιτροπή και υποστηρίζεται απο την καθοδηγητικη επτροπή. Ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την άρση και χαλάρωση των μέτρων όπως :

  • Η επιδημιολογική εικόνα
  • Η μελέτη συγκεκριμένων δεικτών οσον αφορά την αναπαραγωγή ιού
  • Και την επάρκεια του συστηματος υγείας

Πρόθεση της κυβέρνησης όπως αναφερει ο κ.Σεντώνας σε αυτη την πρώτη φαση χαλάρωσης μέτρων είναι " να είμαστε παρα πολυ προσεχτικοί. Θα υπάρξουν χαλαρώσες και η επαναλειτουργία τομέων οικονομικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένους τομείς και εύρος"

Τόνισε ότι " Θα πρεπει να ακολουθηθεί αυστηρός έλεγχος εφαρμογής αυτών των χαλαρώσεων απο ολο το φάσμα υπηρεσιών κράτους (υγειονομικές υπηρεσίες, αστυνομία, επιθεώρηση εργασίας). Θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση"

Σύμφωνα με τον κ.Σεντώνα πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτά τα μέτρα να αξιολογούνται κάθε 15 μέρες κυβερνησης , προκειμένου να λαμβάνονται τα μέτρα που πρέπει. "Είτε ένα βήμα μπροστά με χαλαρώσεις είτε ένα βήμα πίσω με αυστηροποίηση ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση"


Οπως ανέφερε " Είναι μια δύσκολη προσπάθεια". Ενώ διευκρίνησε ότι "Η μετάβαση δεν σημαίνει οτι τελειώνουμε με τον κορωνοϊο. Αυτή η διαδικασία χαλαρώσεων θα είναι μια μακροσκελής διαδικασία, δηλαδή θα εχει μεγάλο εύρος χρονικά , κάθε μέτρο θα αξιολογείται γιατι χρειάζεται πολύ προσοχή να μην χαλάσουμε ότι χτίσαμε"

Επαναπατρισμός

Οσον αφορά το θέμα του επαναπατρισμού πολιτών , ο κ.Σεντώνας ανέφερε ότι  "Συνεχίζει η υλοποιήση του σχεδιασμού για σταδιακό και ελεγχόμενο επαναπατρισμό. Έγιναν καταλογοι πολιτών που δήλωσαν ενδιαφέρον να επιστρέψουν, έγινε προγραμματισμός πτήσεων και ναι τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται ένας σημαντικός αριθμός πτήσεων κυρίως απο Η.Βασίλειο και Ελλάδα"

Διευκρίνησε ότι με τις πτήσεις θα επαναπατρίζονται πολίτες με βάση προτεραιότητα , ανάλογα στην ομάδα την οποία ανήκουν πχ πρώτα οι ευπαθείς ομάδες , μετά φοιτητές κτλ.

Αναμένεται να γίνουν 20 πτήσεις στις επόμενες 15 ημέρες ώστε η πλειοψηφία των αιτητών για επαναπατρισμό να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του μήνα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top