ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης

Η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης

Η αναπηρία συνοδεύεται συχνά με περιορισμούς και φέτος αυτοί έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω των μέτρων για πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού αναφέρει η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου σε ανακοίνωσή της για την 5η Μαΐου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης.

Προσθέτει ότι «η πανδημία σύντομα θα καταπολεμηθεί και για τους περισσότερους πολίτες η ελεύθερη διακίνηση θα είναι ξανά πραγματικότητα, όχι όμως για τα άτομα με αναπηρίες και ειδικά όσα αντιμετωπίζουν σοβαρές κινητικές αναπηρίες διότι οι φραγμοί στο περιβάλλον είναι αρκετοί και περιορίζουν την ελεύθερη διακίνηση μας αλλά και τις επιλογές μας στη ζωή».
 
Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΟΠΑΚ, «σημαντικότερη εξέλιξη στη ζωή των ατόμων με σοβαρές κινητικές αναπηρίες λόγω κάκωσης νωτιαίου μυελού στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, είναι η λειτουργία υπηρεσίας ανεξάρτητης διαβίωσης για τετραπληγικά και παραπληγικά άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού μέσα από την οποία τα άτομα λαμβάνουν υπηρεσίες κατ’οίκον υποστήριξης/φροντίδας από επαγγελματίες που έχουν καταρτιστεί στο επάγγελμα, χωρίς κανένα κόστος για το άτομο που λαμβάνει τις υπηρεσίες».
 
Αυτή η υπηρεσία υλοποιείται σε πιλοτική φάση από την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου με πρωτοβουλία της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου, με την οικονομική στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και της Τράπεζας Κύπρου.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «έχει ήδη εγκριθεί η επέκταση για κάλυψη και ατόμων με μυοπάθεια, τα οποία χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη και προσβλέπουμε τα επόμενα χρόνια να επεκταθεί για να καλύπτει τις ανάγκες όλων των ατόμων με σοβαρές αναπηρίες στη χώρα μας».
 
Για το θέμα της φετινής Ευρωπαϊκής Ημέρας Ανεξάρτητης Διαβίωσης που είναι «Ελευθερία» η ΟΠΑΚ αναφέρει ότι «φέτος όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν ευκολότερα τη σημασία της διασφάλισης και προστασίας της ελευθερίας ή ελεύθερης διακίνησης, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί παγκόσμια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top