ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο εορτασμός της 1ης Μαϊου - Ο πρώτος εορτασμός στην Ελλάδα - Έλληνες πρωτεργάτες

Ο εορτασμός της 1ης Μαϊου - Ο πρώτος εορτασμός στην Ελλάδα - Έλληνες πρωτεργάτες

Η 1η Μαϊου σηματοδοτεί και την επιτομή της πάλης για τα εργατικά δικαιώματα.

Του Γιώργου Τάττη

Λίγο πριν το 1886, ξεκίνησαν τα πρώτα αιτήματα για 8ωρη εργασία στην Αμερική, με την Ίδρυση και της Ομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων, την μετέπειτα Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας. Προηγήθηκαν φυσικά και άλλες απεργίες σε διάφορες περιοχές της υφηλίου.

Όταν τα αιτήματα δεν είχαν αποδοχή από τους εργοδότες, κηρύχθηκε πανεργατική απεργία, την 1η Μαϊου 1986. Συνθήματα τους ήταν «Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία» και «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

Σικάγο - Οι πρώτες οργανωμένες απεργίες

Τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο, από τα πιο μαχητικά, διοργάνωσαν μεγαλοπρεπείς συγκεντρώσεις. Η αστυνομική βία οδήγησε σε ακόμη πιο δυναμικές διαμαρτυρίες.

Στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket του Σικάγο, οργανώθηκε μία μεγάλη απεργία με συμμετοχή εργατών, των γυναικών και των παιδιών τους. Όταν το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, οι αστυνομικές δυνάμεις πήραν εντολή για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Ακολούθως, ένας άγνωστος διαδηλωτής πέταξε χειροβομβίδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αστυνομικοί, αλλά και απεργοι. Ακολούθησαν συλλήψεις, με τα ηγετικά πρόσωπα των απεργιών να καταδικάζονται σε θάνατο ή σε ισόβια κάθειρξη.
Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε λίγα χρόνια μετέπειτα, το 1889, στο ιδρυτικό συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι, ως ένδειξη τιμής.

Ελλάδα και Εργατική Πρωτομαγιά

Στην Ελλάδα, ο πρώτος που οργάνωσε για πρώτη φορά τον εορτασμό της πρωτομαγιάς ήταν ο Σταύρος Καλλέργης το 1893, αφού προηγήθηκε υπογραφή ψηφισματος από περίπου 500 άτομα. Ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής αρνήθηκε να δεχθεί το ψήφισμα, καταδικάζοντας σε φυλάκιση τον Κρητικό Καλλέργη, έναν από τους πρόδρομους του πατρωτικού και σοσιαλιστικού κινήματος της Ελλάδας. Τελικά, το ψήφισμα κατατέθηκε στη Βουλή την 1η Δεκεμβρίου 1893.

Ακόμη ένα Ελληνικό σύμβολο του εργατικού αγώνα , αποτελεί και ο επίσης Κρητικός Λούης Τίκας, εκ των ηγετών των απεργίων των ανθρωκωρύχων στο Λάντλοου του Κολοράντο, που ξεκινησαν το 1913. Σκοτώθηκε ανέντιμα από την Εθνοφρουρά, το 1914.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top